“Ik kan het niet alleen”

Na haar scheiding had Judith last van allerlei belemmerende overtuigingen. Er was één kerngedachte: “Ik kan dit niet, en zeker niet alleen.” Zo hield ze zichzelf tegen in allerlei dingen. Ze deed bijvoorbeeld werk dat ze eigenlijk niet leuk vond, waardoor ze steeds in haar “Ik kan het niet idee”-werd bevestigd. Maar ja, het was een vaste baan en ze werkte er al zo lang. Dus durfde ze niet zomaar weg te gaan.

Aan de slag met 365 Dagen Succesvol

De ommezwaai kwam toen Judith op een dag in 2017 in de kamer van haar zoon stond. Opeens bedacht ze “Als ik over 20 jaar terugkijk op mijn leven, dan wil ik niet met spijt terugkijken omdat ik niet alles uit het leven heb gehaald!”. Er moest iets veranderen, maar Judith wist niet direct wat. “Ik wist wel dat je iets anders moet doen als je wilt dat dingen veranderen. Opeens dacht ik aan 365 Dagen Succesvol. Ik had hen al vaak op Facebook voorbij zien komen. Nu ik op een nieuw punt stond, besloot ik om daar maar gewoon wat mee te doen.”

Judith startte met het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol (de voorloper van Miracle Roadmap) en verlengde dat daarna twee keer. “In die drie jaar deed ik heel veel theorie en inzichten op, leerde ik van alles over mezelf en mijn patronen, en ontdekte ik hoe het anders kan. Daarna besloot ik: nu ga ik er ook echt in de praktijk mee aan de slag.” Zo startte Judith 2,5 jaar geleden haar eigen bedrijf. Sinds één jaar is ze zelfs fulltime ondernemer.

Eigen bedrijf als wildplukker en vegan kok

Judiths bedrijf heet Vegalogisch. Ze inspireert mensen om langzaamaan over te gaan naar een andere leef-, denk- en eetwijze. Ze wil in haar workshops meegeven dat puur eten en eten uit de natuur makkelijker is dan je in eerste instantie denkt. Daarnaast verkoopt ze vegan gebak dat glutenvrij en vrij van toegevoegde suikers is.  

Voordat ze Vegalogisch begon, werkte ze 22 jaar in de kinderopvang. Dat ze haar eigen bedrijf zou maken van haar voorliefde voor koken en wildplukken, had ze nooit gedacht. Het begon allemaal toen ze zelf met darmklachten kampte. “Het bleek dat ik allerlei voedingsmiddelen niet kon verdragen. Ik ben me er toen in gaan verdiepen hoe ik anders kon eten. Voordat ik het wist, gingen mensen me vragen stellen als ‘Hoe doe je dat?’ of ‘Heb je een recept voor mij?’.

Toen ik me realiseerde dat ik best veel kennis had, startte ik in eerste instantie met vegan gebak maken. Daarna ging ik samen met iemand anders kookworkshops en wildpluktrainingen geven. Dankzij 365 Dagen Succesvol leerde ik om met kleine stapjes echt werk te maken van wat ik het allerliefst wilde. Zo kwamen er vervolgens trainingen in inmaken en fermenteren erbij. Binnen anderhalf jaar zat mijn agenda al goed vol.”. Tijd om vegan gebak te maken heeft Judith al niet meer. Maar ze is zeker van plan nog een keer een online cursus te geven waarmee je dat zelf kunt leren maken.

Maak stappen klein

Eén van Judiths belangrijkste lessen uit het programma van 365 Dagen Succesvol? Maak je stappen klein. “Maak het niet te groot, maar hak een stap in stukjes. Wat is het eerstvolgende kleine stapje dat je nu kunt zetten? Als je meteen denkt dat je je baan moet opzeggen, word je al snel lamgeslagen. Beter begin je bij stap 1: naar de Kamer van Koophandel gaan en je bedrijf inschrijven. Kijk pas daarna naar stap 2 en 3.”

Judith voelde in het begin veel weerstand om de “veiligheid” van haar baan als pedagogisch medewerker op te geven. Voor haar zat de eerste stap hem erin om bij een andere organisatie te gaan werken. Vervolgens durfde ze makkelijker haar baan op te zeggen. Ze had nu immers een tijdelijk contract en dat maakte stoppen met een baan voor haar minder spannend dan toen ze nog een vaste baan had.

Jonger in haar doen en laten

Als Judith kijkt naar waar ze in 2018 stond en waar ze nu staat, is dat een wereld van verschil. Lachend vertelt Judith: “Ik was een suffe huisvrouw die alleen maar voor anderen zorgde en vooral niet voor zichzelf. Door allerlei patronen was ik ook veel aan het zeuren en klagen. Nu voel ik me jaren jonger in mijn doen en laten. Ik sta eindelijk midden in het leven. Ik ben een leuker mens geworden volgens de mensen om me heen. En dat vind ik zelf ook echt.”

Het grootste verschil zit hem in Judiths mentale gezondheid. “Ik pieker zelden nog en lig bijna nooit meer wakker. Vroeger zag ik altijd veel problemen. Nu had ik laatst voor het eerst sinds tijden pas weer stress. Ik gaf een workshop en last-minute was het draaiboek aangepast zonder dat ik was ingelicht. Ik voelde de stress door mijn lijf gaan en moest vervolgens hard lachen. Dat stress-gevoel had ik al maanden niet meer gehad.

Niet alleen leren, maar vooral DOEN

“Gewoon doen” is een rode draad in Judiths leven geworden. “Durf te groeien” is één van haar kernwaarden, zo ontdekte ze tijdens het 365-programma. “Ik denk bij angst niet meer dat dat een blok is waar ik niet omheen kan. Nee, ik pak het blok angst op en doe het toch. Het is heel fijn dat je je in de 365-community omringt met mensen die je zelfvertrouwen geven. Je merkt door allerlei kleine succeservaringen dat het je wél lukt. Ik ben er voor 1000% voor gegaan en ben dingen echt gaan doen, in plaats van alleen te leren. Dat heeft me een veel leuker leven gegeven.”

Sommige mensen uit de 365-community zijn ook vrienden van Judith geworden zijn. “Na de scheiding was ik veel mensen kwijtgeraakt. Ik heb door 365 Dagen Succesvol een compleet andere vriendengroep van mensen die mij echt verder helpen (en ik hen).”

Maak van wat jij wilt het belangrijkste

Wat Judith anderen wil meegeven? “Je kunt waarmaken waar je van droomt, als je van die droom maar het allerbelangrijkste maakt. Ik kan iedereen aanraden om eerlijk naar zichzelf te kijken. Als je nog maar heel even te gaan zou hebben, is dit leven dan hoe je het wilt? Wat wil je echt? Wat kun je doen om daar te komen?”

Judith vervolgt: “Het begint allemaal met het eerste kleine stapje zetten in die richting én blijven lopen. Houd je focus en blijf niet in dromen of klagen hangen. Ik ben daar na mijn 50e pas mee begonnen en ging daarom meteen met volle vaart vooruit. Ik had wat in te halen. Als ik het kan, dan kan iedereen die stappen zetten. De programma’s van 365 Dagen Succesvol geven daarbij een goede stok achter de deur!”