Zorgen maken over je hypotheek

We lijden met z’n allen aan het stockholmsyndroom. Kijk maar om je heen, hoeveel mensen gegijzeld worden door hun hypotheek, hun baan en hun verplichtingen en daardoor niet het leven leiden of de vrijheid voelen waar ze naar verlangen. We houden onszelf gegijzeld en nemen het vervolgens op voor de gijzelnemers: zo slecht is die baan niet. Ik mag blij zijn dat ik een hypotheek heb, het is al moeilijk genoeg.

Op Wikipedia staat over het stockholmsyndroom deze toelichting: ‘Aangenomen wordt dat het stockholmsyndroom tot ontwikkeling kan komen in een omstandigheid waar de gijzelnemer absolute controle over de gijzelaar(s) kan uitoefenen en binnen die absolute controle voorziet in de basisbehoeften van het slachtoffer, bijvoorbeeld door het geven van voedsel of beschutting.’ Ofwel: door het gevoel van afhankelijkheid, ontstaat hechting.

We hechten ons aan de hypotheek of de baan omdat we denken dat we niet zonder kunnen. Alle schadelijke gevolgen, zoals stress, vermoeidheid, verveling en vooral het niet-aanboren van alle andere creativiteit en potentie die in ons zit, nemen we maar voor lief.

Tijd dus om daarmee te stoppen. Het is niet waar dat je werkt om je hypotheek te betalen. Het is ook niet waar dat je leeft om te werken. Als dat namelijk wel waar zou zijn, breng je de belangrijkste veertig jaar van je leven grotendeels door op een plek waar je liever niet wilt zijn, om aan een verplichting te voldoen die je liever niet hebt.

Het grote misverstand over geld

Bij ons viel het kwartje toen onze goede vriend Jip ziek werd. Hij leerde ons: ieder mens heeft twee levens – en het tweede begint op de dag dat je ziet dat je maar één leven hebt. We snapten toen dat het zinloos was om in de ratrace van werken en geld verdienen te blijven hangen, het zou ons nooit de voldoening en het gelukkig schenken dat we hoopten te vinden. Dat zit heel ergens anders: betekenisvol werk doen, met mensen die je te gek vindt, op een manier die bij je past.

Het grote misverstand is dat je daar geen geld mee kunt verdienen. Gelukkig is dat niet waar. Ik weet nog dat ik op de middelbare school dacht dat ik graag ‘later als ik groot ben’ op een podium zou willen staan en dingen zou willen schrijven. Leuke droom, zeiden de docenten tegen me, maar zoek ook maar gewoon echt werk. In mijn gedachten begon toen al de gijzeling – blijkbaar hoort het zo…

En zie nu.
Je kunt geld verdienen met precies datgene wat jij graag doet, op een manier die bij je past. Je hoeft je niet te onderwerpen aan een werkgever of een bedrijf waar je je niet thuis voelt. Er is keuze genoeg en anders begin je voor jezelf. Je hoeft niet gevangen te zitten in het web van verplichtingen en verantwoordelijkheden. Daar kun je uit. Je kunt kiezen voor vrijheid, betekenis en overvloed. Als je maar onder ogen ziet dat je het tot nu toe opneemt voor je gijzelnemers en dat je het beter kunt opnemen voor jezelf.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan. 

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.