Hannah, wat is een liefdesroep precies?

“Liefdesroep gaat over dat doen waar jij het verschil in maakt en het leven van jouw talent. Je kunt doen wat je altijd al deed en je veilige leventje leiden. Of je neemt stappen waar moed voor nodig is waarbij je buiten je comfortzone treedt. Je hart bepaalt de koers en het is heel spannend om dat te volgen maar het geeft je uiteindelijk wel de grootste voldoening. Daarmee geef je niet alleen een heel mooi geschenk aan jezelf maar ook aan de wereld.”

Ja? Is het niet juist egoïstisch om alsmaar je hart te volgen?

“In deze maatschappij leren we om ons aan te passen en te doen wat hoort. We leren het af om onze roep serieus te nemen. Zo moet je bijvoorbeeld kiezen tussen opleidingen die al bestaan. Maar misschien bestaat je droombaan nog helemaal niet en moet je die juist zelf creëren. Je liefdesroep ontdekken is de gebaande paden verlaten. Je kunt je wel aanpassen aan de verwachtingen van anderen maar eigenlijk laat je daarmee jouw talent en passie liggen. En die combinatie is juist het allermooiste wat je aan de wereld kunt geven. Dus nee, het is juist het tegenovergestelde van egoïstisch.”

Maar is het vinden van je liefdesroep wel voor iedereen weggelegd?

“In potentie kan iedereen zijn liefdesroep vinden. Het hangt niet af van dingen buiten jezelf en het lukt ook niet altijd vandaag of morgen. Je liefdesroep is echt een levenswerk. Die transformatie heeft voor mij ook heel lang geduurd. Zo deed ik dingen waarvan ik wist dat dit niet was wat ik uiteindelijk wilde doen. Maar het had er wel al mee te maken. Ik ben steeds gaan kiezen voor dingen die er zo dicht mogelijk bij in de buurt lagen. Uiteindelijk komt je liefdesroep tevoorschijn.

Hoe ging dat bij jou?

“Je ziel weet wat je werkelijk te doen hebt en geeft je ook signalen. Zo moest ik bijvoorbeeld eerst ziek worden waardoor ik alles om me heen moest laten vallen. Toen realiseerde ik me wat ik echt belangrijk vond in het leven. Te beginnen met het schrijven van het boek ‘Liefdesbang’.

Het lijkt vaak wel alsof we eerst een heftige gebeurtenis nodig hebben voordat we echt luisteren. 

“Een crisis is een kans, wordt weleens gezegd. Als je bijvoorbeeld ontslagen wordt, kun je ontzettend gefrustreerd raken. Je kunt je ook afvragen of je zelf wel blij werd van die baan. Misschien zegt het universum je op deze manier wel dat je iets anders te doen hebt.”

Wat nu als je geen crisis hebt, een goed leven leidt maar toch last hebt van het ‘is dit alles?’-syndroom?

“Net als ontslagen worden of ziek worden is dat ook een signaal. Vanuit een diepere laag in jezelf word je ingefluisterd dat je nog meer uit je leven kunt halen. Het is ook een vorm van sabotage als je daar niet naar luistert. Want als alles wel prima gaat, hoef je er ook niet aan te beginnen. Voor je liefdesroep moet je uit je comfortzone. Daar zit lang niet iedereen op te wachten.”

Je liefdesroep vinden is voor jezelf al spannend genoeg. En dan zijn er nog de anderen. Hoe ga je om met de weerstand van je omgeving?

“Vaak is het zo dat de angsten die je zelf hebt worden weerspiegeld door je omgeving. Toen ik Liefdesbang uitbracht, ervaarde ik ook veel schaamte. Ga ik nu aan de wereld laten zien dat ik hier ook last van heb? Hallo, ik ben ook nog therapeut,’ dacht ik dan. Zolang ik daar zelf moeite mee heb, kan de ander mij daar ook in raken. Als ik mijn schaamte niet had willen voelen, had ik het boek waarschijnlijk niet eens uitgebracht.”

En dat was zonde geweest. Hoe heb je die schaamte overwonnen?

“Door mijn schaduwkanten te accepteren. Het stuk in het boek waar ik me voor schaamde heeft uiteindelijk juist veel mensen geholpen. Een liefdesroep daagt je uit om ten volle voor jezelf te staan en juist van die kwetsbaarheid je kracht te maken. Maar dan moet je wel die schaduwkant doorvoelen.”

Dat is voor de meeste mensen best confronterend.

“Dat is het ook. Maar het mag allemaal in kleine stapjes. Je hoeft niet honderd stappen in één dag te zetten. Mensen denken vaak in te grote stappen waardoor ze overdonderd raken en daardoor helemaal niks doen. Als je vandaag een kleine stap neemt, kom je vanzelf dichterbij. Het volgen van je liefdesroep gaat heel erg over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Soms moet je daar bepaalde offers voor maken.

Wat waren jouw offers?

“Ik ben therapeut dus voorheen had ik een praktijk waarbij ik mensen één-op-één kon helpen. Met het succes van Liefdesbang ging dat op een gegeven moment niet meer. Nu geef ik trainingen waardoor ik veel meer mensen kan bereiken. Soms moet je iets laten om iets te kunnen doen dat meer dienend is aan het grotere geheel.”

En wat nu als je echt niet weet wat jouw liefdesroep is?

“Het antwoord zit niet in je hoofd. Je kunt je suf denken maar dan gebeurt er nog niks. Het antwoord zit in je hart. Waar word je blij van? Waar raak je in een flow en ga je er zo in op dat je de tijd vergeet? Waar ga je van stralen? Waar krijg je energie van? Het mag ook iets heel kleins zijn. En ga dat dan vaker doen in je leven. Als je dat een tijdje doet, kom je weer meer dingen tegen die leuk vindt.” Hannah pauzeert even. “Negen van de tien mensen die hun liefdesroep ontdekken biechten aan me op dat ze het ergens altijd wel wisten.”

Doen waar je blij van wordt in kleine stappen. Zo klinkt het vinden van je missie niet eens zo overweldigend. Wat was jouw meest waardevolle inzicht? Zou je meer willen horen van Hannah? Binnenkort staat ze op het Happinez Festival!