Niet voelen is makkelijker, toch?

Verdriet en angst voelen doe ik liever niet, want voelen is eng: “Straks overspoelt het me en kan ik niet meer stoppen met huilen.” Dus om de pijn maar niet te hoeven voelen, ben ik ooit heel goed geworden in (over)analyseren. Piekeren. Ik dacht: als ik alles maar begrijp, dé oplossing vind, of ‘beste keuze’ maak…dán stopt dat nare gevoel wel. Maar dat was een illusie. Elke keer belandde ik weer in een piekerspiraal met meer onrust als resultaat. Het denken bleek een overlevingsmechanisme. Een manier om pijnlijke en ongemakkelijke gevoelens, zoals angst, verdriet, boosheid, machteloosheid etc. niet te hoeven voelen.

Wat je weerhoudt om je goed te voelen

Niet voelen maar analyseren, gaf mij lange tijd het gevoel van controle. Controle over mijn emoties, over mijn gedachten, over mijn ervaring van de realiteit. Eigenlijk was ik altijd bezig met onderzoeken hoe ik mijn leven zó kon vormgeven dat ik me ALTIJD goed zou voelen. Dat ik 24/7 met rust en (zelf)vertrouwen in mijn werk en relaties zou staan en alle dingen (lees: emoties/gevoelens) die dat in de weg zouden staan kon elimineren. Nou, ruim vijfendertig jaar en aardig wat frustratie later, kan ik uit eigen ervaring zeggen: dat is iets wat niet gaat lukken! Het leven is niet altijd maakbaar, en geluk zeker niet.

Durf je klote te voelen

Sinds ik mezelf vaker toesta om alle emoties te voelen, huil ik bijvoorbeeld vaker. Laatst nog keihard in de auto, onder muzikale begeleiding van Sting (Let your soul be your pilot). Maar ook gewoon in het openbaar. Of op de werkvloer. Het maakt me steeds minder uit of anderen het zien. Wat ze misschien denken. Iedereen huilt. Het is een menselijke emotie. Niet slechter dan blijdschap. Anders. En het is zo’n opluchting om mezelf deze emoties toe te staan, in plaats van ze te onderdrukken. Het geeft zo veel ontspanning en ruimte. Ontspanning?! Ja, ontspanning. Het onderdrukken kost veel energie en werkt ook niet op de lange termijn. Ruimte, om naast de nare emoties al die fijne emoties ook beter te kunnen voelen.

Lekker in je vel zitten kun je niet bedenken

Nu ben ik heus geen Boeddha hoor. Ik schiet nog steeds geregeld in de piekerstand. Maar zeg nu zelf: hoe vaak helpt al dat denken nou echt? Bij mij komt al snel: “Ja, maarrrrr” boven, als ik denk dat ik het verlossende antwoord heb gevonden. Of ik vind wel weer een nieuw probleem. Het denken is echt een verslaving. Het is een illusie te denken dat je je goed gaat voelen als je eenmaal ‘het juiste antwoord’ hebt gevonden. Het volgend probleem dient zich vaak als snel weer aan….Soms wil een gevoel gewoon gevoeld worden, niet opgelost.

Ok, dus ik moet stoppen met oplossen?

De volgende keer dat je merkt dat je in de ‘oplosstand’ gaat, of ‘de piekerspiraal’, wanneer je weg wilt van een pijnlijk gevoel, probeer dan eerst eens het volgende:

  • Ga op een rustige plek zitten (desnoods op de w.c.) en sluit je ogen voor 3 minuten.
  • Voel hoe je billen contact maken met de plek waar je zit, wees nieuwsgierig naar de temperatuur van je voeten, naar sensaties in je handen, of waar je maar fysieke sensaties waarneemt. Hoe intens ze soms ook kunnen zijn…
  • Leg, als het goed voor je voelt, een hand op je hart en een hand op je buik
  • Vraag jezelf vervolgens, hardop of in stilte: “Hee lieverd, hoe gaat het nu met je? Ik zie dat je het echt even moeilijk hebt…Ik ben er voor je…” Vraag het jezelf zoals je het aan je beste vriend/vriendin zou vragen die zich rot voelt. Met oprechte interesse en liefdevolle intonatie in je (innerlijke) stem.
  • En……voel en luister! Alsof jij de allerbelangrijkste persoon op aarde bent.Wees die liefdevolle vriend voor jezelf. Wees je eigen schouder om op te huilen. Ook al denk je waarschijnlijk de eerste tien keer dat je dit doet: what the f*ck…? Echt, dat had ik ook, maar daarna went het.

Je hoeft niet (altijd) uit te zoeken waar je emoties vandaan komen om je goed te voelen. Ze voelen, hoe kort ook, is al het begin van de oplossing!

Ik ben benieuwd: welke pijnlijke emoties kun jij steeds meer liefdevol toelaten, en wat brengt dat jou?

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.