De Jaaropleiding dag staat in het teken van familieopstellingen. Een methode om te onderzoeken of belemmeringen in je leven of relaties voortvloeien uit eerdere gebeurtenissen binnen jouw familie. We beginnen met een meditatie om je familiesysteem in kaart te brengen. In dit geval het gezin. Dat kan heel simpel. Sluit je ogen, beeld in dat je in je ouderlijk huis bent. En visualiseer je gezinssituatie van je achttiende naar je eerste levensjaar. Wie is er wel? Wie is er niet? Wat roept dat voor gevoelens bij je op? Oordeel niet 😉

Remedie tegen eenzaamheid

Terwijl ik mijn gezinssituatie visualiseer, besef ik ineens dat mijn vader alleen staat. Nieuw is het gevoel dat het bij me oproept: mijn vader voelt zich (ook) alleen. Een thema waar ook ik mee kan worstelen, ondanks alle fijne mensen in mijn leven. Ook nu ik een goede verbinding heb met mezelf; wat de remedie is tegen eenzaamheid. Ineens rijst de vraag: is dat gevoel wel van mij?

Kinderen nemen vaak – uit liefde – gevoelens over van hun ouders, legt David uit. “Alleen, betekent eigenlijk all-één, allemaal in één. Alles zit in jou verenigd.” David doelt op de methodiek. Het familiesysteem, ofwel het genogram, gaat er vanuit dat je een individu bent in een systeem. in dit geval het gezin. Je bent in wezen het uiteinde van een (eindeloze) lijn met vaders en moeders. Iedereen binnen het gezin heeft een plek. Iedereen heeft immers een vader en een moeder. Ook als ze niet in jouw leven waren of overleden zijn.

Hoe een opstelling kan helpen

Het doel van familieopstellingen is om iedereen zijn juiste plek terug te geven in dat systeem. Belangrijk daarbij is dat een opstelling niet zozeer het probleem oplost, maar er vooral is om inzicht te geven in de redenen ervan. Met dat inzicht kun je vervolgens aan de slag om je situatie te veranderen.

Goed uitleggen hoe een opstelling werkt, is onmogelijk in een paar alinea’s. Het zelf ervaren is hier het sleutelwoord. Je hoeft ook niet perse zelf in een opstelling te staan, je kunt ook inzicht halen uit toekijken naar de opstelling van een ander. Of een opstelling doen zónder mensen.

Bij de eerste opstelling is het al raak. De tranen prikken in mijn ogen, als ik sta te kijken naar een opstelling waarin een man zich niet met zijn zoon kan verbinden, omdat hij – net als mijn opa – stilzwijgend een oorlogstrauma met zich meedraagt. Intuïtief denk ik aan de band tussen mijn vader en zijn vader die jarenlang in de oorlog afwezig was en alleen op zee zat. Een zucht van verlichting ontsnapt aan mijn lippen.

Opnieuw verbinden met mijn vader

Diezelfde week heb ik een etentje samen met mijn vader. Ik vertel hem over mijn ervaringen. Zonder twijfel bevestigt hij het gevoel van eenzaamheid en herleidt dat naar zijn gezinssituatie. Ik weet dat ik het gevoel bij hem kan laten, hij kan het dragen. Het is één van de meest oprechte, ontroerende avonden die ik met mijn vader heb. Ik geef in het gesprek alle ruimte aan zijn familie, die ik amper heb gekend en ik zie hem genieten. Op mijn beurt geniet ik van een nieuwe laag van verbinding tussen mij en mijn vader.

Meer weten over familieopstellingen?

Tijdens onze events zijn familieopstellingen vaak een onderdeel, maar voor het eerst gaan we nu twee volle dagen aan de slag met opstellingen tijdens Familieopstellingen Live. Wil jij aanwezig zijn tijdens dit unieke event om erachter te komen welke hardnekkige patronen te herleiden zijn naar jouw familiesysteem en hoe je daarvan afkomt? Dan ontmoeten we je graag tijdens dit event. Hier vind je meer informatie over Familieopstellingen Live.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.