De oorzaken van zomereenzaamheid

Massa’s mensen blijken namelijk te lijden aan zomereenzaamheid. Nu is eenzaamheid sowieso al voor meer dan 40% van de volwassen bevolking een probleem. Dat speelt echter niet alleen onder ouderen! De zomer kan een verschroeiend vergrootglas zetten op de eenzaamheid die in de winter vaak bedekt blijft door dekentjes van warme chocolademelk en Netflix-marathons.

Maar zodra het warm wordt, lijkt ieders sociale leven zich alleen nog maar in de buitenlucht af te spelen en dringt hun gezelligheid zich aan je op door de open ramen. Je krijgt al snel het gevoel dat je de enige bent die niet omkomt in de barbeque-afspraken en uitjes naar strand. Daarnaast zijn scholen en verenigingen dicht en is minimaal de helft van je sociale netwerk op vakantie. Alles bij elkaar niet zo vreemd dat in de zomer eenzaamheid je als een klamme deken kan overvallen.

Wat kun je doen tegen eenzaamheid in de zomer?

Doe iets leuks met jezelf

Het is misschien even een drempel over, maar ga juist die dingen doen die je zo leuk lijken om met anderen te ondernemen. Dan maar alleen. Als je je laat tegenhouden door gebrek aan gezelschap weet je zeker dat je thuis zult verpieteren als een druipkaars. In een duinpan met een boek, een heerlijke rosé op een terrasje, bioscoopje doen: je hebt alleen jezelf ermee als je het níet doet.

Neem initiatief

Realiseer je dat je niet alleen bent. Waarschijnlijk zitten veel van je vrienden en kennissen ook alleen in hun huis zich af te vragen wat ze eens zullen gaan doen, en met wie. Een appje is zo gestuurd: nodig ze uit voor een biertje of een wandeling. Het ergste wat er kan gebeuren is dat ze nee zeggen. Maar de kans dat ze ja zeggen is veel groter!

Ga op zoek naar groepsactiviteiten

Boek een workshop, cursus of excursie die je sowieso al super interessant en leuk lijkt. Dat er andere mensen bij aanwezig zijn is een leuke bonus! Ga er niet heen met de verwachting dat je er nieuwe vrienden zult maken. Al weet je maar nooit natuurlijk. Je zult sowieso een leuke dag hebben die voorziet in je behoefte aan menselijk contact.

Heb meer schijt

Als je bang bent dat mensen je afwijzen als jij ze opbelt om iets leuks te doen, of als je denkt dat anderen je meewarig aan zullen staren als je in je eentje op een terras zit te eten, dan is deze periode júíst een uitgelezen kans om af te rekenen met deze angsten. Je kunt gewoonweg niet je leven laten leiden door wat anderen van je denken, of erger, door wat jij dénkt dat anderen van je denken.

Wees lief voor jezelf

Maak jezelf geen verwijten dat je ‘niet genoeg vrienden’ hebt of jezelf niet weet te vermaken. Ten eerste weet je nu dat het heel normaal is om je in de zomer alleen te voelen. Ten tweede is het ook heel normaal om niet om te komen in de vrienden. Doorgaans heb je rond je vijfentwintigste het grootste aantal vrienden, en neemt dat aantal daarna gestaag af. Dat ligt niet aan jou. Blijf relativeren en realiseer je dat je alleen voelen een momentopname is. Het gevoel gaat ook weer over

En misschien wel het allerbelangrijkst:

Leer een-zaam en all-een te zijn

We raken steeds meer gewend aan het idee dat het leven leuk moet zijn en dat rotgevoelens zo snel mogelijk weggewerkt moeten worden. Terwijl gevoelens van eenzaamheid er ook gewoon bij horen en bij mógen horen. Natuurlijk heeft iedereen behoefte aan een gezonde dosis sociaal contact, maar heb je wel eens geprobeerd om de eenzaamheid er gewoon even ‘te laten zijn’?

Bekijk je pijn en eenzaamheid als een ongenode gast die je een stoel aanbiedt en luister naar wat hij of zij te zeggen heeft. Deze ongenode gast, dat ben jij. Als je jezelf en je eenzaamheid afwijst kun je geen verbinding met jezelf maken. En dat terwijl eenzaamheid vaak een verlangen betekent naar connectie met jezelf. Grijp je eenzaamheid aan en leer met jezelf all-een te zijn, en één-zaam!

Ken jij het gevoel van zomereenzaamheid ook, en wat doe jij eraan? Deel het met ons in de comments!