Een babysitter die stiekem elke keer als ze gaat oppassen een klein plukje haar afknipt bij de slapende kinderen die ze zou moeten beschermen. Een lerares die zo verliefd is op de vader van één van de kinderen uit haar klas, dat ze expres het jongetje een jaar laat overdoen om die vader te kunnen blijven zien. Een volwassen man die na elk toiletbezoek zijn achtergelaten drol vernoemt naar het Disney-karakter waar het op zou lijken. En dat nog in een boekje bijhoudt ook. 

Het zijn echte geheimen van echte mensen. Meer dan 75.000 van die geheimen werden de afgelopen jaren vanuit de hele wereld opgestuurd naar Frank Warren, oprichter van de website postsecret.com, waar je (aanrader!) je kunt vergapen aan de stiekeme geheimen waar doornormale mensen mee rondlopen. Sommige geheimen zijn verdrietig, andere wat absurd, weer andere simpelweg crimineel en heel veel geheimen zijn juist uit de categorie: waarom heb je daar zo lang mee rondgelopen?

Je wijst jezelf af

Het is geen toeval dat het zo populair is om die ansichtkaarten op te sturen – mensen biechten al sinds de oudheid. Geheimen zijn namelijk loodzwaar. Iets dragen wat alleen jij weet, kan je hopeloos in de weg zitten als je vrij en ontspannen wilt leven. Niet alleen omdat het vermoeiend is om steeds op je hoede te moeten zijn of je niet wordt doorzien, maar vooral omdat er iets nog veel ingrijpenders onder zit: je wijst jezelf af.

Met elk geheim dat je bij je draagt, zeg je namelijk tegen jezelf: dat mag er niet zijn. Dat stuk van jezelf moet je verstoppen. Waarmee je eigenlijk zegt: ik mag er niet zijn. Hoe meer geheimen je bij je draagt, hoe minder van jezelf je met de wereld deelt en hoe kleiner je jezelf uiteindelijk houdt. Vaak heel verklaarbaar uiteraard, want angst en schaamte en pijn zijn ijzersterk, zo lang je ook maar kunt zien welk harnas je ervan hebt gemaakt. 

Vertel je geheim

Daarom een uitnodiging deze week. Vertel je geheim. Vertel het je geliefde, of je beste vriendin, of je broer. Praat over dat ene ding wat je al zo lang bij je draagt en waarvan je bang bent dat het ooit uit komt. Kies iemand die jou nergens om veroordeelt en voel hoe fijn het is om te delen. Voel de lucht die je inademt en hoe je blijft staan. 

Uiteindelijk brengt openheid je verder, omdat alleen in het licht de dingen kunnen groeien. Pas als je kunt zien dat er niet van je wordt gehouden ondanks alles, maar juist dankzij alles, ben je vrij.