1. Dankbaarheid zorgt voor minder stress

Een regelrechte snelweg naar meer geluk is het ervaren van dankbaarheid. Dankbaar zijn is eigenlijk niets anders dan blij zijn met wat je hebt en wat er is. Niet zo gek dat je daarvan ontspant! Een manier om dagelijks meer dankbaarheid te voelen, is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboekje.

Maak er een gewoonte van om elke dag in je boekje te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen juist heel kleine, ‘normale’ dingen zijn: een spinnende poes, het feit dat je elke dag veilig in je eigen bed kunt liggen, het weer en de mensen om je heen. Juist als je veel stress ervaart en je denkt dat er nou niet bepaald veel is om dankbaar voor te zijn, zou je stil moeten staan bij wat er allemaal wél is.

2. Mediteren om te ontspannen

Stress betekent letterlijk: te veel spanning. Om het tegenovergestelde daarvan te bereiken is het nodig om je spieren en vooral je gedachtes weer rust te geven. Een super snelle manier om dat te bereiken is meditatie. Als je nu meteen allemaal ingewikkelde visioenen krijgt van verlichte types in een lotushouding en denkt ‘dat is niks voor mij’: vrees niet; meditatie is minder ingewikkeld, zweverig of ellitair dan je misschien denkt.

Mediteren doe je al als je rustig gaat zitten en je ogen sluit. Je kunt op Youtube een geleide meditatie opzoeken zodat iemand je er doorheen praat, of je gaat gewoon zitten in de stilte. Vervolgens zul je merken dat je gedachtes zich niet meteen laten temmen. En dat hoeft ook niet. Het is een misverstand dat mediteren pas is geslaagd als je hoofd helemaal leeg is. Mediteren is al enorm ontspannend wanneer je elke gedachte opmerkt, accepteert en weer rustig voorbij laat gaan. Elke dag tien minuten maakt al een groot verschil! (Check hier bijvoorbeeld een ontspannende meditatie van David).

3. Verander je omgeving voor minder stress

Een van de grootste stressfactoren is een omgeving die niet bij je past. Je zet een plant tenslotte ook niet in een donkere kelder. Stel jezelf daarom elke dag de volgende vraag: ben ik op dit moment wel op de juiste plek? Je hoeft niet onmiddellijk te verhuizen of je baan op te zeggen; een kleine aanpassing kan al grote gevolgen hebben. Kom je wel genoeg buiten? Zoek je wel vaak genoeg vrienden op? Neem je wel genoeg tijd voor jezelf? Dat valt allemaal onder het kopje ‘omgeving’. We weten zelf het beste in welke omgeving we het best tot ons recht komen, alleen handelen we daar vaak niet naar. Doe dat deze vakantie eens anders en pas je omgeving aan aan jou, in plaats van andersom.

4. Leef volgens je kernwaarden

Kernwaarden zijn principes die voor jou super belangrijk zijn. Als je leeft en kiest volgens die principes, voel je je goed. Die principes kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld: vrijheid,
verbondenheid, succes, rust, avontuur of vertrouwen. Schrijf eens alle woorden op die bij je opkomen, en breng deze daarna terug tot de vijf allerbelangrijkste. Dan nu de actie: wat kun je doen om meer volgens je kernwaarden te leven? Hou de stapjes wederom klein, want grote aanpassingen leveren vaak juist méér stress op.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365. Wil jij dit ook? Lees hier meer over onze programma’s en trainingen.