De kracht van de 80/20-regel

In een tijd waarin niemand meer lijkt te weten wat gezond is en wat niet, heb ik een slimme leidraad gevonden: de 80/20-regel. Het grappige is dat deze regel oorspronkelijk helemaal niks met fysieke en mentale gezondheid te maken had. De 80/20-regel is van oorsprong een economische theorie, in 1906 opgesteld door de Italiaan Vilfredo Pareto. Hij stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking. In de afgelopen eeuw hebben mensen de 80/20-theorie op allerlei verschillende manieren toegepast. Zelf zie ik de 80/20-regel vooral als een natuurwet die je al mens in balans houdt. Want een 100% gezond en verantwoord leven nastreven? Dat veroorzaakt uiteindelijk alleen maar stress. En als iets ongezond is, dan is het dát wel.

Gun jezelf meer!

Je kunt de 80/20-regel op verschillende manieren doorvoeren in je eigen leven. Bijvoorbeeld door thuis gezond te eten, maar de teugels te laten vieren als je uiteten gaat. Of door vijf dagen per week minstens dertig minuten intensief te bewegen en het twee dagen niet zo nauw te nemen. In mijn eigen leven is de 80/20-regel een soort tweede natuur geworden. Toch is dat wel eens anders geweest.

Er was een tijd dat ik mezelf die 20% ‘fun’ systematisch ontzegde. Ik streefde naar een 100% gezond bestaan waar nul komma nul ruimte was voor een stuk taart of het skippen van de sportschool. Wie dit herkent, weet waarschijnlijk al hoe dit verhaal afloopt. Juist. Met eetbuien. Want na vijf dagen rauwkost en grauwe Wasa-crackers met magere smeerkaas sloeg ik in het weekend compleet door. Om op maandag – gebukt onder een schuldgevoel – weer van voor af aan te beginnen met mijn veel te strenge regime.

Slimmer boodschappen doen

Het is me destijds niet gelukt om deze vicieuze cirkel op eigen kracht te doorbreken. Daar heb ik een coach bij nodig gehad. Zij liet me inzien dat ik 80% van het gehele supermarktassortiment ongemerkt op een zwarte lijst had gezet. Doordeweeks kocht ik alleen nog maar fruit, groente en lightproducten. In het weekend gingen er alleen maar ongezonde dingen door de handen van de caissière. Inmiddels ben ik een paar jaar verder.

Als ik nu in mijn boodschappenmandje kijk, zie ik een wereld van verschil. Amandelmelk, avocado, rookworst en melkchocolade liggen gebroederlijk naast elkaar. Ook op het gebied van sport en beweging ga ik al lang niet meer voor de volle 100%. Ik pak vaak de fiets, maar neem af en toe ook gewoon de auto. In het weekend ga ik geregeld een flink stuk wandelen, maar er zijn ook regenachtige zondagen die ik lekker lui op de bank doorbreng. Zonder me ook maar één seconde schuldig te voelen.

Pleasure zonder schuldgevoel

Het lukt me steeds vaker om het woord ‘guilty’ voor pleasure weg te laten. En dat gevoel van vrijheid gun ik iedereen. Mijn advies is dan ook: wees niet te streng voor jezelf en probeer wat meer te genieten. Je zult merken dat de 80/20-regel je helpt om een natuurlijke balans te vinden. En dat een rafelrandje het leven nou juist zo interessant maakt.

Wat is jouw grootste eye-opener na het lezen van dit artikel? Deel het in de comments!