Je zou kunnen zeggen dat de antwoorden op de volgende vragen je kunnen helpen om zakelijker te zijn. Zakelijk zijn is niets anders dan duidelijk zijn. De antwoorden op deze vragen kunnen je bijvoorbeeld helpen wanneer je van baan gaat wisselen en opziet tegen de salarisonderhandelingen. Of: wanneer je in de verleiding wordt gebracht om minder geld te vragen voor een hele leuke opdracht. Nog een goeie: klanten die zeggen dat je producten te duur zijn.

De basis van geld verdienen met je passie

De volgende twee vragen vormen de basis van geld verdienen met je passie:

 1. Welk probleem los ik (met passie) op?
  Als je weet welk probleem jij voor een klant, opdracht- of werkgever oplost, is het een stuk makkelijker om te bepalen wat je ervoor vraagt om dit te doen. Bedenk dus voor jezelf welk probleem jij kunt oplossen door te doen wat jij het liefste doet. Voor elk probleem is een oplossing te bedenken, dus andersom geldt dat ook!
 2. Wat is de oplossing van dit probleem waard?
  Je kunt het ronduit vragen: wat kost het als ik dit probleem niet oplos? Of, ook leuk: reken eens uit hoeveel het bedrijf aan extra winst kan maken als jij het probleem oplost. Knappe opdrachtgever die daar omheen kan kijken!

 

Nu dat je dit weet: experimenteer. Train jezelf erin om zonder blikken of blozen het bedrag te vragen wat je wilt vragen. Dit kun je doen door het heel vaak tegen je partner te zeggen of door het gewoon een keer bij een klant neer te leggen. Je zult merken dat sommige mensen niet bereid zijn om dit bedrag te betalen. Je kunt je dan afvragen of je voor hun wilt werken – zeker als andere klanten of opdrachtgevers wel bereid zijn het te betalen.

Drie belangrijke bonuspunten om te onthouden wanneer je hiermee aan de slag gaat:

 1. Verdienen wat je waard bent, heeft niets te maken met wat JIJ waard bent. Je eigenwaarde als persoon heeft hier niks mee te maken.
 2. Niet iedereen hoeft ja te zeggen. Sta het jezelf toe dat je niet voor iedereen wilt en hoeft te werken.
 3. Laat de klus dus geen probleem bij jou oplossen, maar bij je klant/werkgever.

 

DIT IS EEN UITNODIGING VOOR COACHES (TO BE)

Wil je graag meer mensen helpen met jouw expertise als coach, therapeut, lichtwerker of teacher? Dan is dit gratis webinar voor jou! In het webinar ontdek je hoe je jouw coachpraktijk kunt laten groeien op een manier die goed bij jou past. We gaan het hebben over je mindset, zelfvertrouwen en marketing. Ook deelt Arjan de geheimen van 365 Dagen Succesvol. Meld je nu gratis aan!

Inspiratie nodig? Check het verhaal van Karlijn eens

Karlijn van Gageldonk zei haar baan in de zorg op om met haar passie geld te gaan verdienen. Ze schreef al jaren en leende haar schrijftalent aan anderen, zonder ervoor betaald te krijgen, mede door de overtuiging dat je geen geld kunt verdienen met je passie. Maar toen ze eenmaal de stap had gezet om er wél geld voor te vragen, ontdekte ze dat ze juist meer en gemakkelijker geld ging verdienen. “Hoe dan?” zou je denken. 

Ze ontdekte dat als je doet wat belangrijk voor je is en waar je goed in bent, het ook een stuk gemakkelijker is om er geld mee te verdienen. Om de doodsimpele reden dat je er energie van krijgt, omdat het belangrijk voor je is én je iets doet waar je goed in bent. Die combinatie is de sleutel tot moeiteloos geld verdienen en in het geval van Karlijn zelfs méér geld verdienen. Zij had door dat ze met haar talent en passie problemen op kon lossen voor anderen. Een oplossing die de ander geld zou besparen of meer winst zou opleveren, waardoor haar oplossing dus (veel) geld waard kon zijn.

Hoe je geld verdient door te doen wat je leuk vind

 1. Karlijn wist welk probleem ze kon oplossen. Om erachter te komen hoeveel haar oplossing waard was, is ze met (potentiële) opdrachtgevers gaan sparren over een uurtarief en is ze gaan kijken wat ze nog kon doen om dat tarief te verhogen. Hierdoor weet je waar je aan toe bent én waar je naartoe werkt.
 2. De formule is passie + talent = moeiteloos geld verdienen. Wees realistisch in waar jouw talenten liggen en kijkt hoe je ze kunt inzetten of verder kunt ontwikkelen. In het geval van Karlijn was schrijven zowel haar passie als talent en is ze gaan investeren in haar literaire vaardigheden om van nog meer waarde te kunnen zijn. Stel dat muziek een passie voor je is, maar er (nog) niet goed genoeg ontwikkeld in bent om er geld mee te verdienen. Echter je kan heel goed boekhouden. Zoek dan bijvoorbeeld een baan als boekhouder in de muziekindustrie en investeer daarnaast in het ontwikkelen van je vaardigheden.  
 3. Geloof in jezelf en in je passie en in de gedachte dat je er wél geld mee kunt verdienen. Een jongen uit het (voormalige) jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol verdient bijvoorbeeld zijn geld met stoepkrijten.

Wil jij ook geld verdienen met je passie?

Ontdek wat jouw passie is én hoe je hier geld mee kunt verdienen. Zo kun je doen wat je het liefste doet, dag in, dag uit, zonder financiële zorgen. Weet je alleen nog niet waar je het beste kunt beginnen? Lijkt het allemaal nog een beetje ver van je af of onmogelijk?

Doe mee met de spoedcursus Geld Verdienen met je Passie en we gaan er samen aan werken!