Het kan best zijn dat je leidinggevende van nature niet zo complimenteus is of dat je collega’s niet eens doorhebben dat jij al een paar avonden op rij overwerkt. Of misschien zijn anderen zo gestrest dat ze automatisch vooral het negatieve benoemen en vergeten om aan te stippen wat je allemaal wel goed doet. Of misschien wil je leidinggevende je wel graag opslag en een andere rol aanbieden, maar zijn die mogelijkheden er simpelweg niet.
Dat neemt niet weg dat het vervelend is als jij die blijken van waardering niet expliciet krijgt. Iedereen wordt blij van positieve feedback. En het is fijn om bevestiging te krijgen van anderen, of je nu onzeker bent of niet.
Wat kun je doen als je geen waardering op het werk ervaart?
Tijdens een van de online sessies bij Miracle Roadmap stelde een deelnemer die vraag aan Arjan. Ze werkte hard, maar kreeg weinig erkenning van haar werkgever en collega’s. Arjan merkte iets belangrijks op. Deze vrouw had misschien wel gelijk dat het fijn zou zijn om meer waardering te krijgen. Maar het helpt je niet altijd om je gelijk te willen halen. Daardoor gaat je diepere gevoel van teleurstelling niet weg. Bevestiging krijgen van je gelijk maakt niet dat je je opeens wél gezien voelt.
Wat wél helpt? Stop met de situatie willen veranderen. Je kunt van je leidinggevende niet opeens een met complimenten strooiend persoon maken. Je kunt je collega’s niet veranderen. Wel kun je vrede krijgen met de situatie zoals die is en je focus leggen op waar je wel invloed op hebt.
Ja, dat klinkt makkelijker dan het is. Maar misschien helpen deze 6 tips om je minder gefrustreerd te voelen over de situatie.
1. Zie een gebrek aan waardering niet als persoonlijke afwijzing
Zoals we al zeiden, het is geen onwil als je leidinggevende of collega’s je niet (voldoende) waarderen. Er zijn vaak allerlei redenen waarom mensen je niet de waardering geven die je zoekt. Je collega’s hebben het druk, ze zijn niet zo complimenteus van aard, ervaren veel stress of snappen niet dat jij veel baat hebt bij een compliment.
Je collega’s wijzen je niet af. Het is niet zo dat ze je niet zien staan. Dát is wat het met jou doet. In werkelijkheid waarderen ze je in stilte misschien meer dan je denkt.

Geld verdienen met je passie? 🚀
Je passie geeft je energie, voldoening en kracht omdat je bezig bent met iets wat je werkelijk belangrijk vindt. En dat vinden we bij 365 belangrijk! Een fijn en ontspannen leven terwijl je doet wat je het allerliefste doet. Maar wat als je niet weet wat je passie is? Of juist het gevoel hebt 100 passies te hebben? Doe dan deze gratis mini-training!
2. Leer jezelf schouderklopjes te geven
Laat jouw gevoel van eigenwaarde niet afhangen van complimenten die je wel of niet van een ander krijgt. Lukt het je om je, ook los van wat anderen zeggen, goed te voelen over wat je doet en hoe je het doet?
Misschien zeggen je collega’s niet dat je rapportage er goed uitziet, maar voel je zelf wel een sprankje trots over je opgeleverde werk. Houd dat vast! Als je zelf kunt inzien dat jij het goed doet en waardevolle talenten hebt, dan ben je minder afhankelijk van de waardering van anderen.
3. Zie ook de waardering in kleine dingen
Niet iedereen toont waardering op dezelfde manier. Jij hebt er misschien een bepaald beeld bij hoe waardering op het werk eruitziet. Je verwacht een mooi salaris, complimenten en een bedankje op z’n tijd. Maar voor je leidinggevende of collega’s kan dit er weer heel anders uitzien. Probeer de waardering te zien in wat je collega’s wél zeggen of wél doen.
Waardering zit hem niet altijd in woorden of salarisverhogingen. Ook uit andere typen uitspraken of gedrag kan impliciet waardering blijken. Denk aan:
- Je collega of leidinggevende vraagt regelmatig of specifiek jij een bepaalde taak kunt oppakken. Een teken dat ze jou daar goed in vinden!
- Je collega vraagt of ook jij bij een bepaalde vergadering aanschuift. Blijkbaar waarderen ze jouw visie hierop.
- Je krijgt een project toegewezen voor iets wat je niet eerder hebt gedaan. Dat laat zien dat je leidinggevende er het volste vertrouwen in heeft dat jij dit kunt.
- Je leidinggevende complimenteert jullie met het behaalde teamresultaat. Oftewel: ook jouw bijdrage wordt gewaardeerd.
- Of je leidinggevende baalt stevig als jij iets niet kunt oppakken. Een teken dat ze juist jou hier goed in vinden!
4. Noteer alle complimenten die je krijgt
Juist als je collega’s zuinig zijn met complimenten, is het belangrijk om de complimenten die je wel krijgt goed tot je te laten doordringen. Nu is het zo dat de meeste mensen negatieve feedback lang onthouden en complimenten juist binnen de kortste keren vergeten. Schrijf daarom complimenten ergens op. Of maak bijvoorbeeld een map op je computer aan waarin je alle complimenten opslaat die je ontvangt. Kopieer mooie woorden uit appjes of e-mails en scan bedanktkaartjes.
Als je je dan eens niet gewaardeerd voelt op het werk, kun je altijd deze map vol complimenten erbij pakken.
5. Geef zelf vaker complimenten
Geef jij zelf weleens complimenten aan collega’s? Complimenten geven is besmettelijk. Als jij vaker complimenten uitdeelt, dan is de kans groot dat je collega’s jou ook eerder waardering geven. Misschien denken ze er simpelweg niet aan om positieve feedback te geven. Door zelf het goede voorbeeld te geven, kun je een inspiratiebron zijn voor anderen.
6. Geef aan je leidinggevende assertief aan wat jouw behoeften zijn
Als je echt geen waardering voelt op het werk en met tegenzin naar je werk gaat, dan is het belangrijk om te kijken waar je wél invloed op hebt. Je kunt van je leidinggevende geen heel complimenteuze man maken. Wel kun je aangeven wat je graag zou willen of waar je tegenaan loopt. Of vraag simpelweg eens wat je leidinggevende goed vindt aan jou en wat je juist kunt verbeteren. Grote kans dat er dan mooie woorden vloeien!
Mis je bepaalde dingen? Laat het weten. Je leidinggevende kan dit niet altijd ruiken. Zeg bijvoorbeeld dat je het fijn zou vinden om vaker feedback te krijgen, ook over dingen die goed gaan. En wil je graag een salarisverhoging, promotie of extra verantwoordelijkheden? Spreek ook dat uit (wel goed onderbouwd natuurlijk). Pas als je er expliciet over vertelt, weet de ander dat dit speelt en kan diegene daarnaar handelen.
En is er echt niets mogelijk en blijf je elke dag gefrustreerd van werk thuis komen? Weet dan dat er genoeg andere werkplekken bestaan. Durf verder te kijken en je eigen plan te trekken. Het is niet erg als een werkomgeving niet bij je past. Een nieuwe werkplek kan soms een frisse zelfvertrouwenboost geven.
Krijg jij stress van je werk?
Een tijdje geleden bespraken we het onderwerp in de podcast. Luister die aflevering hier via Spotify of klik op de mediabalk hieronder.