Geen fouten willen maken is fout

Bij Miles Davis werkte het precies omgekeerd. De beroemde jazz-muzikant, die met collega’s als Louis Armstrong en Duke Ellington de muziek van de twintigste eeuw veranderd heeft, had de typische gewoonte om zijn muzikanten te ontslaan zo gauw ze foutloos begonnen te spelen. Wanneer hij avond aan avond met iemand op het podium stond en de ander leek helemaal de controle te hebben over alles wat er moest worden gespeeld, had Davis er genoeg van. Hop, weg ermee. Want, zo zei hij, als je stopt met fouten maken, stop je met leren.

Miles Davis ging nog een stap verder. Vergissingen bestaan helemaal niet, zei hij. Dat is het oordeel dat je zelf over de situatie hebt en zegt dus alleen maar iets over jezelf. Blijkbaar zijn het je verwachtingen van de uitkomst die bepalen of iets goed of fout is, in plaats van dat je simpelweg naar het resultaat luistert. Als je iets wilt spelen wat nog niet bestaat en wat nog nooit eerder is gedaan, dan bestaan in die nieuwe creatie automatisch ook geen fouten. Je hebt hooguit iets nieuws gemaakt. Sterker nog: soms zitten in die zogenaamde fouten, de allermooiste nieuwe dingen.

Waarom fouten maken onvermijdelijk is

Wanneer je wilt blijven leren, is fouten maken zelfs onvermijdelijk. Het altijd maar willen voorkomen ervan is hetzelfde als blijven hangen in herhaling. Je doet wat je altijd al deed en dat is precies wat Davis niet wilde.

Wij hebben in onze eigen organisatie zijn idee over de noodzaak van fouten nogal serieus genomen. Elke paar maanden reiken we de felbegeerde Fuck-up Award uit aan de collega (of inderdaad: aan onszelf) die de grootste miskleun heeft begaan. Omdat dat vaak dezelfde persoon is die een experiment heeft gedaan.

Die iets spannends heeft ondernomen waarvan niemand wist hoe het moest. Die zijn nek heeft uitgestoken. Die ons daarmee misschien wel verder heeft gebracht dan iedereen die foutloos z’n werk doet. Als je het maken van fouten kunt vieren, gaat het ellendige stigma eraf en creëer je een omgeving waarin het veilig is om nieuwe dingen te proberen. Weet je wat het is met fouten? Je maakt ze tóch wel, dan kun je er maar beter de vruchten van plukken.

Hoe ga jij om met fouten? Heb je er geen problemen mee als je er een maakt, of heb je er juist angst voor? En: wat doe je als je er een maakt? Leuk als je ervaring deelt op social media!