Zo keek de Amerikaanse Byron Katie naar de wereld. Ze was nog geen 40 jaar oud, toen ze somberder en somberder werd. Voor haar hoefde het allemaal niet meer, dat leven. Ze nodigde ons deze zomer uit in Zwitserland, om te vertellen over wat er met haar was gebeurd. En hoe dat alles voor haar veranderde.

Na jaren van duisternis gebeurde er opeens iets buitengewoons.

Op een ochtend werd ze wakker. Ze vond zichzelf op de vloer in haar kelder. Er kroop een insect over haar been. Ze had zichzelf verwaarloosd. En haar omgeving helemaal.
En opeens kreeg ze een inzicht dat alles veranderde.

“Ik word somber door de dingen die ik denk,” ontdekte ze, “en eigenlijk alleen omdat ík die dingen ook geloof. Ik geloof mijn eigen gedachten. En daardoor lijd ik. Maar als ik mijn eigen gedachten niet per se geloof, dan stopt ook het lijden!”

Katie stond op en ging aan het werk.

Haar kinderen en haar man snapten er niets van. Wie was die opgeruimde vrouw die opeens in hun huis woonde? Waar was hun ongelukkige moeder gebleven?

Katie ontdekte dat het vaak helemaal niet waar is wat je denkt. Hoe vaak denken we niet dingen als: ‘ze vindt me toch niet aardig’ of ‘ik zou anders moeten zijn dan ik ben’? En als we die gedachten eens grondig zouden onderzoeken: kloppen ze dan eigenlijk wel? Of vertellen we onszelf verhalen die misschien helemaal niet waar zijn?

Probeer het eens dit weekend. Stel je voor dat je een onhandige gedachte bij jezelf ontdekt (“Ik kan ook niets!” of “Mensen vinden me pas aardig als ik daar heel erg mijn best voor doe…”) en onderzoek dan eens die gedachte. Is die gedachte waar? En weet je zeker dat het waar is? Ze zegt niet dat je die negatieve gedachtes moet loslaten, want dat lukt toch niet. Je hoeft ze alleen niet per se te geloven, alleen maar omdat jij ze toevallig denkt.

In de methode van Byron Katie komen er nog twee vragen achteraan. Hoe gedraag ik mij als ik die gedachte geloof? En vervolgens: wie zou ik zijn zonder die gedachte? Inmiddels werken miljoenen mensen met haar methodiek en ze mocht er tot bij Oprah over vertellen. Ze is er al 30 jaar supergelukkig door. Dus probeer het eens. En wat het je ook oplevert, we beloven je in ieder geval een interessant weekend.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.

Onze krachtige programma’s zijn gebaseerd op onze succesvolle methodiek en zijn gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.