Pomodoro techniek: snij je ToDo list in stukken

Toen ik een burn-out kreeg, was het duidelijk dat daar verandering in moest komen. Mijn toenmalige werkcoach vroeg of ik wel eens had gehoord van de Pomodoro-techniek. De wat? Ik ben erover gaan lezen en wat blijkt; het is een supereffectieve manier om meer gefocust en efficiënter te werken. Daarnaast voorkom je dat je jezelf uitput met te hard werken en te weinig pauzes. En het is ook nog eens een slimme hack om van je uitstelgedrag af te komen.

Gefocuste aandacht = effectief werken

De Pomodoro-techniek is in de jaren ’80 bedacht door Francesco Cirillo. Hij merkte dat hij – en de mensen om hem heen – veel minder werk gedaan kregen dan ze wilden. Dat kwam doordat ze zich voortdurend lieten afleiden; door andere klusjes, mensen of andere afleiding. Hij besloot een timer te zetten, zich gedurende de zogeheten ‘werksprints’ van 25 minuten alleen op de geplande taak te focussen en zich nergens door te laten afleiden. Hij merkte dat hij zich daardoor beter kon concentreren, effectiever werkte en meer gedaan kreeg.

Hoe werkt het?

Het is supersimpel. Verdeel de ToDo’s die je aan wil pakken (werk, klusjes, of bijvoorbeeld huiswerk leren) in brokken van ca 25 minuten. Zet je timer en ga aan de slag. Laat je door niets of niemand afleiden, maar wees die 25 minuten écht gefocust met die taak bezig. Hierdoor werk je extra effectief en kom je in een Flow. Gaat je timer; dan heb je 5 minuten ‘vrij’. Ontspan en ga even iets leuks doen. Na vier Pomodoro’s neem je een langere pauze van 25 min.

De grote kracht van pauzes nemen

Het is heel belangrijk om na die 25 min werksprint echt te stoppen en pauze te houden. Je brein krijgt dan namelijk gelegenheid om in de ‘diffuse mode’ te komen; dan wordt alle opgenomen informatie verwerkt. Na die vijf minuten zijn je hersens weer fris en uitgerust om nieuwe info te verwerken. Zo verwerk je alle info beter en hou je jezelf gemotiveerd. En creatief, want juist door die ‘diffuse mode’ komen in je hersens de beste ideeën op.

Hoe helpt de hack dan tegen uitstelgedrag?

Heb je klussen liggen waar je tegenop ziet en die steeds uitstelt? Vaak is het bij deze klussen nog wel doable om je ertoe te zetten en daar slechts 25 min aan te besteden. En met het vooruitzicht van de beloning om vijf minuten wat leuks doen, wordt het een stuk minder vervelend. Grote kans dat die rotklus best mee valt en je na 25 min klaar bent of dat hij minder vervelend blijkt dan je dacht en je na je pauze hem even afmaakt.
Na de vakantie was de Pomodoro-techniek bij mij in het slop geraakt. Maar ik heb het weer opgepakt en merk direct weer het resultaat. Thanks Francesco!

Wat zijn de beste Time Management hacks die jij gebruikt? Deel het met ons en onze lezers; zo helpen we elkaar en zorgen we er samen voor dat we het meest succesvolle (en gelukkige) land van de wereld worden!