Ik merk het ook met andere dingen. Snel een boterham eten op de fiets? Dan ben ik al aan het eind van de straat buiten adem. Niet omdat ik geen conditie heb, heel hard fiets of heel raar eet, maar omdat ik het simpelweg niet tegelijk kan. Tijdens het bellen door mijn Facebook-tijdlijn scrollen? Dan weet ik als ik ophang heus niet meer waar het gesprek over ging – of wat ik op Facebook heb gezien.

Tijd is geld. Is dat nog wel zo?

In de huidige samenleving wordt multitasken gezien als een positieve kwaliteit. Tijd is geld, dus hoe meer je in dezelfde tijd gedaan krijgt, hoe beter. Toch? Ik ben het er niet mee eens. Ondanks dat ik soms jaloers ben op mensen die het allemaal tegelijk lijken te kunnen – want wat zou het soms makkelijk zijn als je daardoor meer gedaan krijgt – wil ik niet zo zijn en al helemaal niet zo werken.

Ik voel me namelijk altijd gehaast als ik probeer te multitasken. Alsof alles NU moet. Alsof de tijd in m’n nek loopt te hijgen tot ik een keer stop om adem te halen en hij over me heen walst. Over en uit. Sinds ik na dit gesprek met David een hele andere kijk op tijd heb, probeer ik daarom meer te relaxen. Eén ding tegelijk te doen – en er helemaal in op te gaan.

Doe één ding tegelijkertijd

Het is, niet geheel verrassend, ook één van de tips van Jip die me het meest zijn bijgebleven. Doe één ding tegelijkertijd. Leef met aandacht, ben volledig waar je bent. Want dat is het volgens mij: niet tijd, maar aandacht is het belangrijkste. Ik kan wel tijd voor je maken, maar als ik er dan nog maar half bij ben met m’n hoofd hadden we net zo goed niet kunnen afspreken.

Ik merk het meteen in mijn lijf, maar ook in mijn omgeving. Als ik relaxt ben, gaat alles makkelijker. Minder geforceerd. Loopt het ene moment ongemerkt door in het andere en voor je het door hebt is de dag voorbij. Sinds kort maak ik aan het eind van de dag voor mezelf even een lijstje: wat heb ik vandaag gedaan? Het niet meer multitasken bracht namelijk ook best wat schuldgevoel met zich mee: doe ik wel genoeg? Ben ik wel net zo productief als de rest?

En wat blijkt? Ik ben productiever wanneer ik op een dag minder van mezelf moet. Ik hoef niet de hele dag in de gaten te houden wat er op Facebook gebeurt. Ik hoef niet te kiezen tussen een boek lezen of een blog schrijven. Ik kan het allemaal, alleen niet tegelijkertijd. En ik heb tijd zat, dus het hoeft niet allemaal nu.

Hoe ga jij om met meerdere taken tegelijkertijd doen? Of doe je het liever taak voor taak? Laat je reactie hieronder achter!