5 Redenen waarom reizen gelukkig maakt

1. Reizen leert je te leven in het nu

We worden gelukkig van leven in het hier en nu. Oftewel: niet bezig zijn met de vergadering van morgen of die rotopmerking van gisteren. Mindfulness is een uitstekende manier om je los te maken van alle zorgen en beslommeringen die niet per se nú aan de hand zijn. En op reis moet je wel mindful zijn!

Alles is nieuw: hoe je een taxi vindt, wat je gaat eten, het landschap en de cultuur: je hersens hebben het op reis druk met het verwerken van alle informatie die op dat moment op je af komt. De verwondering die een reis met zich meebrengt zorgt ervoor dat je prefrontale cortex zaken zoals to-do lijstjes lekker vergeet. Dat verlicht druk en stress!

2. Reizen vergroot je vertrouwen

Mensen die meerdere buitenlandse reizen hebben gemaakt hebben meer vertrouwen in anderen. Dit blijkt uit de zogeheten Trust Game; een instrument waarmee psychologen meten hoeveel vertrouwen je in je medemens hebt. In dit spel kan een deelnemer een geldbedrag weggeven, met de kans dat hij een veelvoud van zijn gift terugkrijgt van zijn medespeler. Je weet alleen niet van tevoren wat de andere spelers gaan doen. Als je het spel goed speelt, wint iedereen. Maar dit vergt wel vertrouwen van je medespelers.

Deelnemers die vaker in het buitenland op reis zijn geweest, gaven meer geld weg. De verklaring luidt dat reizen je laat inzien dat mensen overal ter wereld in wezen hetzelfde zijn en dat vreemdelingen niet eng of slecht zijn. En mensen die meer durven te vertrouwen in de goedheid van anderen zijn gelukkiger.

3. Reiservaringen delen maakt gelukkig

Het is eigenlijk heel simpel: mensen zijn sociale wezens die gelukkig worden van het kunnen delen van ervaringen. Het delen van een reis is een ultieme ervaring die ons veel verbinding kan opleveren met reispartners en de mensen die je onderweg ontmoet. Een reis geeft ons ook gespreksstof over onderwerpen die we ervaren als wezenlijk belangrijk. Keer op keer blijkt dat iedereen meer waarde hecht aan een gesprek over een ervaring dan over materiële zaken.

4. Ervaringen bepalen wie je bent

In een biografie zul je niet gauw ellenlange opsommingen aantreffen van de bezittingen die iemands leven typeerden. Wat doet er dan wel toe? Wat de hoofdpersoon heeft gedaan en meegemaakt. Een reis kan levensveranderend zijn en bijdragen aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid.

5. Reizen kun je niet vergelijken

Als we ergens óngelukkig van worden dan is het wel vergelijken. Is jouw auto groter dan mijne? Verdien jij meer dan ik? Vooral het vergelijken van materiële zaken is een recept voor ontevredenheid. Ervaringen laten zich veel moeilijker vergelijken. Jouw reis naar Peru zal altijd totaal anders zijn dan die van je collega, ook al heeft zij dezelfde plekken gezien en is ze even lang weggeweest. Door niet te kunnen vergelijken, blijf je meer bij jezelf: natuurlijk word je daar happier van!

We kunnen gerust concluderen dat reizen een heel goede manier is om je in korte tijd een stuk beter te voelen.

Herken jij dit? Wat zijn jouw superpositieve reiservaringen? Leuk als je het deelt in de comments!