Het min of meer goede nieuws: jij bent niet de enige die zichzelf soms verliest in het eindeloos twijfelen over keuzes. Volgens onderzoek is 85% van de mensen op aarde onzeker. Het is zelfs zo dat 47% van die mensen keuzes laat afhangen van onzekerheid

Geen keuze kunnen maken door Fear of Better Options

Die onzekerheid over onszelf en onze beslissingen is op zich niet gek. We worden dagelijks geconfronteerd met talloze alternatieve keuzemogelijkheden. 

Terwijl jij pas net in je gezinswoning in Haarlem woont, krijg je op Instagram te zien dat je nu ook in een caravan over de wereld had kunnen trekken. Je ziet op het internet mensen die de stad hebben verruild voor een riante bungalow met kippenren. En als je op visite bent bij je vriendin, merk je dat je nu ook van het bruisende leven had kunnen genieten in hartje Amsterdam met een geopende club op elke hoek van de straat. 

Zelfs áls je een keuze hebt gemaakt, word je nog aan het twijfelen gebracht. Fear of Better Options wordt dat genoemd. We zijn zó bang om betere opties mis te lopen dat je helemaal geen keuze meer kunt maken. Het gevolg? Van je plannen komt weinig terecht.

Sta eens stil bij wat je allemaal mist

Dan maar geen keuze maken lijkt misschien de beste optie. Maar realiseer je wel hoeveel je misloopt door de knoop helemaal niet door te hakken.

Door je onzekerheid over waar je wel/niet goed aan doet…

 • …vraag je misschien nooit die ene knappe persoon uit eten en blijf je eindeloos denken in ‘Wat als?’.
 • …blijf je nog jarenlang wonen in een rijtjeshuis waarin je je niet gelukkig voelt. 
 • …fantaseer je tussen de vier kantoormuren dagelijks over het hebben van een eigen bedrijf, om daarna gefrustreerd te zijn dat dat plan een ver-van-je-bed-show lijkt. 

Zonde toch als je afwacht op het perfecte moment en blijft twijfelen over keuzes waarbij je diep van binnen allang weet wat goed voor je is? 

Zelfvertrouwen is de basis

Keuzes maken doe je het liefst met het vertrouwen dat het goed komt. Maar wat als jij niet zo zeker bent van je eigen kunnen, van de kansen die er voor jou zijn en ook niet van de vraag of de wereld op jou zit te wachten? 

Dan maak je keuzes vanuit angst. Of maak je keuzes misschien wel helemaal niet. Je wacht te lang af of laat je leiden door verwachtingen van anderen. Jouw eigen droomleven heb je ergens geparkeerd, terwijl dat absoluut niet hoeft. Het is een kwestie van leren vertrouwen op jezelf én op de keuzes die je maakt.

Deze 3 inzichten helpen mij daarbij, en jou misschien ook.

1. Er is ook heel veel wat wél zeker is

Geen keuze kunnen maken is ook iets wat ik herken. Ik heb vaak genoeg urenlang doorgebracht op Google in de hoop om onzekerheden te tackelen. De eye-opener kwam bij mij toen iemand het volgende tegen me zei:

“Jij kijkt naar alles wat je niet weet. Focus eens op wat wél zeker is.”

Twijfelen over keuzes komt vaak voort uit onzekerheid over de uitkomst. Logisch. Je weet niet 100% zeker dat een beslissing positief uitpakt. Maar het probleem is dat je die zekerheid pas echt hebt op het moment dat je de beslissing eenmaal hebt gemaakt. 

Wat als je het omdraait? Probeer niet de onzekerheid weg te nemen door continu naar antwoorden te zoeken. Zet op papier welke zekerheden je wél hebt en maak zo een keuze. 

Zo vond ik de keuze heel spannend om mijn baan op te zeggen en fulltime als freelance tekstschrijver te gaan werken. Het hielp mij om te beseffen dat ik heel veel al wél wist als ik die keuze zou maken:

 • Ik heb al diverse klanten die tevreden zijn. Dus blijkbaar ben ik goed in mijn werk.
 • Ik ben een doorzetter. Als ik iets wil, dan doe ik er alles voor om dat te bereiken.
 • Ik heb een aantal klanten die me maandelijks inkomen opleveren. 
 • Ik ben creatief en kan dus altijd wel manieren bedenken om nieuwe klanten aan te trekken.
 • Als het toch niet succesvol blijkt, dan kan ik altijd opnieuw in loondienst gaan.

Dat rijtje maakte het veel makkelijker om de knoop door te hakken. Mét zelfvertrouwen.

Mantra

Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?

Download hier gratis jouw set mantra kaarten.

Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.

2. Jij kúnt keuzes maken

Het is nergens voor nodig om te twijfelen over alles. Want sta je er wel bij stil dat jij elke dag belangrijke keuzes maakt?

Kijk eens naar alle belangrijke keuzes die je al hebt gemaakt. En die hartstikke succesvol hebben uitgepakt. Een paar voorbeelden:

 • Je hebt een droomreis gemaakt naar een schitterende plek, omdat je ervoor koos dat dit een perfecte bestemming zou zijn. 
 • Je werkt achter een laptop die precies doet wat hij moet doen. Ook een goede (aankoop)beslissing!
 • Je leeft samen met iemand van wie je veel houdt, omdat je ooit de beslissing hebt genomen dat deze persoon weleens de juiste kon zijn. 
 • Je hebt ooit besloten om met een zeker persoon een gesprek aan te knopen. Als je die beslissing niet had gemaakt, had je deze vriend(in), mentor of dierbare kennis nu niet in je leven gehad.

Zie je wel: het gaat je best goed af, dat keuzes maken. Dus waarom zou het dit keer niet lukken? 

3. Als het niet lukt, is dat ook geen ramp

Knoop dat maar in je oren als je nog steeds geen keuze kunt maken. Veel beslissingen zijn niet in beton gegoten. Je kunt er altijd op terugkomen of een plan B bedenken.

 • Je kunt nu besluiten te verhuizen naar een hutje op de Veluwe om na een jaar toch maar weer de verhuisdozen in te pakken en terug te gaan naar de Randstad.
 • Misschien ontdek je na een half jaar dat je eigen bedrijf niet genoeg inkomen oplevert. Prima! Dan kun je altijd nog (parttime) in loondienst gaan.
 • Wellicht blijkt die persoon die je mee uit vroeg toch niet jouw Mr(s). Right. Jammer maar helaas! Je hebt in elk geval een leuke avond gehad.

Dus: wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat je op je keuze moet terugkomen en toch een nieuwe weg inslaat? Dat is alsnog geen drama. Dan ben je in elk geval een les rijker. En je bent een stap dichterbij wat wél de juiste keuze is. 

Kortom: stop met twijfelen, hak de knoop door!

Blijven hangen in geen keuze kunnen maken lijkt de veilige optie. Zolang je je keuze maar uitstelt, kun je in elk geval niet de verkeerde beslissing nemen. Maar helemaal geen keuze maken is altijd een verkeerde beslissing. Zeker als je wéét dat er een keuze nodig is om jouw droomleven te leiden. 

Je twijfels overboord gooien lukt niet opeens wél door nog langer te googelen en te wikken en wegen. Het lukt je alleen door het gewoonweg te DOEN. Door erop vertrouwen dat jij een prima knopen-doorhakker bent en dat – als je keuze toch niet zo handig blijkt – je ook daar een weg in vindt.

Dus: let’s go?