En dan deze situatie: je komt thuis met hetzelfde plan. Al bij binnenkomst wordt er vol verwachting gevraagd naar hoe je dag was en welke leuke dingen je hebt meegemaakt. Enthousiast vertel je over je idee. Je partner reageert opgetogen: ‘Dat wordt vast een bestseller. Ik heb al jaren het gevoel dat je iets te delen hebt waar de wereld iets aan heeft.’

Denk je klein of groot over de ander?

Hoewel iedereen meteen ziet dat het tweede scenario een stuk fijner is, horen we in de praktijk juist vaak nummer één. Mannen die over hun vrouw zeggen ‘dat de baas belt’, vrouwen die over hun man vertellen ‘dat ‘ie maar wat aanrommelt met z’n hobby’s’, mannen die over hun vrouw vertellen ‘dat ze de limiet van zijn creditcard ziet als een target’, vrouwen die over hun man zeggen ‘dat hij zich gedraagt als een klein kind’. Je ziet wat er gebeurt: de woorden van de één maken de ander kleiner.

Waarom doen we dat? Wat schieten we ermee op? Woorden vormen je beeld, dus wanneer jij structureel over een ander vertelt dat ze in de weg loopt, dat je nooit iets mag, dat hij niets zelf kan, dan ga je dat vanzelf geloven en wordt dat op een gegeven moment allemaal waar.

Opscheppen over je geliefde, je relatie en…

In een mooie relatie is het juist vanzelfsprekend dat je de ander omhoog praat in plaats van omlaag. Je overdrijft elkaars vermogens een beetje, zonder het zelf in de gaten te hebben. Waarschijnlijk zijn die mooie woorden ook veel méér waar. Waarom zou je anders samen zijn? Het kan niet anders dan dat je de ander bewondert. Maar wanneer heb je dat voor het laatst gezegd?

Het mooie is dat je er nu mee kunt beginnen. Spreek groot over de ander. Geef complimenten. Moedig haar aan en vertel haar dat ze het kan. Vertel hem dat de hele wereld op hem zit te wachten. Schep over je geliefde op, het liefste waar die naast staat. Bij de gemiddelde Nederlander is het zelfbeeld laag genoeg om niet meteen naast de schoenen te gaan lopen van een paar complimenten.

Dit is de volgorde: door groot over de ander te denken, denk je groot over jullie relatie en daarmee óók over jezelf. Want als zo’n leuk iemand jou uitkiest voor een relatie, wat zegt dat dan over jou?