Het klinkt tegenstrijdig. Als je empathisch bent, dan houd je toch juist rekening met anderen? Grenzen aangeven heeft voor mij altijd de bittere nasmaak van egocentrisch zijn. Dat komt misschien ook omdat ik mezelf niet altijd even comfortabel voel bij het trekken van een strakke lijn. Erg zonde, volgens Brené. Grenzen zijn volgens haar namelijk de sleutel naar zelfliefde en bepalen ook hoe lief je kunt zijn voor anderen.

De mening van anderen

Eigenlijk zijn grenzen iets heel simpels: je vindt iets oké of niet oké. Precies daartussenin ligt jouw grens. Maar als het allemaal zo simpel is, waarom is grenzen stellen dan soms zo verdomd moeilijk? Dat heeft te maken met de mening van anderen. Die maken we namelijk veel te belangrijk. We willen erbij horen en leuk gevonden worden. We willen niemand teleurstellen, niet moeilijk doen en zeker geen conflict veroorzaken. In veel situaties betekent dit dat je meer rekening houdt met anderen dan met jezelf. En laat nu juist dat vaak vervelende gevolgen hebben.

Grenzeloos

Stel je geen grenzen dan lopen mensen over je grenzen heen. It’s as simple as that. Niet opzettelijk of omdat ze kwaad willen, ze weten gewoon niet waar je grens ligt. En als je het moeilijk vind om grenzen te stellen, dan vind je het meestal ook moeilijk om aan de bel te trekken als iemand over eentje heen is gewalsd. Dus laat je mensen ermee weg komen. En daar heb je op ten duur niet alleen jezelf mee.

Ten eerste weet de ‘boosdoener’ de volgende keer nog steeds niet waar je grens ligt. Dikke kans dus dat het nog een keer gebeurt. En stiekem neem je het de persoon in kwestie ook nog kwalijk dat hij of zij iets heeft gedaan wat jij niet fijn vindt. Er is geen rekening met je gehouden. Op termijn ontstaat er wrok en opgekropte boosheid. Het voelt namelijk alsof je iets wordt aangedaan, alsof mensen je grenzen expres negeren. Dat maakt het moeilijk om anderen onbevooroordeeld te benaderen en mee te voelen met anderen. Zij doen dat nota bene ook niet met jou.

Grenzen en compassie

Begrip hebben, je inleven en iemand laten merken dat die niet alleen is met zijn gevoelens. Empathisch gedrag is volgens Brené Brown het gevolg van compassie. Oftewel mededogen. En volgens haar kunnen compassie, empathie en kwetsbaarheid niet bestaan zonder grenzen aan te geven. Grenzen gaan om respect, ook en misschien wel vooral voor jezelf. Door grenzen te stellen blijf je integer naar jezelf toe. Je doet geen dingen die je niet oké vindt en zorgt ook dat anderen dat niet doen.

Dus de grote vraag is: welke grenzen heb jij te stellen om je integriteit te kunnen bewaren? Want als je die grenzen goed hebt neergezet, zorg je niet alleen goed voor jezelf maar ook dat je liefdevol met anderen kunt omgaan.

Wij zijn benieuwd welke grenzen jij gaat stellen. Laat het ons weten in de comments.