Unhappy single, mag dat nog?

Gelukkig zijn met jezelf, geen behoefte hebben aan iemand aan je zijde en het hartstikke prima vinden zo, zijn natuurlijk geweldige uitgangspunten in het vrijgezelle bestaan. Dingen als persoonlijke ontwikkeling, meditatie, solo reizen en reflecteren zorgen er immers voor dat je dichtbij jezelf blijft (of komt) en je jezelf steeds beter leert kennen. Maar betekent dat meteen dat je een ‘happy single’ bent? Dat lijkt soms wel de norm. Bedrijven spelen massaal in op dagen als Happy Singles Day, World Singles Day en Happy Single Moms. Kan je niet én blij zijn met jezelf én graag een relatie willen hebben?

De feestdagen zijn een prima periode om te onderzoeken hoe jij je voelt bij jouw relatiestatus. Word je knettergek van je partner, ben je reuzeverliefd of vind je het maar vervelend omdat je juist geen relatie hebt? Maar ook: hoe sta jij in het singleschap? Hoe denk je eigenlijk over relaties? Dit soort gevoelens liggen rond kerst vaak extra onder een vergrootglas. Een uitgelezen kans om eens bij jezelf te onderzoeken hoe je er eigenlijk in staat.

Het taboe

Er heerst een taboe op het happy single zijn (want: waarom heb je geen vriend? *mijn nekharen gaan standaard recht overeind staan bij deze vraag), maar evengoed op het unhappy single zijn. “Dat komt toch wel weer,” “waarom denk je zelf dat je geen relatie hebt?”, of “je bent toch heel blij met jezelf?”. Mensen zijn snel geneigd om met tips en adviezen te komen. Heel menselijk en goed bedoeld, maar het maakt het taboe niet bepaald kleiner.

Het is immers niet voor niets dat datingapps razendpopulair zijn en ze honderdduizenden gebruikers trekken. Blijkbaar is toch niet iedereen even happy…

Wat als unhappy single zijn onhoudbaar wordt?

Als je sterk het gevoel hebt dat je wat mist in je leven, kan het unhappy singleschap op een gegeven moment misschien onhoudbaar worden. Als je weleens jaloers naar stelletjes kijkt. Als je het beu bent om steeds weer te horen: “jouw tijd komt nog wel”, of “je moet er maar gewoon het beste van maken”. Als je stuit op onbegrip van je omgeving, of als je je zelfs schaamt om single te zijn, dan is het hoog tijd om iets te veranderen.

Ga bij jezelf eens na waarom je unhappy single bent. Met de nadruk op waarom je het vervelend vindt dat je geen relatie hebt. Mis je iets? Is het de liefde, de intimiteit of schaam je je omdat het voelt alsof jij als enige niemand kan vinden? Omdat zelfs je gekke neef een relatie heeft?

Dan is het wellicht interessant om eens te onderzoeken wat jij precies onder een gezonde relatie verstaat en wat je van een relatie verlangt. Is dat iemand die naar je luistert? Iemand die je steunt? Iemand met wie je kan reizen? Wie of wat dit ook mag zijn, wie zegt dat het kleffe koppel op dat terras – waar je stiekem een beetje jaloers op was – zo’n relatie heeft?

Misschien zegt de status van een relatie hebben of niet, wel helemaal niets over hoe gelukkig je bent. Je kan ongelukkig in een relatie zitten, maar ook ongelukkig single zijn.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Diamond is ons meest krachtige programma gebaseerd op onze succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.