Elk jaar hetzelfde, enthousiast begin je aan een nieuw lijstje goede voornemens. Een nieuw lijstje met een hoop oude dingen. Hoe vaak staat er niet hetzelfde als vorig jaar? Of het jaar daarvoor…Om te zorgen dat je in 2017 wel wat van je lijst kunt schrappen hier de belangrijkste tips:

Geen focus

Ik weet niet hoe het met jouw lijstje zit maar die van mij zit ramvol. Ik wil meer sporten, verhuizen, verre reizen maken (ja, meervoud), gezonder eten en nog een paar punten. Veel dus. Het resultaat is dat je weinig voor elkaar krijgt omdat je simpelweg geen focus hebt. Voor goede voornemens geldt: less is more. Richt je op een voornemen, dan kun je er ook echt aandacht en tijd aan besteden.

Meten is weten

Gezonder eten, tja, wat betekent dat eigenlijk? Is dat elke dag ontbijten, alleen nog maar volkoren of meer groente? En wat precies is ‘meer’? Als voornemens of doelen niet concreet zijn, kun je ze ook niet behalen. Dus maak ze specifiek, klein en meetbaar. Pas dan kun je ook je voortgang in de gaten houden. Handig want vooruit gaan motiveert om door te gaan.

Negatieve gedachten

Het gaat toch niet lukken is er zo eentje. Negatieve gedachten belemmeren je voordat je überhaupt bent begonnen. En echt zin krijg je er ook niet van. Probeer het om te draaien. Bedenk hoe je eindresultaat eruitziet als het wel is gelukt. Hoe voel je dan? Wat levert het je op? Schrijf dat ergens op waar je het dagelijks ziet. Of gebruik een plaatje dat het doel visualiseert.

Je omgeving

Soms werkt je omgeving mee, soms tegen. Als je vaker wilt sporten zijn er vast vrienden die met je meegaan. Maar wat als je meer tijd wilt voor jezelf en dus minder sociale activiteiten? Je omgeving kan je wel eens tegenhouden of het lastig maken. Bijvoorbeeld door je over te halen toch gezellig mee te gaan op dat weekendje weg. De kunst is dan bij jezelf te blijven en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat hierbij helpt is het concreet maken voor jezelf en daar niet vanaf te wijken. Stel je wilt twee avonden per week voor jezelf dan kijk je of je dat haalt.

Faalangst

Je hebt een voornemen maar je doet niks. En het is al bijna februari dus dan hoef je ook lekker niet meer. Je kunt jezelf behoorlijk voor de gek houden. Passief blijven en niet durven betekent dat je ook niet kunt falen. Je hebt nota bene niets geprobeerd. Kap ermee. Boeien dat je de startschot van 1 januari hebt gemist. Bel een vriend of je partner en vertel dat je nog niets hebt gedaan aan je voornemen. Daarna mag je jezelf feliciteren. Je hebt namelijk de eerste stap gezet. En die is en blijft de moeilijkste. 

Heb je nog andere instinkers of tips? Deel ze in de comments!