Wat betekent emotionele veerkracht precies?

Emotionele veerkracht is hoe veerkrachtig jij omgaat met tegenslagen in je leven. Stel je voor: je hebt net een project afgerond op je werk, waar je veel tijd en energie in hebt gestoken. Je presenteert hem en tot je verbazing krijg je best veel negatieve feedback. Je kan op twee manieren daarmee omgaan. Of je voelt je teleurgesteld en gefrustreerd. Het is moeilijk voor je om deze negatieve feedback niet persoonlijk op te vatten en je zelfvertrouwen krijgt een flinke klap. Of je accepteert het en ziet het als ruimte voor groei.

Emotionele veerkracht stelt je in staat om beter om te gaan met negatieve emoties en tegenslagen. Het helpt je stress te verminderen, je zelfvertrouwen te vergroten en een gezonde work-life balans te behouden.

Het Journal of Applied Psychology onderzocht wat de relatie is tussen emotionele veerkracht en geluk bij werknemers. De resultaten waren opvallend! Wat bleek? Degenen die beter in staat waren om met negatieve emoties om te gaan, rapporteerden een hoger niveau van geluk, zoals meer tevredenheid met hun werk en een betere work-life balans.

Hoe ga jij met negatieve emoties om? 

Je kent vast wel zo’n persoon waarbij alles vanzelf lijkt te gaan, ze worden door niks omver geblazen, het lijkt alsof ze altijd alles op een rijtje hebben. Hebben zij dan nooit een tegenslag? Zeker wel, we hebben allemaal tegenslagen – de een groter dan de ander. Het verschil zit hem in hoe je omgaat met een tegenslag. Blijf je er heel lang over nadenken? Of schud je het eenvoudig van je af? Hoe zou het zijn als je je vrij en krachtig zou voelen en je niet langer overweldigd zou worden door angstige gedachten? Of als je in staat zou zijn om met kalmte en wijsheid te reageren op uitdagende situaties. Dan ben je veerkrachtig! In dit artikel delen we zes tips om je emotionele veerkracht te vergroten.

Tip 1: Bewustwording van je emoties

Het begint allemaal met bewustwording. Neem de tijd om je emoties te observeren en te herkennen wanneer je je overweldigd, gestrest of angstig voelt. Door bewust te worden van je emoties, kun je ze beter begrijpen en er effectiever mee omgaan.

Tip 2: Verander je perspectief

Je gedachten en overtuigingen kunnen je emoties beïnvloeden. Probeer je perspectief te verschuiven en positieve gedachten de ruimte te geven, zelfs in uitdagende situaties. Dit helpt je om een veerkrachtige mindset te ontwikkelen en je innerlijke vrijheid te vergroten.

Wil je afscheid nemen van de onrust in je hoofd?

Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

Tip 3: Zoek steun bij anderen

Het delen van je emoties en uitdagingen met anderen kan enorm helend zijn. Dat blijkt ook uit ons eigen programma Miracle Roadmap, waar deelnemers samen aan de slag gaan met hun eigen groei. De deelnemers vinden dit zelfs één van de waardevolste aspecten van het programma. Of we nou willen of niet, mensen zijn groepsdieren, we kunnen niet zonder elkaar. Zoek een betrouwbare vriend, familielid of therapeut met wie je kunt praten en je emoties kunt delen. Een betrouwbaar en steunend netwerk draagt bij aan het vergroten van je emotionele veerkracht.

Tip 4: Maak zelfzorg belangrijk

Zelfzorg is belangrijk voor het opbouwen van emotionele veerkracht. Neem de tijd voor dingen die je energie geven en zorgen voor ontspanning. Dat kan van alles zijn. Een avondje weg met vriendinnen, op de bank met een goed boek, tot even helemaal niks doen.

Tip 5: Leer van tegenslagen

Tegenslagen en emoties horen bij het leven. In plaats van ze te vermijden, probeer ervan te leren en ze als groeikansen te beschouwen. Het omarmen van uitdagingen zal je veerkracht vergroten en je helpen om een groter gevoel van innerlijke vrijheid te ervaren. Erken dat je mens bent en dat fouten en imperfecties deel uitmaken van de reis.

Vanaf nu ga je het anders doen als er tegenslag komt in je leven! 

Omarm de uitdagingen die op je pad komen, sta open voor groei en wees mild voor jezelf. Met elke stap die je zet in de richting van het ontwikkelen van emotionele veerkracht, kom je dichter bij innerlijke vrijheid en geluk.