Baan opgezegd voor een eigen bedrijf

Het is nu anderhalf jaar geleden dat ik mijn toenmalige baan in de zorg opzegde om met mijn passie geld te gaan verdienen. Ik schreef al jaren, zolang ik me kan herinneren. Ik studeerde, alles stond in het teken van schrijven. Lange tijd gaf ik mijn schrijftalent weg. Gratis. Maar de stap naar betaald schrijven, zette ik niet. Mede door de overtuiging dat je met je passie geen geld kunt verdienen. Maar toen ik de stap eenmaal gezet had, ontdekte ik dat ik juist meer én gemakkelijker geld verdien dan ooit. Ik hoor je zeggen: “Hoe. Dan?”

Ik ontdekte het volgende. Als je doet wat belangrijk voor je is (lees: je passie) en waar je goed in bent (vul in: je talent), dan is het ook een stuk gemakkelijker om er geld mee te verdienen. Om de doodsimpele reden dat je er energie van krijgt, omdat het belangrijk voor je is én je iets doet waar je goed in bent. Die combinatie is de sleutel tot moeiteloos geld verdienen. Voor mij resulteerde dat zelfs in méér geld verdienen.

Van nul energie naar genoeg energie voor een eigen zaak

Hiervoor werkte ik parttime in de zorg. Het idee was dat ik naast mijn baan kon freelancen als journalist of copywriter. De uitvoering? Daar ging het goed mis. Aan het einde van mijn werkweek was ik leeg. Nul energie. Ik kon mijn schrijftalent er niet in kwijt en het was ook niet belangrijk (genoeg) voor me. Dus van freelance schrijven kwam niks terecht en ik werd maar ongelukkiger.

En nu? Nu is schrijven mijn bread & butter. Ik ben op zoek gegaan naar de behoefte in de markt en hoe ik daar met mijn talent en passie waarde aan kan toevoegen. Zo bleek er genoeg vraag te zijn naar copywriters. En mijn talent is het schrijven van vlotte, creatieve teksten. Ik kon dus met mijn talent van waarde zijn voor mensen en bedrijven.

Nu heb ik een parttime baan als copywriter, waar ik al m’n vaste lasten mee dek én energie van krijg. Die energie stop ik in freelance schrijfopdrachten, waar ik mijn brood rijkelijk mee kan beleggen. De extra’s investeer ik in mijn ontwikkeling en mijn toekomst, zodat ik blijf groeien als copywriter en mezelf kan ontplooien als romanschrijver. In andere woorden: ik verdien moeiteloos én meer geld, omdat ik waarde kan creëren voor de markt met dingen doe die belangrijk voor me zijn en waar ik goed in ben.

Ben je benieuwd welke stappen ik heb gezet? Deze tips hebben me geholpen:

#1. Yes you can
Geloof in jezelf en in je passie en in de gedachte dat je er wél geld mee kunt verdienen. Jij. Ook. Echt. Een jongen uit het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol verdient zijn geld met stoepkrijten. Need I say more?

#2. Wees realistisch
Wees realistisch in waar jouw talenten liggen en kijk hoe je ze kunt inzetten of verder kunt ontwikkelen. De formule is: passie + talent = moeiteloos geld verdienen. Stel, muziek is belangrijk voor je, maar je bent (nog) niet genoeg ontwikkeld om er geld mee te verdienen. Maar je kan boekhouden als geen ander, omdat je super gestructureerd bent. Zoek dan een baan als boekhouder in de muziekindustrie en investeer bijvoorbeeld daarnaast in het ontwikkelen van je vaardigheden. Zo zet ik mijn vlotte pen in voor onderwerpen die belangrijk voor me zijn en investeer ik in mijn literaire vaardigheden.

#3 Weet wat je waard ben

Voor mij begon mijn weg naar moeiteloos geld verdienen met nee zeggen tegen gratis en voor niks schrijven en mijn kwaliteiten op waarde te gaan schatten. Ik ben op zoek gegaan naar mijn waarde door met (potentiële) opdrachtgevers te sparren over een uurtarief en ben ik gaan kijken wat ik nog moest doen om dat tarief te verhogen. Zo weet je waar je aan toe bent én waar je naartoe werkt.