Verbroken relatie weer oppakken?

Loes en haar ex-vriend zien elkaar regelmatig en gaan goed met elkaar om. Zo goed zelfs, dat ze zich afvragen of ze de relatie niet weer kunnen oppakken. Maar Loes twijfelt:

Mijn ex is mijn soulmate. Mijn hart zegt ja, maar mijn hoofd zegt nee. Hij heeft een lichte vorm van autisme en cijfert zichzelf te veel weg voor mij. Daar wordt hij niet gelukkig van, en ik ook niet. Moeten we wel doorgaan met elkaar?

Labelen: is dat wel zo handig?

David en Arjan zeggen niet zomaar ja of nee op zo’n vraag. In plaats daarvan ontleden ze de vraag van Loes stukje voor stukje. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van de labels ‘soulmate’ en ‘autisme’? En is het wel waar dat zij en haar ex nu ‘geen relatie’ hebben?

Een betere relatie begint bij jezelf

Het uiteindelijke antwoord van David en Arjan gaat niet zozeer over Loes’ ex en hun relatie, maar veel meer over hoe Loes met zichzelf om kan gaan. En daar profiteert de relatie dan weer van! Zie onderstaande video waarin David en Arjan de vraag van Loes bespreken.

Je ex leren loslaten

Accepteer dat loslaten van een geliefde betekent dat je moet rouwen. Rouwen is het verwerken van een emotioneel trauma of een heftige verandering zoals een sterfgeval. Maar ook bij het verbreken van een liefdesrelatie rouw je dus. En dat is een proces. De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross werd in de jaren 70 wereldberoemd met haar model over rouwverwerking. Het onderscheidt vijf fasen: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en aanvaarding. De volgorde kan verschillen, de fases duren niet even lang of lopen door elkaar heen. Echter eentje overslaan is helaas geen optie.

Snel vergeten en weer doorgaan?

Het liefst wil je de plek naast je natuurlijk zo snel mogelijk vrij maken. Ruimte scheppen voor een nieuwe liefde en zorgen dat jij bevrijd bent van je ex. Besef dat rouwen een proces is en tijd nodig heeft. Probeer je emoties de ruimte te geven. Pijn, boosheid en verdriet horen erbij. Pas als je ze toelaat, kun je helen. Wees alert als je snel in een volgende relatie stapt. Vaak zoek je iemand uit die vooral niet zo is als je ex. Iemand die het gemis verzacht en voor afleiding zorgt waardoor je die vervelende emoties niet zo hoeft te voelen.

Onderstaande tips en oefeningen helpen je om je verder los te weken van je ex. Wees oplettend als iets weerstand oproept. Vaak geeft dat nauwkeurig aan waar de knelpunten zitten. Doe een oefening dan alsnog, het helpt om de emoties te voelen die daardoor omhoog komen.

#1 Afstand creëren doe je zo

Nee, het is geen teken van volwassenheid om meteen na het verbreken van je relatie vrienden te worden. Goed voor jezelf zorgen is dat wel dus verbreek het contact, tenminste voor een tijdje. Pak foto’s, cadeaus en andere spullen die je aan je ex herinneren in een doos of geef ze lekker weg. Koppel je ook online los, op Facebook of Whatsapp bijvoorbeeld. 

Het geeft rust als je niet steeds geconfronteerd kunt worden met de ander. Later kun je altijd nog kijken of je contact wilt houden of niet. Niet met iedereen kun je vrienden worden na een break-up. Bedenk dat iemand soms gewoon een plek in je hart heeft ook al heb je geen contact.

#2 Reflecteer en schrijf het van je af

Boosheid, verdriet, frustratie…schrijf het van je af. Bedenk wat de relatie je heeft gekost. Waarop heb je ingeleverd? En bedenk wat de relatie je heeft gebracht. Wat heb je geleerd? Waar ben je dankbaar voor? Bedenk als laatste wat jouw rol was. Jullie waren er beide bij toen het misging. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor het mislukken van de relatie. En vergeef jezelf.

#3 Mis je je ex? Bedenk wat het is dat je mist

Misschien zijn het de kookkunsten, het gevoel van geborgenheid of de lichamelijke aandacht. Bedenk vervolgens hoe je precies dat aan jezelf geven. Oefen om dit stuk uit jezelf te halen en de kwaliteiten te ontwikkelen die daarvoor nodig zijn. Dat maakt je sterker, minder afhankelijk van je ex en toekomstige partners.

#4 Bedenk welk deel van je ex of de relatie nog aan je plakt

Wat wil je nog niet kwijt? Is dat de zorg voor elkaar of de seksuele aantrekkingskracht? Het kan ook iets negatiefs zijn, bijvoorbeeld een vervelende gebeurtenis.
Schrijf een kaart of brief en bedank je ex voor de tijd samen en de lessen die je hebt geleerd. Probeer er positief naar te kijken, ook al was de ervaring dat niet. Je ex was niet voor niets in je leven.
Laat je ex in liefde gaan: stuur het kaartje op of stop het zonder adres in de brievenbus. Het gaat niet erom dat je ex het ooit leest, het gaat erom dat jij afscheid neemt. Blijft er nog iets opduiken? Doe dan deze visualisatie: stel je voor dat je ex voor je staat en leg jouw handen in de handen van je ex. Zeg dan: “Ik laat je gaan in liefde.” Leg vervolgens je handen op je hart en voel hoe je ex je leven verlaat.

Ben je single, maar eigenlijk wel toe aan een leuke relatie?

Mooi! Ook jij kunt namelijk een leuke relatie krijgen. Maar daar is meer voor nodig dan alleen maar daten. Doe dan mee met onze gratis masterclass van Single naar Samen waarin we je alles vertellen over het van single naar samen gaan.

