Piekeren helpt niet

Ga ik wel of niet met die ene vriendin op vakantie? Wil ik door met deze relatie? Zal ik haar zeggen dat ik de opdracht niet wil doen? Ga ik vanavond naar dat feestje? Door wikken en wegen en heel veel nadenken hoopte ik alles ‘op te lossen’. Of in ieder geval de juiste keuze te maken zodat ik eindelijk ontspanning en stilte zou ervaren. Tevreden zijn. Niets was natuurlijk minder waar.

Met al dat nadenken hield ik mezelf gevangen als een muis in een tredmolen Het effect ervan was vooral veel piekeren. Zelfs als ik niet bewust over iets nadacht, waren er toch heel veel gedachten. Er was herrie in mijn hoofd en weinig stilte, en ik raakte steeds meer gespannen. Tot ik met Mindfulnessmeditatie begon. Toen veranderde er iets.

Meditatie = juist veel nadenken

Ik dacht altijd dat meditatie iets was waarbij ik stilte zou ervaren. Geen gedachten zou hebben. Me ‘zen’ zou voelen. Nou, als ik iets niet ervoer was het stilte. Ik moest op een kussentje zitten en 20 minuten lang alle gedachten er laten zijn. Ze ruimte geven. Zonder dat ze hoefden te veranderen. Wow! Toen werd ik me pas echt bewust van alle drukte in mijn hoofd. Ook door de dag heen merkte ik de vele (herhalende) piekergedachten die ik had, die vervolgens weer allerlei gevoelens opriepen. Dat wilde ik helemaal niet ervaren; ik wilde er wat aan dóen. Actie! Weg van al dat vervelende denken en voelen. Ik wilde van het kussentje af springen en de deur uit rennen. Iets ‘leuks’ gaan doen. Zodat ik eindelijk eens rust in mijn hoofd zou ervaren.

Waar je naar kijkt verandert, waar je je tegen verzet, blijft.” ~ Nisargadatta

Stop met vechten tegen je gedachten

Veel leuke feestjes en etentjes bleken niet de oplossing. Dus ging ik door. En wat bleek? Die constante stroom van gedachten waren juist de ingang naar meer ontspanning en stilte. Ik mocht stoppen met vechten. Ik hoefde alleen te kijken naar alle gedachten die voorbij kwamen. Als een film op een filmdoek. Zonder oordeel. Simpelweg ruimte geven. Die gedachten waren er toch al, dus ertegen vechten had geen zin! Kijk maar wat er gebeurt als je niet aan roze olifantjes mag denken… Overal roze olifantjes, toch?

Ruis naar rust

Heb jij snel een oordeel klaar staan?

Dan hebben we een cadeautje voor je.

Misschien herken je de neiging om met een felle mening de wereld in te kijken. Wat zou er gebeuren in je leven als je stopt met oordelen? In dit werkboekje hebben we een aantal vragen en oefeningen voor je verzameld die je zullen helpen bij het bewust worden van je oordelen, zowel over anderen als over jezelf.

Gebruik je piekergedachten als ingang naar stilte

Dus als ik er geen invloed op heb, hoef ik er ook niets mee te doen. Voor het eerst voelde ik een stilte die ik niet eerder had ervaren. Een stilte áchter alle gedachten. Een aanwezigheid. Ik noem het mijn essentie. Mijn ware ik. Die de opkomende gedachten niet hoeft te veranderen of stoppen, maar simpelweg af en toe de tijd moet nemen om de aanwezige gedachten aan te horen. Dát creëerde stilte. Stilte ín de herrie.

Bereik meer stilte met 3 minuten per dag

Ben jij ook goed in piekeren en heb je behoefte aan meer ontspanning en stilte?

Nodig je gedachten dan elke dag voor 3 minuten uit en ‘kijk’  ernaar.

  1. Start met 3 minuten per dag
  2. Ga ergens zitten, liefst op een rustige plek op, op een vast tijdstip
  3. Zet een alarm, zodat je niet op de klok hoeft te kijken
  4. Voel hoe je billen contact maken met de stoel, of waar je ook op zit
  5. Adem 3 keer rustig in via je neus, en zucht zachtjes uit via je mond
  6. Wees nieuwsgierig naar welke gedachten voorbij komen, zonder ze te willen veranderen
  7. Laat ze voorbijkomen als wolken die voorbij drijven, je hoeft ze niet actief los te laten
  8. Na 3 minuten bedank je jezelf dat je de tijd hebt genomen om even stil te zitten en jezelf dit moment van ‘aanwezig zijn’ hebt gegund.

Wat zijn voor jou de grootste piekermomenten? En wat helpt jou om van je gepieker af te komen en meer stilte te ervaren? Deel het in de comments!