Wat is je draagkracht?

Psychologen zien stress als een scheve weegschaal. Het ene schaaltje van de weegschaal symboliseert je draaglast, ofwel alles wat je op je bord krijgt. Te hoge werkdruk, een plotselinge ziekte, gezeur van je baas, gedoe met je partner, geldproblemen – allemaal draaglast. Ieder mens krijgt het in meer of mindere mate om de oren in zijn leven, maar niet ieder mens krijgt er stress van.

Dat komt omdat de weegschaal nog een andere kant kent: je draagkracht. Ofwel, in hoeverre ben je in staat om om te gaan met alles wat op je pad komt? Draagkracht gaat over je mentale weerbaarheid (ben je een beetje optimistisch, kun je goed met teleurstellingen omgaan, raak je niet in paniek van een conflict?), maar ook over je fysieke fitheid: slaap en beweeg je genoeg? Eet je gezond? Ook een stabiele en liefdevolle omgeving helpen bij je draagkracht, net als materiële middelen: ben je in staat om de wasmachine te vervangen als die stuk is? Bij stress staat de weegschaal scheef: de last is zwaarder dan de kracht en die disbalans zorgt voor pijn.

Zo verminder je stress echt

De automatische reflex bij stress is om je draaglast te verlagen. Daar komt die glimlach met die tips vandaan: doe vooral minder. En hoewel dat op korte termijn lekker kan voelen en misschien best even helpt, is het op lange termijn helemaal niet zo handig. Door steeds het probleem kleiner te maken, hoef je zelf niet te groeien. Daardoor is er de volgende keer dat er onverwacht iets spannends gebeurt, niks veranderd: je bent weer net zo snel van slag als eerst. Wanneer je er een gewoonte van maakt om je draaglast te verlagen in plaats van je draagkracht te verhogen, komt er onvermijdelijk een moment dat je niets meer kunt dragen.

Daarom: verhoog je draagkracht. Relativeer. Lach om jezelf. Doe werk waar je energie van krijgt. Omring je met mensen die je steunen. Organiseer je financiën slim genoeg om er geen stress van te hebben. In het leven komt er soms een storm voorbij. Je komt nooit hetzelfde uit de storm als dat je er in bent gegaan, daar is die hele storm namelijk voor bedoeld. Dus hoef je niet altijd te schuilen voor de regen: je kunt er beter in leren dansen.

Wil je met minder stress en meer energie jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.