Een goede relatie? Maak elkaar prioriteit 

Misschien herken je het wel: je bent op vakantie met je grote liefde, ergens in Toscane, in Thailand of op Texel. De zon gaat onder aan de horizon en de lucht kleurt het mooiste oranje dat je kent. Het is warm. Vanuit een keuken vlakbij dwarrelen verrukkelijke geuren door de lucht. Je nipt aan je exotische cocktail. Je bent ontspannen. Je bent gelukkig. En je houdt meer van je geliefde dan ooit.

Tijdens onze vakanties voelen we ons meer verbonden met onze partner, zijn we romantischer dan thuis en hebben we veel meer zin in seks. Dat blijkt uit een grote enquête van vakantie.nl onder meer dan drieduizend respondenten. De weken na een lange vakantie zijn voor veel mensen vooral zo moeilijk omdat ze ineens niet meer de hele dag met hun liefde zijn. Sterker nog: de kans op een huwelijksaanzoek is nergens zo groot als tijdens een gezamenlijke vakantie.

Alles is leuker op vakantie

Hoewel er ook voorbeelden zijn van stellen waarbij tijdens de vakantie de slechtste kanten van hun relatie naar boven komen, geldt gelukkig in de meeste gevallen dit: vakantie maakt in één klap je relatie beter. Dat is goed en slecht nieuws tegelijk. Het is slecht nieuws omdat we nu eenmaal niet zo vaak op vakantie zijn. Dat zou betekenen dat we het aantal geweldige weken in onze relatie afhankelijk zouden maken van het aantal weken dat we op vakantie zijn. Het kan niet anders of er gaat dan ergens anders iets scheeflopen. Het grootste deel van je leven ben je namelijk niet op vakantie.

Twee redenen

Wanneer je beter kijkt naar hoe het komt dat tijdens vakanties je relatie opeens veel leuker is, ontdek je dat er twee redenen zijn die daarvoor zorgen: ten eerste breng je tijdens een vakantie veel meer tijd met elkaar door en ten tweede heb je tijdens een vakantie de ruimte om onverdeelde aandacht voor elkaar te hebben.

Maar dat is goed nieuws! Voor tijd en aandacht hoef je namelijk niet naar Texel of Toscane. Het zijn niet de palmbomen of de avonturen of het lekkere eten of het mooie strand die tijdens die paar weken je relatie zo veel beter maken, maar het zijn twee simpele elementen die ook gewoon in je dagelijks leven te vinden zouden kunnen zijn: tijd en aandacht.

Zeven minuten per dag

Eerst een korte reality check. Pak je agenda van de afgelopen weken er eens bij. Bekijk eens goed én eerlijk hoeveel tijd je hebt gemaakt voor jouw relatie. Exclusieve tijd. Naast elkaar slapen tellen we niet mee. Naast elkaar televisiekijken tellen we ook niet mee. Samen de kinderen aankleden voor ze naar school gaan, tellen we niet mee. Met een grote groep vrienden op een zondagmiddagborrel in het park: we tellen het niet mee. Onderzoek eens hoe veel tijd er in jouw agenda staat die exclusief en alleen vrij is gemaakt om samen te zijn met je geliefde. 

Tips

Ga op zoek naar de tijd die daadwerkelijk om jullie gaat, dus zonder televisie, laptop, kinderen, collega’s of smartphone. Wanneer je op dit moment geen relatie hebt, onderzoek dan eens hoe veel tijd je besteedt aan het vinden van een superleuke geliefde. Hoeveel uur in de week ben je daar actief mee bezig? Hoeveel ruimte gun je jezelf naast je baan, je vrienden, je sportieve activiteiten, je familie, je eigen hobby’s om daadwerkelijk iemand te vinden?

Gemiddeld brengen stellen in Nederland slechts negen minuten per dag met elkaar door in onverdeelde, exclusieve tijd. Bij stellen waarvan beide partners een baan hebben, loopt dit zelfs terug naar zeven minuten per dag. Dat is nog geen half procent van de tijd die we hebben. 

Zeven minuten!
Zeven minuten per dag voor onze belangrijkste prioriteit?

Onze overtuiging is dat we het onszelf daarmee compleet onmogelijk maken. Wanneer we het belangrijk vinden dat we een geweldige relatie hebben, zit er niets anders op dan dat we het in ons leven belangrijk maken. We moeten besluiten dat het een prioriteit voor ons is en daarnaar handelen.

Resttijd

Jammer genoeg doen we vaak precies het tegenovergestelde! We vullen de dag met alles wat het leven van ons vraagt, gaan naar ons werk en doen boodschappen en de afwas, brengen kinderen naar zwemles en gaan voetballen op zondag, verzorgen onze moeder in haar flatje en gaan naar yoga op dinsdagavond. Relatietijd is vaak resttijd: de minuten die niet naar andere verplichtingen gaan, hebben we over voor onze geliefde.

En precies daar gaat het fout.

Het onderzoek van vakantie.nl leert ons een belangrijke les: meer tijd met elkaar levert een fijnere relatie op. We hebben het simpelweg nodig om samen te zijn, elkaar in de ogen te kijken en elkaar aan te raken. We hebben het nodig om te voelen dat de ander bij ons is en geïnteresseerd in ons is. In elke geweldige relatie heeft de relatie de absolute prioriteit bij beide geliefden: het is simpelweg belangrijker dan al het andere.

Hoeveel tijd spendeer jij gemiddeld per dag aan je geliefde? En hoeveel tijd maak je speciaal voor hem of haar vrij? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in de comments!