Hoe gelukkig ben ik?

Dit gevoel heb ik sinds ik Nieuw-Zeeland binnenliep. Een land dat zó thuis voelt, een land dat zó adembenemend mooi is, een land met ultieme vrijheid nu ik met een auto en tent op pad ben. De eerste week dat ik op deze manier door het land reed was, had ik letterlijk de hele week een glimlach op mijn gezicht. Ik realiseerde me de intense rijkdom van dat gevoel, het gevoel waar ik zolang naar op zoek ben geweest.

En het leven zou het leven niet zijn als dat gevoel er vanaf nu steeds was. Nee, er zijn genoeg zaken die me ook deze weken met beide benen op de grond zetten, beslissingen die ik moet nemen. Maar de basislaag, de stroom onderwater, is er een van puur geluk.

Naast dat ik enorm voel en geniet, ben ik er ook in mijn gedachten mee bezig. Wat maakt het, dat alles zó klopt? Naast het reizen in een land dat voelt als een warm bad, is het meer. Ik moest denken aan de workshop die ik, nu alweer bijna twee jaar geleden, heb gevolgd om meer te leren over mijn huidige manier van leven, een leven van reizen en werken. De workshop had als motto ‘Leven en werken onder jouw voorwaarden’. Ik kon me er nog weinig bij voorstellen.

Wat maakt me gelukkig?

De eerste opdracht die we kregen was het opschrijven van een gemiddelde dag, elk miniem onderdeel ervan. Bij elk onderdeel moest ik aangeven of ik er blij van werd of dat het niet bepaald een favoriet was. Ik kwam over het geheel bekeken uit in het rood, ik wilde niet voor niets dingen veranderen. De tweede opdracht was om je ideale dag te beschrijven, elk onderdeel, en alles mocht. Ik probeerde een dag te beschrijven, maar wist eigenlijk niet goed hoe deze eruit moest zien. En wat ik opschreef, gaf me een vreemd, onwerkelijk, onhaalbaar gevoel.

Toen ik eraan terugdacht, wist ik het ineens. Dat ik er nu, twee jaar later, dichtbij ben. Mijn ideale dag. En ik probeerde na te gaan, hoe ik daar ben gekomen. Ik realiseerde me dat het een lange weg is geweest, maar dat dit het resultaat is van de belofte die ik aan mezelf heb gedaan aan het begin van deze hele reis. De belofte dat, welke stap ik ook zette, klein of groot, mijn gevoel goed moest zijn. 

En daar heb ik me aan gehouden. Elke stap werd een stap die bij me paste, elke stap werd een stap waarvan mijn gevoel zei dat het klopte. Zo ben ik, letterlijk en figuurlijk, stapsgewijs dichter bij míj gekomen en bij hoe ik mijn dagen en mijn leven wil invullen. Mijn huidige dagen bestaan uit dingen die belangrijk voor me zijn, die goed voelen en waar ik gelukkig van word. En zo ben ik begonnen de ingrediënten voor mijn geluk te vinden. Aangezien op dit moment bijna elke dag gevuld is met deze ingrediënten, beleef ik dit intense gevoel. En zo vind ik ook weer mooie, nieuwe ingrediënten.

Voelen dat je glimlach niet meer van je gezicht afgaat 

Geluk zit in kleine dingen. De eerste zonnestralen na de winter, een fijn gesprek met een vriendin, je eerste kopje koffie in de ochtend. Fijne momenten om bewust van te genieten. Maar het brede basisgeluk vraagt meer. Als ik iets heb geleerd tijdens mijn reis, is dat geluk zich niet laat afdwingen en het niet iets is wat je van het één op het andere moment verkrijgt. Het is werken, keuzes maken en een kwestie van geduld. Maar door met elke stap te doen wat bij je past en waar je je goed bij voelt, hoe klein en onbetekenend het soms ook lijkt, kom je stapsgewijs dichterbij. En soms zal je onderweg moeten uitwijken omdat je oorspronkelijke idee niet helemaal meer klopt, maar ook dan doe je waar je je goed bij voelt en zit je gauw weer op het juiste spoor.

Onhaalbaar? Geen idee waar te beginnen? Heel herkenbaar, maar alles begint met die eerste stap. Begin eens met voelen wat goed voelt, al is het in het begin heel basis, of je zin hebt in thee of koffie of haal de boodschappen voor de maaltijd waar je op dat moment zin in hebt en niet dat, omdat je dat op dinsdag altijd eet. Het begint heel klein, maar iedere stap die je zet is er één en je zult al gauw merken dat er kleine dingen gaan veranderen. Kleine veranderingen die je gevoel versterken om op deze weg door te gaan.

En, al zal het een lange reis worden die tijd en geduld vraagt, ook jij zult op deze manier op een dag ervaren dat je dag zich vult met jouw ingrediënten van geluk. En voelen dat die glimlach niet meer van je gezicht gaat.

En betekent dit dat mijn reis nu over is? Zeker niet, misschien is het nu pas net begonnen..

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.