De beslissing buiten onszelf leggen

Soms laten we de macht der gewoonte, de maatschappij en omgeving voor ons beslissen. ‘Zo hoort het toch? Zo gaat het gewoon. Je maakt je school af, kiest een opleiding, gaat aan het werk, om je gaandeweg te settelen met een leuke partner en dan naar alle waarschijnlijkheid kinderen te krijgen.’ Maar in hoeverre is dit alles ónze keuze? Hoe weten we of het een keuze is die echt bij ons als uniek individu past, en ook aansluit bij het punt in ons leven?

Rationeel denken begint op school

Toegegeven: vaak kiezen we deels bewust. Op school leren we rationele keuzes maken: heel nuttig. We bespreken onze opties met anderen, denken er nog eens over na en strepen voors en tegens tegen elkaar weg, om uiteindelijk een weloverwogen besluit te nemen. Toch? Ik denk het niet. Niet alle levensvragen en -keuzes kunnen we maken met die ratio. Keuzes maken waar we met ons hart, hoofd en lijf achter staan, vraagt meer tools dan de ratio. En dat leren we niet op school. Een nadeel van puur rationele keuzes is ook dat we werkelijk álle scenario’s kunnen bedenken. En hoe kies je dan de beste?

Gevolg van onze incomplete keuzes

We vertrouwen in keuzes maken, dus te veel op onze ratio. Daardoor gaan we vaak onbewust mee in die sterke beweging van maatschappelijke gewoonten, de omgeving en de waan van de dag. Er is zoveel te doen, de tijd gaat zo snel, en voor we het weten, zijn er jaren van werk, wonen, relaties en gezinsuitbreiding voorbij.

Dan ineens, bám, zitten we op dat welbekende ‘Doemaar-punt’, en echoot de vraag: ‘Is dit alles?’. Liever laat dan nooit: het is mooi dat die vraag opkomt. Want het is een kans, een gelegenheid om bloedeerlijk naar onszelf te worden. Om onszelf eindelijk die wezenlijke vragen te stellen:

‘Wat wil ik nu écht? Waar ligt mijn hart? Wat past helemaal bij míj? Wat zou ik het liefste willen doen? Wat wil ik achterlaten voor deze aarde? Waar wil ik het liefste zijn? En met wie?’

Maar ik gun het je veel liever dat je het Doemaar-punt vóór bent. Dan heb je veel langer lol van je goede, complete keuzes. Het is tijd voor: goede vragen en leren luisteren naar ons lijf en intuïtie.

Stel je lijf een vraag

Je lijf geeft vaak een heel helder ‘ja’ of ‘nee’ op je plannen. Zo doe je het:

  • Ga even rustig zitten, sluit je ogen en focus een paar minuten op je ademhaling.
  • Stel jezelf dan de vraag: ‘Hoe zou het voelen als ik dit wél deed?’.
  • Let op de sensaties in je lijf. Vaak voel je een sterk prettig gevoel, of juist een onprettig gevoel. Vraag daarna: ‘Hoe zou het voelen als ik het niet deed?’.
  • Let weer op de feedback van je lijf.

Je intuïtie volgen met meditatie

Omdat we vaak 24/7 in ons hoofd zitten, is het soms lastig om ons lijf goed te voelen en de intuïtie te horen. Meditatie helpt daar enorm bij. Het faciliteert in momentjes van ruimte en stilte, waarin ingevingen van onze intuïtie ons kunnen ‘invallen’. Je kunt je meditatie beginnen met een vraag als: ‘Ik wil graag ontdekken wat de beste volgende stap is die ik kan zetten in mijn carrière, en stel me open voor duidelijke tekens.’ Of: ‘Ik wil graag weten welke opleiding nu het beste bij mij past.’

Vragen die we kunnen stellen

  • In hoeverre dient deze keuze mij?
  • Hoe voelt het om hier ‘ja’ tegen te zeggen?
  • Hoe voelt het om hier ‘nee’ tegen te zeggen?
  • Wat zou me nu helpen om een goede keuze te kunnen maken?
  • Als ik op deze koers doorga, kijk ik dan over een paar jaar heel tevreden terug?

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.