Tien jaar depressief: hoop op oplossing verloren

Het verhaal van Elly voert terug naar haar kinderjaren. Ze heeft zoals ze het zelf noemt ‘een heftige jeugd’ meegemaakt. “De ervaringen uit mijn jeugd waren leidend voor mijn leven. Mijn overtuiging was dat ik nooit een zelfverzekerd persoon zou kunnen worden.
In een poging om het verleden een plek te kunnen geven onderging Elly diverse therapieën. “Ze droegen allemaal op hun eigen manier bij, maar uiteindelijk kwam ik toch weer in een sombere periode en vroeg ik me af: wat nu?” Ze dacht dat ze zou moeten accepteren dat ze altijd haar ‘struggles’ zou blijven houden.

De jaaropleiding kwam op haar pad, maar daar stond ze eerst erg sceptisch tegenover. “Ik had al zo veel geprobeerd. Waarom zou zo’n jaaropleiding ineens wel werken?” Het verlangen naar een gelukkig leven zonder pijn gaf de doorslag. “In 2017 heb ik de sprong in het diepe gewaagd.”

‘Ik ben de baas’

Eén specifieke opdracht tijdens dag twee van het jaaropleiding betekende voor Elly een keerpunt. “In een brief schreef ik de woede die ik al jaren in mij had van me af. Gericht aan de mensen waarvan ik vond dat ze me klein hadden gehouden. Toen ik de naam bovenaan de brief moest veranderen in mijn eigen naam viel het kwartje. Ik realiseerde me dat ik degene was die het toestond me slecht te voelen.” Voor Elly was dit het begin van een nieuwe fase aan in haar leven. “Dat ging niet van de ene op de andere dag. Het was een proces. Maar ik koos ervoor om niet meer te geloven in mijn eigen zelfhaat. Dat werd mijn nieuwe uitgangspunt.”

Weer verliefd op zichzelf

Er brak een intense tijd aan. “De wereld was ineens vol mogelijkheden. Ik stuiterde letterlijk van energie.” Daarnaast ontstond er ook een verdieping in de relatie met haar vader. “Doordat ik me eindelijk kwetsbaar durfde op te stellen ontstond er verbinding. Mijn oma overleed in die periode en dat leidde tot bijzondere gesprekken. We groeiden dichter naar elkaar. In kleine stappen, maar er was ruimte voor”.

De periode van alleen maar positieve energie is inmiddels weer wat afgezwakt. “Het komt en het gaat. Maar ook een minder gelukkig gevoel mag er zijn. Ik weet nu dat ik daarmee om kan gaan. Ik kan van mezelf houden, ook als het minder gaat.” En dat is tevens de belangrijkste les van het afgelopen jaar volgens Elly: je bent de regisseur van je eigen leven. “De ene dag gaat het goed, de andere wat minder. Maar je hebt een keuze over hoe je daar mee omgaat. Voorheen overkwam het me. En was ik alleen maar slachtoffer. Nu laat ik verdrietige momenten toe in de wetenschap dat ik me ook weer beter ga voelen. Ik omarm mezelf”

Vrouw met een missie: acht maanden naar de Himalaya

Elly werkte afgelopen jaar ook aan haar persoonlijk missie: “Lief zijn voor mezelf en mijn lijf.” Al jaren stond Noord-India bovenaan haar ‘bucketlist’. Door de nieuwe inzichten die ze kreeg besloot ze het ticket te boeken en te gaan.

“Alsof het zo moest zijn kwam ik daar in aanraking met een stichting die zich inzet voor de plaatselijke bevolking. Ik liep een tijdje met ze mee en kwam er al snel achter dat ik een bijdrage kan leveren. Door mijn achtergrond in de gehandicaptenzorg kan ik iets betekenen voor gehandicapten daar.” Een nieuwe missie werd geboren: ‘Een kansrijke Himalaya voor mensen met een beperking.’ In mei vertrekt Elly voor acht maanden naar India om voor de stichting te werken. “Een droom die uitkomt.”

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.