Weg met goede voornemens

Zo aan het eind van het jaar komt het gesprek steeds vaker uit op goede voornemens. En ik zal eerlijk zijn, in het verleden nam ik ze ook aan het einde van het jaar door met mijn partner. Meer reizen, nog meer van elkaar houden of een nieuwe baan zoeken. Het is allemaal weleens de revue gepasseerd. Toch leverde het het lang niet altijd op wat we ervan verwachtten. Is het niet teleurstellend om voornemens te hebben waarvan je stiekem al weet dat het toch niet gaat lukken ze waar te maken? En is het ook niet vreemd op alleen aan het einde van het jaar na te denken over wat je met je leven zou willen? Ik ben er mee gestopt. Althans. Ik heb al mijn voornemens vervangen. Door een oefening die ik het hele jaar kan doen. En die me meer oplevert dan welk voornemen dan ook: denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Denk in mogelijkheden

Als je jezelf kunt aanleren om in mogelijkheden te denken in plaats van onmogelijkheden of beperkingen levert je dat op alle vlakken van je leven iets op. Hoe dan? Een voorbeeld. Jouw collega’s hebben zich opgegeven voor een halve marathon. Jij bent onder de indruk, je zou ook wel willen, maar hebt totaal geen conditie. In plaats van je er bij neer te leggen, ga je denken in mogelijkheden. Wat zou wel haalbaar zijn voor je? Vijf kilometer, tien kilometer? Er zijn vast meer collega’s die een kleinere uitdaging zien zitten. Ineens blijken er mogelijkheden in overvloed om samen met andere collega’s aan je conditie te werken. En ben je onderdeel van een sportieve uitdaging die beter bij je past.

Maar ook andere idealen blijken dichter bij als je denkt in mogelijkheden. Lukt het niet om te stoppen met roken? Begin dan eens met minder te roken. Kijk naar wat wel haalbaar is voor je. Denk aan de mogelijkheden die er zijn om hulp te zoeken.

De wereld ligt aan je voeten

Door te denken in mogelijkheden geef je jezelf ruimte en tijd om je leven in te richten zoals jij dat wil. Bij goede voornemens ligt altijd het gevaar van mislukking op de loer. Het is een goed voornemen, maar kan niet uitkomen. Dan is het wachten op een nieuw jaar. Denken in mogelijkheden kan nooit mislukken. Sterker nog, ik geloof dat de wereld aan je voeten ligt als je jezelf toestaat kansen te zien. Wil je meer reizen, maar kan het niet door gebrek aan geld? Ga op avontuur in je omgeving. Of zoek een manier om extra geld te verdienen/sparen. Maak je werk van je ‘wanderlust’ of geniet van boeken over exotische oorden. Beperk jezelf niet met de gedachte dat het (financieel) niet mogelijk is om te reizen. Sta open voor andere mogelijkheden en je zult zien dat je verder komt dan je ooit dacht.

Leef in overvloed

Het klinkt ongrijpbaar, misschien wel decadent: ‘leven in overvloed’. Maar het tegenovergestelde is waar. Leven in overvloed kan jij ook. Door kansen te zien, vertrouwen te hebben in de wereld en open te staan voor mogelijkheden (hoe klein ook) gaat er energie stromen. Kleine stapjes kunnen al een gevoel opleveren dat geen enkel goed voornemen ooit voor je heeft kunnen doen. Overvloed betekent niet dat je morgen miljonair moet zijn. Ook niet dat je beroemd moet worden of nooit meer hoeft te werken. Overvloed betekent vertrouwen dat er voldoende tijd is voor je geliefde, voldoende geld om te reizen, en voldoende daadkracht om minder te roken. Mogelijkheden. Onthoud dat woord. En je zult op jouw eigen manier de baas zijn over jouw leven. Ik wens je een ontspannen en liefdevol 2019.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!