Van vergeten naar herinneren

Tijdens je nachtrust lijkt alles zo rustig en vredig. Maar ondertussen is je lichaam volop aan de slag. At night is where the magic happens en dat geldt dus ook voor je hersenen. Daar is overigens best wel wat energie voor nodig. ‘s Nachts stroomt er een vijfde van je bloed naar je hersenen – en dat alles om de volgende dag weer met een scherper geheugen aan de slag te gaan.

Waarom herinner je eigenlijk niet alles?

Nieuwe informatie wordt in eerste instantie alleen tijdelijk in je neuronen opgeslagen. Tijdens je slaap wordt de informatie van de tijdelijke naar de langdurige opslag verplaatst. Je hersenen vormen daarvoor nieuwe synaptische knoppen en maken connecties aan tussen neuronen. Dat versterkt en verbetert de betrokken hersengebieden waardoor je informatie beter kunt ophalen. Voor dit proces zijn vooral je diepe slaapfases van belang. In dit Ted-Ed filmpje wordt het proces nauwkeurig uitgelegd.

Tijdens de slow wave sleep, een fase met trage golven, wordt feitelijke informatie, steeds weer gereactiveerd en geleidelijk verdeeld naar de langdurige opslag in de cortex – het buitenste gedeelte van de hersenen. Tijdens de REM-fase, je hersenactiviteit lijkt dan op een wakkere fase, wordt procedurele informatie verwerkt. Vingerbewegingen bijvoorbeeld. Logisch dus dat alcohol en andere middelen die je diepe slaapfases beïnvloeden, ook een negatieve invloed hebben op je geheugen.

De ideale bedtijd

Wil je nieuwe informatie in je hersenen verankeren, zijn er ideale momenten om naar bed te gaan. Stel je hebt lopen stampen dan is drie uur later het perfecte moment om naar bed te gaan. Heb je op je gitaar geoefend dan kun je beter al een uur daarna gaan slapen. Een nachtje erover slapen is dus een goed advies als je dingen wilt onthouden. Je wordt wakker met netjes gestructureerde hersenen en wat je gisteren hebt gedaan is verplaatst naar je langetermijngeheugen. Wordt de presentatie straks een eitje.