Waarom reizen gelukkig maakt

Dat er voor de hand liggende redenen zijn om lekker weg te gaan, snappen we. Eindelijk even niks doen. Mooie dingen zien die je thuis niet hebt. Weg van alle collega’s en zwagers op kinderverjaardagen. Op vakantie lees je meer boeken, geniet je met meer aandacht van het eten en heb je meer seks dan thuis. Althans: gemiddeld.

Maar de werkelijke redenen waarom reizen ons gelukkig maakt, zijn iets dieper. En ook wat makkelijker kopieerbaar voor de thuisblijvers. Ten eerste blijkt keer op keer uit onderzoek dat je gelukkiger wordt van ervaringen, dan van spullen. Bij een nieuwe televisie of telefoon neemt je geluksgevoel snel af. Het is even heel plezierig en al snel weer doodnormaal. Ervaringen daarentegen worden alleen maar beter: het is leuk in de voorpret, het is leuk als het gebeurt en het allerleukst is het in je herinnering. De dopamine in je bloed komt steeds weer terug. Je bent wat je doet – niet wat je hebt.

Meer geluk

Ten tweede maakt reizen je geest rijker. Door alle nieuwe mensen die je ontmoet en dingen die je meemaakt, word je flexibeler, gastvrijer en hulpvaardiger. Maar ook minder angstig, minder materialistisch en minder gehaast. Reizen maakt je blijkbaar gewoon een leuker mens, met meer inlevingsvermogen en meer geduld. Mensen die veel reizen hebben ook minder last van frustratie in de file of van zorgen om asielzoekers.
Ze vertrouwen simpelweg de wereld meer, omdat ze die wereld beter kennen.

De derde reden waarom je gelukkig wordt van reizen, is omdat het je dankbaar maakt voor alles wat je thuis hebt. Het schone water uit de kraan. Werkende wifi op kantoor. Je kijkt je geliefde weer eens in de ogen – wat er thuis in de drukte zelden van komt.

Doe het zelf!

Het mooie is dat je voor al deze dingen niet eens weg hoeft te gaan. Het is genoeg om een keer via een andere route naar je werk te fietsen, ’s avonds niet de TV aan te zetten maar een gesprek te voeren en een keer naar een andere groenteboer te gaan. De crux zit ‘m in verwondering. Om je heen kijken alsof je het voor het eerst ziet. Je routines doorbreken. Nieuwe dingen doen. Als je van je leven een avontuur maakt, hoef je nooit meer op reis.

Wat zou jij kunnen veranderen in je dagelijkse routine om gelukkiger te worden? Laat het ons weten in de comments!