Bij dromen waarmaken ontmoet je je Frankenstein-brein
Denk eens goed aan die mooie prachtige droom van je, die je misschien zo levendig voor je ziet dat je het bijna kunt vastpakken. Je ziet je jezelf liggen in het gras, of spelen met je kinderen, of rijden in die dure auto. Dit voelt goed. Zo zou het moeten zijn.
Dikke kans dat je ‘m dan hoort: dat stemmetje. Dat tegen je zegt dat het toch niet kan. Dat je realistisch moet blijven. Dat niemand op je zit te wachten. Dat je daar nooit het geld voor zal hebben of de tijd. Je kunt het stemmetje zelfs opzoeken en harder zetten. Maak maar eens een lijstje met alle redenen waarom die mooie droom van jou nooit zal uitkomen. Omdat je niet slim/rijk/jong/gezond/knap genoeg bent. Omdat het toch niet kan.
Dit stemmetje komt uit het stuk van je hersenen dat we je Frankenstein-brein noemen. Het is er altijd en ook altijd als eerste. Gevoed door de eerste impulsen uit je amygdala, is je Frankenstein-brein een meester in het bedenken van redenen waarom het toch niet lukt. Waarom jij het niet kan en waarom je er beter maar niet aan kan beginnen. Iedereen heeft zo’n Frankenstein-brein en je komt er ook nooit meer vanaf. Het veroorzaakt je primaire reflexen, je angsten en je twijfels. Soms nuttig, want het beschermt je tegen roekeloosheid, maar meestal overbodig en overbezorgd.
Wil je je dromen laten slagen, dan wil je dit stukje in je brein activeren
Gelukkig, zegt schrijver en ondernemer John Assaraf, heb je nóg een brein. Hij noemt het je Einstein-brein en in tegenstelling tot Frankenstein is dit stuk onderzoekend en nieuwsgierig: hoe zou ik het wél kunnen laten lukken? Hij is creatief, pro-actief en optimistisch en je kunt ‘m net zo makkelijk aanzetten als Frankenstein. Maak maar eens een lijstje met alle redenen waarom je uitstekend in staat bent om jouw droom te laten lukken en onmiddellijk ontmoet je Einstein.
Het helpt ontzettend als je weet dat ze er allebei zijn en dat je ze alle twee vrij eenvoudig kunt activeren. Voor Frankenstein hoef je meestal niets te doen, die meldt zichzelf wel. Je eerste emoties zijn er meteen. Maar ook Einstein is niet ver weg. Je vergeet ‘m alleen snel. De oefening is om zijn stem net zo serieus te nemen als die van Frankenstein, want die eerste overheersende emotie waarin je voelt dat het allemaal niet kan, duurt maar een paar seconden. Daarna wordt het een gedachte – en dus een keuze.
Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?
Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!