Sandra kwam met deze vraag naar ons. Ze schrijft: “Ik ben een vrouw van bijna 60. Ik heb een vriendin die ik al ken sinds de middelbare school, dus inmiddels al minstens 45 jaar. We hebben een gedeelde geschiedenis, maar onze band is niet heel sterk. We kennen elkaar na al die jaren nog steeds niet echt heel goed en vaak ben ik een beetje behoedzaam geweest in ons contact. Ik denk dat het goed is om elkaar los te laten, dat is mijn wens, maar ik vind het raar om een vriendschap die zo lang geduurd heeft te laten verwateren zonder daar woorden aan te geven. Ik denk erover om met haar in gesprek te gaan en te benoemen dat we van vriendinnen veranderd zijn in goede kennissen en dat dat goed is wat mij betreft, dat ik dankbaar ben voor de vriendschap die we hadden. Op internet is zoveel te vinden over vriendschap en relaties en ook het verbreken daarvan, maar onze situatie ben ik nog niet tegengekomen.”

Gedeelde geschiedenis

De meeste vriendschappen zijn gebaseerd op het verleden. Gedeelde geschiedenis is vaak de belangrijkste reden om bij elkaar te blijven en daar komt een soort van loyaliteit nog bij. Loyaliteit aan wie je toen was. Want wie je nu bent, dat weet je eigenlijk niet. Je zult merken dat je dan vaak ook teruggrijpt op dat verleden. “Weet je nog toen we dit deden?” En daarmee hou je elkaar in dat stuk. Eens in de zoveel tijd is dat niet erg, maar als het je te veel energie gaat kosten, dan zou je kunnen overwegen om de vriendschap ‘uit te maken’. 

Een plekje vrij

Een groot voordeel bij het uitmaken van een vriendschap is dat er een plekje vrij komt. Het is namelijk niet meer zo dat je dan denkt “oh die vriendin moet ik weer eens bellen” of “ik zou eigenlijk weer eens contact met haar moeten opnemen”,omdat dat nou eenmaal hoort bij het onderhouden van vriendschappen. Maak je het uit, dan komt er dus een plekje vrij en hoef je daar niet meer over na te denken. Je hebt het namelijk officieel afgesloten. Zolang je het nog vriendschap noemt, zit er nog een soort claim op, een soort onderliggende afspraak.

Volledige eerlijkheid

Maar hoe pak je dat aan? Wat zeg je en hoe zorg je ervoor dat de situatie niet escaleert? Dat bespreken we in de podcast. Beluister de podcast ‘Kun je een vriendschap uitmaken?’ hier via Spotify of bekijk de aflevering hieronder via Youtube.