Ik hoor het woordje dat hij wel gebruikt en zij niet. Het voelt alsof ik in dat ene woordje kan voorzien hoe hun levens van elkaar zullen gaan verschillen. Een piepklein simpel woordje kan het verschil maken tussen frustratie, stress en zelfafwijzing enerzijds en uitdagingen, ontdekkingen en groei anderzijds. Dat piepkleine simpele woordje is: nog.

Je ziet het in deze twee zinnen: “Ik kan dit niet” en “Ik kan dit nog niet.”

De eerste zin ademt het terneergeslagen gevoel van falen: dit gaat mij nooit lukken, het is niks voor mij, ik ben niet goed genoeg. De tweede zin daarentegen ademt vooruitgang: ik ga dit leren, ik ben nieuwsgierig, ik ben onderweg.

Growth & fixed mindset

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck ontdekte dat kinderen opgroeien met een van deze twee mindsets: een ‘vaststaande’, fixed mindset of een ‘op groei gerichte’, growth mindset. Die twee mindsets maken een groot verschil in de manier waarop je leert, uitdagingen aangaat, omgaat met tegenslag en nieuwe dingen probeert. Kinderen met een fixed mindset zien hun intelligentie en kwaliteiten als iets dat vaststaat, waar kinderen met een groeimindset zien dat ze kunnen leren. Daardoor geven ‘Fixers’ eerder op, vermijden ze uitdagingen en ervaren ze stress bij moeilijkheden. ‘Groeiers’ daarentegen staan meer open voor kritiek, zien het succes van anderen als inspiratie en proberen het vaker opnieuw.

De frustratie van bewust onbekwaam zijn

Natuurlijk herken ik het verschil tussen mijn dochter en mijn zoon, maar alsof ze allebei een kant van mij representeren, zie ik het vooral terug in mezelf.

Ik weet dat ik van nature denk zoals mijn dochter, als een ‘fixer’. Ik doe iets sneller als ik weet dat ik het kan. Ik heb weinig geduld om iets helemaal te leren. Toen ik voor mijn verjaardag ooit een gitaar kreeg, probeerde ik er een deuntje van Nirvana op te spelen. Ik bleek dat niet te kunnen, uiteraard, ik had voor het eerst een gitaar vast. Maar ik heb ‘m nooit meer aangeraakt. De frustratie van bewust onbekwaam zijn, wetend dat ik iets niet kon wat ik wel wilde kunnen, vond ik onuitstaanbaar.

Pas later leerde ik hoe fijn het is om ergens je best voor te doen. Ik leerde mijn aandacht te richten op piepkleine vooruitgang, muizenstapjes van verbetering. Dat helpt, het geeft me voldoening en relativering. Ik heb een iets minder gefixeerde mindset nu, maar helemaal vanzelf gaat het nog steeds niet. Ik kijk naar mijn dochter. Ze komt heus wel van de trap, die krokodil komt wel af. Maar nu nog niet.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.

In 365 Dichtbij komen de hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samen in één krachtig programma. Je leert alle stappen uit de succesvolle methodiek en je ontdekt wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.