Van een lekker naar gejaagd gevoel

Inzoomend op m’n leven was het de combinatie van een stressvolle baan, drukke sociale agenda, het vele moeten en mijn perfectionisme. Daar waar dat drukke leven eerst nog lekker voelde, gaf het me steeds vaker een gejaagd gevoel. E-mails checken tijdens het ontbijt, whatsappend je fietstocht naar werk afleggen, achter de feiten aanhollen in de kantoortuin, al telefonerend thuiskomen en dan, eenmaal zittend op de bank, voortdurend onderbroken worden door weet ik veel wat, zodat je avond zo om is en je allesbehalve tot rust bent gekomen.

Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe schreef er het populaire boek ‘Busy’ over. Hij zet hierin uiteen dat druk zijn iets voor losers is. Zijn boodschap triggerde veel mensen om me heen en ik weet nog dat m’n halve vriendengroep uitrukte voor zijn rap uitverkochte seminar in de Westerkerk. Ik kon helaas niet. Te….. druk.

Druk zijn = een drug

Toch kan die drukte ook lekker zijn en een gevoel van succes oproepen. Waarom is dat dan? Het antwoord ligt in onze hersenen. Druk zijn, maar bijvoorbeeld ook perfectionisme, triggert indirect je beloningssysteem. Door het uitvoeren van een handeling: keihard werken en je maandelijkse target halen, je e-mailachterstand wegwerken in een weekend of een 10 halen voor een examen…, komt er namelijk dopamine vrij in je hersenen.

En dat geeft een lekker gevoel. Net als bij drugs is het de kick op de korte termijn die de boel in stand houdt. Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect. En, hoe vaker je die handelingen uitvoert, hoe regelmatiger dopamine vrijkomt. Daarmee is het vergelijkbaar met een drugsverslaving. Mede daarom is afkicken moeilijk en ligt een terugval op de loer. Denk aan al die burn-outs en depressies.

Duurzaam geluk

Het typerende van een verslaving is bovendien dat het afleidt van het ‘echte leven’. Je vlucht ergens van weg, bewust of onbewust, of komt niet toe aan dat wat er echt toe doet. Terwijl juist dát bijdraagt aan duurzaam geluk. Verslaafd zijn aan je o-zo-drukke leven is dus helemaal niet gek, maar onderstreept nog meer het belang van aandacht en tijd besteden aan dat wat waardevol voor je is. Achterlaten dus, die busy state of mind!