Initiatief nemen op een manier die bij je past

Haar ogen glanzen als ze erover vertelt. Ze valt op door haar verzorgde uiterlijk en directe, open blik. Een gekleurde band om haar hoofd, oorbellen, lichte make-up. Alles mooi op elkaar afgestemd. Ze heeft een baan in het toerisme, maar is van jongs af aan bezig met make-up, nagellak en verzorging. En toen ze jaren geleden een keer bij een nicht langsging met dezelfde interesse en daar haar eerste vaardigheden leerde, wist ze: hier wil ik iets mee.

Ze laat trots haar gelakte nagels zien. Lange nagels, tot in de puntjes verzorgd. Met knalroze uiteinden en zwarte stippen. “Ik kijk op internet naar technieken en patronen, maar bedenk ook veel zelf en probeer dat op mijn eigen nagels uit. Dat fotografeer ik, zodat ik aan anderen kan laten zien wat er allemaal mogelijk is”. Ze doet niet alleen nagels, maar epileert ook wenkbrauwen. Op haar eigen manier: “ik moet niet gespannen zijn terwijl ik bezig ben, want dan snijd ik de persoon waar ik mee bezig ben. Of mezelf,” lacht ze. Enthousiast laat ze me foto’s zien van alles wat ze al gedaan heeft. Prachtig opgemaakte bruiden, kunstige kapsels en nagels in alle kleuren en patronen. En het werkt: haar klantenkring groeit.

Eigen mogelijkheden creëren

“Ik ben nu aan het kijken voor cursussen in klantvriendelijkheid en voor het maken van een website”. Terwijl ze dit vertelt, betwijfel ik of ze dit wel nodig heeft, want ze is de vriendelijkheid zelve en door de kwaliteit die ze levert is mond-op-mond reclame haar beste verkoopmethode. “Ik wil blijven leren, me blijven ontwikkelen,” vertelt ze over haar nieuwsgierigheid. Thuis was er nooit geld voor een cursus of opleiding. Dus heeft ze zich tot nu toe alles zelf aangeleerd. Door naar voorbeelden te kijken, veel te vragen en gewoon door te doen. Ze werkt nu vier ochtenden in de week bij een guest farm. In de resterende tijd is ze zoveel mogelijk bezig met haar eigen bedrijfje. Op weg om dat fulltime te gaan doen en daar een inkomen uit te halen voor haar en haar zoontje.

Ik herken veel in haar aanpak: het gelijktijdig bewandelen van twee wegen. Eén voor de zekerheid, waar ze vaste inkomsten uit haalt, en één waarmee ze haar droom (uit)bouwt totdat ze kan springen. Echter met één groot verschil: ik heb alle mogelijkheden gekregen, zij heeft al haar mogelijkheden zelf moeten creëren. Opgegroeid in een township waar verval, criminaliteit en alcohol op de loer liggen. Weinig toekomstperspectief. Wonend tussen mensen, waarvan er veel in de vicieuze cirkel zitten van uitzichtloosheid; een cirkel die moeilijk te doorbreken is. En daarmee groeit alleen maar mijn respect en bewondering voor deze jonge vrouw.

Je bent niet je omstandigheden

Zij had slachtoffer kunnen worden van haar omstandigheden, maar vastberaden als ze is, heeft ze het heft in eigen hand genomen. Ze heeft haar kansen opgezocht, haar richting bepaald, uitgedacht én uitgewerkt en heeft zichzelf – ondanks de beperkte middelen – alle kennis en vaardigheden aangeleerd. Ik hoor haar ook alleen maar spreken in mogelijkheden. ‘Kan niet’ staat niet in haar woordenboek. En terwijl ik naar haar kijk, weet ik het zeker: die gaat het redden, die krijgt haar eigen nagelstudio met aanverwante diensten. Deze jonge alleenstaande moeder is in verre van ideale omstandigheden haar eigen geluk aan het maken. Een prachtig voorbeeld dat alles mogelijk is, als je het echt wilt.