Word weer verliefd op elkaar

Iedereen wordt in zijn leven een aantal keren verliefd. Wist je dat je meerdere keren verliefd kan worden op dezelfde persoon? Dat kan als je blijft investeren in elkaar. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.
Je kunt een relatie verdelen in drie fases: investeren, de status quo behouden en vertrekken. Investeren doe je in het begin automatisch. Het kan op twee niveaus: gericht op plezier en op perspectief.

Onder plezier valt dat je elkaar blijft verrassen, moeite doet voor elkaar en dat je blijft daten. Bijvoorbeeld dat je samen uit eten gaat. Het zijn oppervlakkige dingen die je ook met iemand anders zou kunnen doen. Je partner is ergens inwisselbaar, daarom is het belangrijk dat je ook investeert op het niveau van perspectief, gericht op de toekomst met elkaar. “Anders maakt het niet uit met wie je over vijf jaar in het restaurant zit,” aldus David.

Deel toekomstplannen, levensdoelen en dromen

Samen naar relatie-workshops gaan, een reis plannen, praten over de toekomst, samenwonen en kinderen krijgen; dat zijn investeringen op het niveau van perspectief. Het geeft verbinding in de toekomst. In het begin van je relatie doe je dat automatisch want je hebt nog geen verleden. Je voelt je vrij en er zit geen lading op. “Ben je een tijd bij elkaar, dan zie je vaak dat je verschuift van toekomstperspectief naar een evaluatie van het heden. Dan heb je het erover hoe het nu gaat, niet waar je samen naartoe wilt,” legt David uit.

Belangrijk om te beseffen want als je het perspectief (dus de toekomst) uit je relatie haalt, ben je letterlijk aan het vertrekken! Andersom heb je, als je alleen investeert in de toekomst, geen bindmiddel in het hier en nu. Wil je een relatie goed houden is het dus belangrijk dat je blijft investeren in plezier en perspectief.

Zit je relatie in de sleur?

Lekker samen op de bank hangen en tv kijken. Weinig inspirerend maar wel hét cliché voor de fase van instand houden van de status quo. Het geeft de illusie dat je iets samen doet maar eigenlijk doe je helemaal niets samen. Je zit gewoon naast elkaar. Er is geen verbinding maar alleen aanwezigheid. De meeste mensen met een relatie zitten in deze fase. En die kan lang duren, soms een heel leven. “Het is de stilte voor de storm. Eigenlijk is het een vorm van vertrekken omdat je niet meer investeert,” vertelt David. “Alles ontwikkelt door maar jij creëert stilstand. Je hebt nog een keuze. Echter als je maar lang genoeg twijfelt ga je vanzelf weg. Pas als je vertrokken bent, kun je weer opnieuw kiezen.”

Doe juist moeite als het moeilijk gaat

Vaak kiezen mensen niet om te vertrekken. Het gebeurt gewoon. Als je niet meer investeert verschuif je langzaam maar zeker automatisch naar vertrekken. De grootste risico’s zijn samenwonen en kinderen krijgen. Woon je samen dan hoef je niet meer af te spreken om elkaar te zien. Je ziet elkaar zonder dat je moeite hoeft te doen. Geen moeite doen betekent niet investeren. En kinderen vragen veel tijd waardoor er weinig tijd blijft voor elkaar. Terwijl je dan juíst moet investeren: als het moeilijk is.

Na slapeloze babynachten is het dus zaak om juist samen uit eten gaan. Als je merkt dit gaat hem niet meer worden en je maakt het uit dan vertrek je actief. Ook een affaire is een actief vertrek. Je investeert niet meer in je relatie maar in iemand anders. David: “Passief vertrekken is subtieler bijvoorbeeld als je geen seks meer wilt met je partner of je gemeen doet tegen de ander. Je hakt niet actief knopen door maar je vertrekt wel.” Maar hoe zorg je nou dat je niet in de vertrekhal van je relatie belandt?

Doe de test: hoe goed is je relatie nu?

Met deze korte test kun je checken waar jij staat in je relatie. Ben je aan het investeren of vertrekken? Beantwoord de vragen met JA of NEE. Let vooral op je eerste emotionele reactie, of je bijvoorbeeld twijfelt of weerstand voelt. Een JA betekent dat je investeert, NEE dat je aan het vertrekken bent.

  1. Je partner wil een lange reis plannen voor volgend jaar. Ben je meteen enthousiast?
  2. Was je de laatste twee weken met je partner op date?
  3. Vrienden van jullie waren naar een workshop voor koppels om beter te leren communiceren. Jullie krijgen een kortingscode. Gebruik je die?
  4. Was je deze week intiem met je geliefde?
  5. Heb je je partner de laatste maand verrast?

Kies weer bewust voor elkaar

Heb je meerdere vragen met NEE beantwoord? Dan is de kans groot dat je in de gevarenzone zit, je bent niet aan het investeren maar aan het vertrekken. Dat is misschien even schrikken. Probeer het echter te zien als een inzicht. Wees er blij mee, het geeft je namelijk de mogelijkheid het vanaf nu anders te doen en weer in je relatie te investeren. Bijvoorbeeld door naar ons Superrelatie Weekend te gaan en samen te leren hoe je de relatie van je dromen creëert.

“Besluit dat je altijd aan het begin van je relatie staat, dan sta je namelijk altijd aan,” is Davids advies. Dan blijf je bewust moeite doen voor elkaar, doe je leuke dingen samen en maak je toekomstplannen. Zo zorg je dat je relatie altijd aan het begin staat en niet schuift naar het eind.

Aan de slag! Betekent leuke dingen doen…

Bedenk wat jij en je partner nu kunnen doen. Hoe kun je vandaag investeren in je relatie? Wat kun je vast plannen voor de komende tijd? Wanneer neem jij je geliefde weer eens mee op date? Als je goede tips en ideeën hebt, laat het ons weten in de comments! Daar kunnen wij en anderen weer van leren.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van al onze programma’s en events. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!