Het onderzoek, wat begon in 1938, bestudeert de levens van 724 mannen. Elk jaar (er leven er nog zestig!) worden zij geïnterviewd, de gezondheidsdossiers worden doorgenomen, ze geven bloed en hun hersenen worden gescand. Ook voeren de onderzoekers gesprekken met de kinderen van de mannen en zijn de vrouwen – uiteindelijk – betrokken bij het onderzoek.

Goede relaties zijn goed voor je gezondheid

Wat de onderzoekers hebben geleerd, is dat veel geld, roem of heel hard werken helemaal niet bepalend zijn voor het geluksgevoel van mensen. Goede relaties daarentegen, die zorgen ervoor dat we gelukkiger en gezonder zijn. Sterker nog: eenzaamheid kan letterlijk dodelijk zijn. Mensen die aangeven dat ze minder verbonden zijn met hun omgeving dan ze zouden willen, krijgen op jongere leeftijd last van hun gezondheid: hun hersenfuncties nemen eerder af. Ook leven ze over het algemeen korter dan mensen die aangeven niet eenzaam te zijn.

Nu denk je misschien: hoe meer vrienden, hoe beter, want dan ben ik niet eenzaam en dus gezond en gelukkig. Niet waar, zeggen de onderzoekers. Het gaat niet om hoeveel relaties je hebt, maar hoe close je bent met de mensen om je heen. Niet dat alle relaties alleen nog maar koek en ei zijn, integendeel. Sommigen van deze inmiddels 80-jarige mannen bekvechten dag in dag uit met hun vrouwen, volgens de onderzoekers. Wat het verschil maakt, is het gevoel dat ze echt kunnen terugvallen op de ander wanneer het eventjes wat minder met ze gaat.

Investeer in goede relaties

Goede relaties beschermen niet alleen je lichaam, ze zijn ook van invloed op je hersenen. Mensen die rond hun tachtigste nog steeds goede relaties hebben, hebben minder vaak last van geheugenverlies. Het is dan ook belangrijk om te blijven investeren in goede relaties, zeggen de onderzoekers. Door nieuwe vrienden te maken, maar ook bestaande relaties goed te onderhouden, zorg je ervoor dat je langer gezond en gelukkig blijft.
Ja, dat betekent een leven lang blijven investeren om de relaties goed te houden

De ultieme tip van de onderzoekers? Vervang screen time voor people time: breng meer tijd door met echte mensen om je heen in plaats van gevangen te zitten in je telefoon. Introduceer daarnaast zo nu en dan iets nieuws in je relatie(s): ga weer een keer op date als je al jaren samen bent of bel dat ene familielid waar je al jaren nauwelijks contact mee hebt. Mensen die een wrok koesteren hebben het uiteindelijk – zowel fysiek als mentaal – het zwaarst te verduren!

Wat is jouw eyeopener? Tof als je die hieronder deelt!