Je eigen weerstand voorbij

Twee jaar geleden zat José er aardig doorheen. Ze was zo erg verwikkeld geraakt in een nare fraudekwestie, waarvan zij slachtoffer was, dat ze niet meer wist hoe ze eruit moest komen. Ze schaamde zich dood. Met de handen in het haar belandde ze bij de huisarts, die haar de volgende mooie woorden zei: “Weet je, het lukt jou best om hier zelf uit te komen. Maar ik gun het je dat dat proces sneller mag gaan.”

Die woorden zetten José aan het denken. Nadat een psycholoog haar in een paar sessies op weg had geholpen, zag ze op internet een melding voorbijkomen voor een driedaags 365-evenement in het teken van persoonlijke groei. Bijna zonder nadenken gaf ze zich op. “Ik had me er niet te veel in verdiept, bang dat dat me juist aan het twijfelen zou brengen. Het waren mooie maar ook intensieve dagen. Misschien deels omdat ik zelf veel weerstand voelde.” José moet een beetje lachen om zichzelf: “Ik dacht op de eerste dag alleen maar: wat doe ik hier? Moeten we nou klappen, juichen en dansen? Toch bleef ik gaan. Het werd steeds leuker en voelde comfortabeler. Ik moest gewoon voorbij mijn eigen weerstand gaan.

Meant to be

Op de laatste dag van het event gebeurde er iets bijzonders. In de pauze keek José even op haar telefoon. Ze had een mailtje ontvangen van haar advocaat. Die had goed nieuws: José zou de helft van het verloren geld terugkrijgen. Toen ze daarna haar banksaldo checkte, bleek het bedrag zelfs al op haar rekening te staan. Zo’n snelle storting had haar advocaat nog nooit meegemaakt.

Net daarna vertelde Arjan op het podium over Miracle Roadmap: het programma van 365 Dagen Succesvol. “Heel apart vond ik dat!”, vertelt José stralend. “De vergoeding wordt na zo’n uitspraak nooit zo snel gestort. Net op het moment van deze enorme financiële meevaller, vertelde Arjan over dit programma. Ik twijfelde geen moment en besloot me op te geven. Dit was meant to be. Ik dacht: ik moet dit doen. Misschien brengt het me nog meer openingen. Dit is mijn kans.”

Geen slachtoffer

Miracle Roadmap was voor José een grote reeks aan stappen buiten haar comfortzone. “In het begin vond ik mediteren al spannend. Dat had ik nog nooit gedaan. Daarnaast word je tijdens de live-dagen al snel open naar anderen toe. Je praat over dingen die je normaal al niet met bekenden bespreekt, laat staan met vreemden. Maar het was fijn om te doen. Als ik erover sprak wat me is overkomen, vonden anderen er vaak wel herkenningspunten in. Dat was heel bijzonder. Ik dacht altijd ‘Wat hebben andere mensen nu aan mijn verhaal?’. Maar ook al hadden anderen niet hetzelfde meegemaakt, ze konden er vaak wel iets uit halen.”

Eén van de grootste buiten-haar-comfortzone-momenten was die keer dat José er, tijdens de Doorbraakdagen, met de Fuck Up-award vandoor ging. Ze nam plaats op het podium en vertelde daar – met best wat spanning – haar verhaal over de fraudezaak. “Dat was voor mij een enorme ommezwaai. Het was heel gek om applaus te krijgen voor het vertellen over iets waar ik me intens voor had geschaamd. Dat heeft me wel echt veranderd. Ik dacht vanaf dat moment: ik ben geen slachtoffer; dit is me overkomen. Punt.”

Jose van M

Naar voren stappen met al je spanning

Wat Miracle Roadmap José nog meer liet inzien, is dat je dingen die je wilt doen NU moet doen en niet moet wachten tot een beter moment. “Als ik iets eerder spannend vond, verlamde ik door angst. Mijn grootste inzicht is dat je juist naar voren moet stappen om het te ondergaan. Als je maar een eerste stap zet, dan volgen er daarna haast automatisch volgende stappen.”

Sindsdien durft José weer meer stappen te zetten, ook als ze niet veilig en vertrouwd voelen. “Natuurlijk blijft dat spannend, maar angst weerhoudt me er niet meer van om iets te doen. Als je geen stappen zet, blijf je in een cirkeltje lopen. Dat voelt misschien veilig of vertrouwd, maar je haalt er na een tijdje geen energie meer uit.”

“Wie zit er nu op mij te wachten?”

Met het zetten van stappen is José nog tijdens Miracle Roadmap aan de slag gegaan. Toevallig kwam er iets op haar pad waar ze maar al te graag – ondanks de nodige spanning – voor wilde gaan. Al jarenlang werkt José in het familiebedrijf waarvan haar man en zwager eigenaar zijn. Ze zit er erg op haar plek. Maar ze moet eerlijk toegeven: haar werk was ook best wel veilig. Zo had ze al jarenlang haar diploma Veiligheidskunde op zak, maar deed ze daar niets mee. Dat kwam door angst en ook doordat ze zich afvroeg wie er nu op haar zat te wachten.

Eind 2022 veranderde daar iets in. José kwam via haar werk in contact met een oude bekende van een andere baan. Toen diegene zag dat zij een diploma Hoge veiligheidskunde had, zei hij “Wij zijn hartstikke hard op zoek naar mensen met jouw expertise. Hier moet je iets mee doen!”. Kort daarna was er al een bedrijf dat met haar in gesprek wilde gaan. José voelde de spanning door haar lijf gieren. Toch wist ze ook direct: “Ik ga dit gesprek en deze kans aan!”. Met een geweldig resultaat: ze wordt nu drie dagen per week gedetacheerd bij dit bedrijf, met veel werkplezier én naar volle tevredenheid van de opdrachtgever.

Cadeautjes die je moet uitpakken

Terugkijkend ziet José zeker in dat ze een ander persoon is dan twee jaar geleden. Ze beschrijft het zelf heel mooi met een treffende quote van David: “In je leven krijg je cadeautjes. Dat zijn niet altijd de leukste cadeaus. Maar pas als je ze uitpakt, zie je soms wat het cadeau werkelijk is.”

Het is één van de uitspraken tijdens Miracle Roadmap die ze nooit is vergeten. Misschien wel omdat ze het zo herkent. “De fraudezaak was een wake-up-call. Het is heel vervelend dat het me is overkomen. Maar ik heb geleerd dat ik sterker ben dan ik dacht. Ik heb weer de moed verzameld om stappen te zetten, terwijl ik eerder nog te bang was om me aan nieuwe stappen te wagen. Nu denk ik na een misstap ‘Het is gebeurd. Wat kan ik ervan leren?’. Omdat ik stappen meer vanuit mezelf zet, voelt het sneller goed. Als ik iets verkeerd doe, schiet ik niet meteen in de negatieve stem. Dan kijk ik liefdevol naar mezelf. Ook fouten horen erbij.”

Wil jij ook de reis van je leven maken?

Wil jij ook met minder belemmerende overtuigingen en met meer zelfvertrouwen en levenslust uit jouw cirkeltjes komen en de stappen zetten die jou goed doen? Maak dan de reis van je leven bij Miracle Roadmap. Hier leer je in 16 weken om je leven in te richten op een manier die jou gelukkig maakt en om te ontdekken tot hoeveel jij zonder belemmerende overtuigingen in staat bent. Ga je mee op deze magische reis?