De 80/20-regel
Bij opvoeding – maar ook bij veel andere leefregels – zie je vaak de 80/20-regel terug. Wat betekent dat? Als we kijken naar opvoeding, zouden kinderen hun lessen voor twintig procent halen uit wat hun ouders vertellen (“doe dit wel en dat niet”) en voor de overige 80 (!) procent nemen ze onbewust het gedrag van hun ouders over.
Je voelt ‘m misschien al aankomen: zélf met je telefoon aan je hand gekleefd zitten en hetzelfde gedrag afkeuren bij je kinderen gaat waarschijnlijk geen zoden aan de dijk zetten. En dat terwijl je als ouder juist de kans hebt een mooi voorbeeld te zijn voor je kinderen en je je kinderen kan laten zien hoe je het wél moet doen. Of eigenlijk: hoe je het ook kán doen.
Aanwezig zijn door te kijken met je ogen in plaats door een schermpje bijvoorbeeld. En daar zijn gelukkig veel manieren voor.
Zo geef je het goede voorbeeld
Uit nieuw onderzoek blijkt dat niet alleen ouders zich ergeren aan het smartphone gedrag van kinderen, maar dat kinderen zich evengoed ergeren aan hun ouders wanneer die meer oog hebben voor hun telefoon dan voor hen. Geef ze eens ongelijk.
Het telefoongedrag van ouders heeft logischerwijs een grote invloed op het gedrag van kinderen. Ouders zijn immers het grote voorbeeld. Het voorleven – ofwel het goede voorbeeld geven – geldt dus ook wanneer het gaat om telefoongedrag.
We delen tips om echt met elkaar te verbinden, zónder telefoon.
Maak regels: geen telefoon aan tafel
Als je duidelijke afspraken maakt over wat jullie wel en niet doen, dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Bepaal misschien dat er tijdens het eten geen telefoons op tafel mogen, jullie geen telefoon gebruiken na acht uur ’s avonds of misschien niet in het eerste uur nadat je thuiskomt. Dat geldt voor je kinderen, maar óók voor jullie.
Tijd om aan tafel eens echt met elkaar te praten en volledige focus te hebben op elkaar.
Tip: print de regels uit en hang ze op. Maak er een positief en vrolijk papiertje van!
Betrek je kinderen erbij
Je kan de bovenstaande regels als ouder opstellen, maar ook als gezin. Wat vinden je kinderen redelijk? Hoe kijken zij ertegenaan? Het is een mooie kans om uit te leggen waarom jullie deze afspraken maken. Zo kun je je kinderen ook uitleggen waarom je je telefoon soms ook moet gebruiken.
Tip: maak samen een ‘telefoondoos‘. Hierin stopt iedereen z’n telefoon als het tijd is om telefoonloos te zijn.
Geef pure aandacht
Voor kinderen is het belangrijk dat ze aandacht van de ouder krijgen. Geen halve aandacht, maar pure aandacht. Laat alle apparaten en to do’s twee keer per dag voor tien minuten voor wat ze zijn, tipt Amy McCready van Positive Parenting Solutions. Waar zijn je kinderen mee bezig? Wat gaat er om in hún leefwereld? Zo bouw je aan jullie emotionele verbindingen én schenk je je kind positieve aandacht.
Schakel tools in
Ja, we zijn allemaal afhankelijk van onze telefoon. Maar, diezelfde telefoon kunnen we óók in ons voordeel gebruiken. Hoe? Er zijn genoeg apps die jouw telefoongedrag bijhouden. Je kan instellen dat je bepaalde apps niet of beperkt kan gebruiken en dat je een waarschuwing krijgt wanneer je te veel tijd op je telefoon doorbrengt.
Zo geniet je meer van elkaar en gebruik je je telefoon alleen als je ‘m écht nodig hebt. Heb je je telefoon toch nodig of wil je iets onthouden of opschrijven in de telefoonloze periode? Schrijf het dan simpelweg op een briefje!
Leren is leuk
Als opvoeder zit je soms met je handen in het haar: het zou zo fijn zijn als je het ergens kunt afkijken. Gelukkig kan dat nu. David de Kock en Arjan Vergeer – oprichters van ’s Nederlands grootste coachingsprogramma – vertaalden hun bewezen methode voor een gelukkig leven op veler verzoek naar de wereld van kinderen.
David en Arjan schreven het boek De glimlach van een kind – met voorwoord van Willeke Alberti. Hierin delen ze 52 prikkelende gelukslessen waarmee je de glimlach van een kind, die elk kind van nature heeft, nooit meer kwijtraakt.