Niet teruggaan naar je ex

Als je relatie op de klippen loopt dan is daar vaak een goede reden voor. Overspel, andere doelen of dromen in het leven, bindingsangst, verveling, noem maar op! In een waas van drank en Ben & Jerry’s denk je aan de leuke momenten terug. Het viel best mee. Waarom ging het eigenlijk uit? Voor je het weet wil je terug, maar misschien is dat helemaal geen goed idee. Wat zijn jouw redenen om terug te gaan naar je ex?

  • Voor de kinderen bij elkaar blijven
    Kinderen voelen veel meer dan volwassenen denken. Ze pikken de ruzies achter gesloten deuren feilloos op en hebben een radar voor stress en verdriet. Keuzes en acties van de ouders zijn de mal voor het relatiebeeld van een kind. Dus jezelf wegcijferen, ruzie maken of liegen is normaal, want dat doe jij tenslotte ook. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen door voor je eigen geluk te kiezen. Ouders met ballen zijn vele malen inspiratievoller dan ruziemakers, overspelers of een ouder die chronisch verbitterd of verdrietig is. Ga dus goed bij jezelf na hoe de huidige situatie is en of jullie kind(eren) eerder de dupe zijn van jullie relatie of wel een fijn voorbeeld krijgen. 
  • Veel meegemaakt samen
    Oh, maar we hadden het zó goed samen en we hebben al zoveel samen meegemaakt! Misschien is dat zo, maar onze hersenen vergeten onbewust sneller de slechte momenten en onthouden juist de goede. Wees ervan bewust dat jullie niet voor niets uit elkaar zijn gegaan en of die problemen nu wel ineens zijn opgelost. Want de gewoontes van jou en jouw ex veranderen natuurlijk niet in een weekendje weg.
  • Je ex terug willen uit eenzaamheid
    Nu de relatie verbroken is, voel je ineens de eenzaamheid opkomen. Iets waar je wellicht helemaal niet goed tegen kan. Probeer dan eens te achterhalen wáárom je slecht alleen kunt zijn en hoe je dat kunt omdraaien. Pas als je gelukkig in je eentje bent, zal je ruimte kunnen maken voor een ander in je leven. Laat het geval van eenzaamheid in ieder geval niet de reden zijn om toch maar weer een relatie aan te gaan.
  • Je ex leren loslaten
    Wanneer het duidelijk voor je is dat het wellicht beter is dat jullie niet meer samen zijn, kun je beginnen met loslaten. Daarvoor gaan we je praktische tips geven die jou daarbij gaan helpen. Accepteer dat loslaten van een geliefde betekent dat je moet rouwen. Rouwen is het verwerken van een emotioneel trauma of een heftige verandering zoals een sterfgeval. Maar ook bij het verbreken van een liefdesrelatie rouw je dus. En dat is een proces. De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross werd in de jaren 70 wereldberoemd met haar model over rouwverwerking. Het onderscheidt vijf fasen: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en aanvaarding. De volgorde kan verschillen, de fases duren niet even lang of lopen door elkaar heen. Echter eentje overslaan is helaas geen optie.

Hoe stop ik met het missen van mijn ex?

Bovenstaande tips en oefeningen helpen je met het loslaten van je ex. Maar ondanks dat je relatie niet voor niets is beëindigd, kun je je ex nog lange tijd missen. Dit gemis kan een nieuwe relatie in de weg staan, terwijl je daar juist misschien wel weer aan toe bent. Dat is ook het geval van Thomas. David en Arjan hebben een idee hoe je dit probleem kunt aanpakken en bespreken dit in onderstaande video.

Je ex missen en een nieuwe relatie

Of je nu in je hoofd of je hart nog met je ex bezig bent, het missen van je ex staat vaak een nieuwe relatie in de weg. Soms ontstaat er wel een nieuwe relatie, maar die heeft vervolgens grote kans om te mislukken. Dit komt omdat ‘de plek naast je’ nog (deels) vervuld wordt door je ex. Er is geen plaats voor een nieuwe partner.

Op zoek naar een vervanger van je ex

Het missen van je ex is vaak positief ingestoken: je mist de mooie dingen. Hierdoor ben je bewust of onbewust waarschijnlijk op zoek naar dezelfde eigenschappen in een nieuwe partner. Maar het kan ook zijn dat je ex jou juist beschadigd heeft. Daardoor ben je misschien op zoek naar iemand die vooral níet op je ex lijkt. Op beide manieren ben je nog teveel met je ex bezig. Niemand kan de rol van jouw ex vervangen, want ieder persoon is uniek. Je geeft zo eigenlijk niemand een kans en staat zelf in de weg van je eigen geluk.

Stoppen met het gemis van je ex

Tijd om te stoppen met het gemis! Wat goed kan werken is om je ex een kaart of brief te schrijven. Hierin geef je aan dat je dankbaar bent voor de tijd die jullie samen hebben gehad, maar je nu verder gaat. “Ik laat je gaan in liefde.” Je hoeft de kaart niet per se echt op de bus te doen. Wat ook nuttig kan zijn is om op te schrijven wat je precies zo mist. Wellicht zijn er dingen die je ook jezelf kunt geven? Het is het prima dat iemand nog een plekje diep in je hart houdt, maar daar hoef je verder niets mee.

Zolang je beseft dat ‘de plek naast je’ niet vrij is en je dat wel wilt, ben je op de goede weg. We wensen je veel liefde toe, liefst nog beter is dan die met je ex. Het is immers niet voor niets een ex. Succes!