Waarom goede voornemens niet werken

Of zijn we te laat en heb je net als ruim tien miljoen andere Nederlanders weer met jezelf of je geliefden afgesproken dat het dit jaar Echt Anders Gaat dan al die jaren ervoor? Dat je Nu Echt gaat afvallen / rustig aan doen / tijd met je familie gaat doorbrengen / meer gaat sporten / minder gaat uitgeven? Streep maar door wat niet van toepassing is.

Goede voornemens werken niet. Ze werken zelfs zo slecht dat een jaar later ruim de helft van de mensen met goede voornemens, vergeten is dat ze überhaupt voornemens hadden. Meestal zijn het vage wensen zonder concrete consequenties in je dagelijks leven, die je bovendien helemaal niet per se wilt veranderen (maar je doet gewoon sociaal wenselijk mee). December en januari zijn ook nog eens slechte maanden. Door de kou en duisternis houd je liever vast aan alles wat comfortabel is (en meestal niet zo gezond).

Wat wel werkt voor een goed 2024

Je kunt het ook anders doen. Wij kiezen in januari een jaarthema. Dit jaar staat in het teken van … (en vul dan maar in). Bijvoorbeeld: in 2024 ben ik fit. Of: in 2024 is het family first. Of: in 2024 ga ik vrij spelen. Vervolgens heb je een jaar de tijd om bij elk dilemma dat zich in je leven aandient, je keuze af te stemmen op je thema. Brengt het je dichterbij je thema of juist er vandaan? Je zult merken dat je bewust, maar vooral onbewust, hele andere keuzes gaat maken. Opeens hoeft je voornemen niet meteen in januari te lukken (en heb je in februari dus gefaald), maar heb je een jaar de tijd om jezelf bij elke keuze opnieuw bij de kraag te pakken.

Soms voel je heel helder wat jouw thema voor dit jaar is. Waar moet je nu echt mee aan de slag? Formuleer het positief en op jouw manier – en hang het op een zichtbare plek op in je huis. Mocht het er niet zo bovenop liggen, dan kun je jezelf deze vraag stellen: waar ging het afgelopen jaar nu niet over in mijn leven? Misschien ging het niet over gezondheid, omdat je andere dingen aan je hoofd had. Dan weet je: daar zit mijn thema.

Het zal je verbazen hoe krachtig het is. Zo koos Sandra als thema: een ton op de bank, want ze wilde zichzelf financieel vrij voelen. Een jaar later was het op een paar euro na gelukt, maar veel belangrijker: er zat een leuke man naast haar op de bank. Hoe hij heette? Ton natuurlijk.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.