Een koude iglo is hartstikke fout

We stelden de vraag een keer aan een zaal met deelnemers en de reacties waren verdeeld. Koud, riep de ene helft in volle overtuiging. Want een iglo is gemaakt van sneeuw en ijs, dus die dingen zijn koud. Ze staan niet voor niets op de Noordpool!
De andere helft van de zaal was overtuigd van het tegendeel: iglo is een warm woord. Want ze worden gebouwd om je warm te maken. Het is binnen een stuk warmer dan daarbuiten, anders kun je ‘m net zo goed niet bouwen.

We hebben de vraag over die iglo niet zelf bedacht. Het komt rechtstreeks uit een toets op een basisschool in het midden van het land. Het zoontje van een vriendin van ons, laten we hem Sem noemen, maakte de toets en schreef met dezelfde argumenten als hierboven op dat het een warm woord was. En toen gebeurde het: Sems antwoord werd fout gerekend. Er ging een rode streep doorheen. Want een iglo is gemaakt van ijs en dus… nou ja.

Waar baseer jij je keuzes op?

Nu gaat het natuurlijk niet om die iglo. Het kan ons niet schelen of dat ding warm of koud is. Waar het ons om gaat is dat Sem, die volledig uit zichzelf antwoord geeft en dat heel overtuigend beargumenteert, leert dat het niet uitmaakt wat hij zelf denkt dat het juiste antwoord is. Veel belangrijker is het dat hij zegt wat de leraar wil horen. Op jonge leeftijd leert Sem dat hij beter kan voldoen aan de verwachtingen van een ander, dan dat hij kan vertrouwen op zijn eigen creativiteit en argumenten. Luisteren naar een ander wordt ineens belangrijker dan luisteren naar jezelf.

Check dan eens bij jezelf hoe vaak die oude les nog steeds bepaalt welke dingen je doet. Kies je vol vertrouwen vanuit je intuïtie? Of ben je vooral aan het voldoen aan wat je denkt dat een ander van je wil zien? Al op jonge leeftijd ontdek je dat je er belang bij hebt om je aan te passen aan het systeem om je heen: je krijgt goedkeuring, waardering en uiteindelijk zelfs liefde als je precies past in het plaatje. Dus dat is wat je doet, zelfs als het onveilig is of onplezierig. Pas wanneer je ouder bent, ontdek je dat je daardoor door iedereen wordt geliefd, behalve door jezelf. Dus kijk eens naar je leven en stel jezelf dan deze vraag: wat zou ik doen als ik het helemaal zelf mocht bepalen? Misschien zou je wel een iglo bouwen. Zo’n hele hete.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van al onze programma’s en events. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!