Ongezonde liefdesrelaties

“Achteraf gezien voldeed ik aan alle kenmerken van een angstige hechtingsstijl”, begint Nicole. “Ik heb eerder twee ongezonde liefdesrelaties gehad. Er was in beide gevallen afwijzing van mijn ex-partner richting mij. Mijn eerste reactie was dan dat ik vooral hard aan mezelf moest werken. Ik dacht: ‘Dan wordt de relatie vanzelf beter’. Maar zo ging het niet. Mijn ex-partner leverde veel kritiek, maar keek niet naar zichzelf. Dat besef kwam pas toen een vriend eens tegen me zei: ‘Ik zie jou steeds hard werken voor jullie relatie. Maar wat doet hij?’ Dat was een eyeopener.”

Onbewust koos Nicole voor partners die kritisch op haar waren. “Ik was dan vooral bezig met de relatie redden in plaats van met een gezonde relatie opbouwen.” Pas na deze twee langdurige relaties ging Nicole reflecteren: wat gebeurt er nu eigenlijk? “Zo ging ik me opeens afvragen: ‘Heb ik wel een veilige hechtingsstijl?’. Toen een therapeut dat vroeg, antwoordde ik bevestigend op die vraag. Ik was heel beschermd opgevoed. Mijn ouders waren betrokken en attent. Wat kon er nu mis zijn? Pas sinds een paar jaar besef ik dat er ondanks de liefde en veiligheid toch een basis is gelegd die minder gezond voor me was.”

Herhaling van ongezonde patronen

Steeds lag er één ding aan Nicoles ongezonde patronen ten grondslag: angst. “Van jongs af aan pik ik al veel op. Dat komt deels doordat ik gevoelig ben, deels doordat ik al jong doorhad dat er een kwetsbaarheid bij mijn ouders zat. Zij hadden op hun manier pijn en hebben dat – onbewust – op mij geprojecteerd. Ik had als klein kind al het idee dat ik dingen voor anderen moest oplossen en een zorgende rol moest innemen. Pas sinds kort besef ik, mede door familieopstellingen, dat ik bij mijn ouders mag laten wat van hen was.

Terugkijkend werd er al op jonge leeftijd een beroep gedaan op Nicoles verantwoordelijkheidsgevoel. “Mijn vader vertelde dat ik een makkelijk kind was en mezelf opvoedde. Daardoor moest ik zelf met ingewikkelde emoties leren omgaan. Dat gaf me het gevoel dat ik alleen gelaten werd.”

Die patronen herhaalden zich later in haar liefdesleven, toen ze in relaties ook vooral bezig was met wat de ander wilde en nodig had. “Pas in mijn huidige relatie ben ik me ervan bewust dat het anders kan, en spreek ik vaker uit wat ík wil. Ook neem ik meer verantwoordelijkheid voor mijn eigen gevoelens. Daarnaast ervaar ik meer lichtheid in de dingen die vroeger bij mij speelden, wat de band met mijn ouders ten goede komt.”

Meer speelsheid

Een van de belangrijkste dingen waar Nicole tegenaan liep, was een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze had vaak het gevoel dingen alleen te moeten oplossen. “Dat zorgde ervoor dat ik bloedserieus in het leven stond. Het speelse stuk dat ik zeker ook heb, heb ik vaak weggedrukt.” 

Inmiddels kan Nicole het serieuze en oververantwoordelijke deel meer loslaten. “Ik kan pijn van anderen beter naast me neerleggen. Maar ik heb er ook wel om gerouwd dat ik dat speelse in mij zo lang kwijt ben geweest”, geeft ze aan. Inmiddels haalt ze die “schade” volop in. “Ik heb weer plezier in het leven en laat het speelse er meer zijn. Ik ben volop actief en zoveel mogelijk buiten, kan weer meer plagen, ben gek op spelletjes spelen en doe ook aan dansen en sport. Daarnaast heb ik fijne mensen om me heen verzameld. Ik ben nu zoveel aan het loslaten van vroeger dat het beter lukt om ten volle te leven.

Zo kleurloos als Nicole zich ooit voelde, zo voelt ze zich nu zeker niet meer. “Ik ben een hele tijd mezelf kwijt geweest. Nu bewaar ik meer energie voor mezelf en mijn eigen plezier. Als iemand bijvoorbeeld stil en afwezig is in een gesprek, dan kan ik er tegenwoordig ook voor kiezen dit bij de ander te laten.”

Mensen leren kennen bij Miracle Roadmap

Nicole was al een tijdje bezig met haar persoonlijke ontwikkeling toen ze (met een volledige vergoeding vanuit haar werkgever) startte met Miracle Roadmap. Wat haar vooral aansprak in het programma? Het idee dat je nieuwe mensen leert kennen en ervaringen en lessen kunt delen! “Ik was vorig jaar op een dag van 365 om te proeven van de sfeer. Er was veel enthousiasme en een zaal vol mensen. Dat vond ik bijzonder en tegelijk overweldigend. Ik ben zelf geen mens voor mensenmassa’s. Maar toen ik hoorde dat deelnemers over cirkels worden verdeeld en dat daar mensen uit je eigen omgeving in zitten, haakte ik toch aan. Dat is echt heel waardevol. Ik ben gisteren nog met een paar mensen uit mijn cirkel gaan wandelen.”

Het mooie aan dingen samen doen vindt Nicole dat je niet alleen zelf veel kennis “absorbeert”, maar er ook anderen mee aan het denken kunt zetten. “Natuurlijk praat ik er veel over met cirkelgenoten en wisselen we ervaringen uit. Maar ik geef ook graag geleerde lessen mee aan mijn kinderen, die 18, 20 en 22 jaar oud zijn. Hoe eerder je dingen herkent en weet op te lossen, hoe minder ballast je in je verdere leven hoeft mee te nemen.”

Vergoed door werkgever

Nicole kreeg Miracle Roadmap volledig vergoed door haar werkgever. Ze werkt als beleidsadviseur bij een gemeente. De tools die ze bij Miracle Roadmap leert, komen in haar dagelijkse werk goed van pas. “Ik gaf op mijn werk aan dat ik verwachtte dat het programma helpend zou zijn voor waar ik sta als persoon en dat dat ook een positieve invloed heeft op mijn werk. Zo kreeg ik het vergoed.”

Hoe Miracle Roadmap Nicoles werk beïnvloedt? “Ik merk dat ik vooral steviger sta in alles wat ik doe. Ik word ook meer gehoord. Dat is een thema in alle aspecten van mijn leven, maar ik zie het ook in werk. Wat ik doe en zeg, heeft meer impact.”

Versterkende spiraal

Het mooiste vindt Nicole dat ze niet alleen zelf veel aan de inzichten heeft, maar die ook kan uitdragen. Onder cirkelgenoten, bij haar kinderen, maar ook bij vrienden en op het werk. “Ik geniet met volle teugen van de kennis die ik heb en kan doorgeven aan anderen. Het is mooi om te merken dat mensen het waarderen als ik mijn verhaal deel en daar zelf weer iets uit halen. Zo help je niet alleen jezelf met een programma als Miracle Roadmap, maar creëer je echt een versterkende spiraal.”

zingeving

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

In ons gloednieuwe webinar krijg je eindelijk helderheid op wie je bent, wat je wilt en hoe je dat bereikt in het leven – in je werk of op andere vlakken. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.