De angst voor een zinloos bestaan

Grote woorden van een groot man. Met een overduidelijke missie; a ‘gift to the world’. Net als Rembrandt, Shakespeare en Mozart. Maar voor de meeste van ons is het helemaal niet zo evident wat ons kadootje aan de wereld is, en zullen we dat gaandeweg moeten (her)ontdekken.

Al sinds mijn twaalfde ben ik bezig met de vraag ‘waartoe ben ik hier op aarde?’ Dan word je voor de eerste grote keuze gesteld: Naar welke school ga je? Al snel volgt een tweede keuze: Welk vakkenpakket kies je? Slapeloze nachten tot gevolg, want wat ik nu koos, ging toch echt bepalen wat ik kon gaan studeren, wat voor werk ik zou gaan doen, wat voor mensen in mijn leven zouden komen, oftewel; mijn hele leven hing af van wat ik nu zou kiezen! Wat als ik het verkeerde koos…? En dus begon mijn levenslange zoektocht naar dat ene ding waarom ik op deze planeet ben gezet. Geregeerd door angst; angst dat ik ‘het’ nooit zou vinden en op mijn sterfbed, compleet leeggetrokken door een vruchteloze zoektocht, teleurgesteld tot de conclusie moet komen dat het antwoord zich niet had aangediend.

Een zinloos bestaan. Zelfs het genot van hoogtepunten overschaduwd door de onrust van onduidelijkheid. En daarmee is voor mij helderheid over waar je je meest waardevolle ‘bezit’, tijd, aan wilt besteden een grote bron van levensgeluk. En daarin sta ik blijkbaar niet alleen: het schijnt dat er op Amazon 115.000 boeken te vinden zijn over het ontdekken van je passie, 80% van de mensen niet gelukkig is met het werk dat ze doen, 95% van de vrienden die ik heb gevraagd geen idee hebben wat hun passie is, maar dat wel graag zouden willen weten, omdat dit richting zou geven aan hun leven.

Een rugzak vol levenslessen

Heeft die zoektocht van 30 jaar me inmiddels het grote inzicht gebracht? Nee, maar ik ondervind er geen contraproductieve stress meer van: Ik heb geleerd te accepteren dat ik onderweg ben, dat ik mijn hele leven onderweg zal zijn, dat die beweging continue groei betekent, dat de rode draad steeds zichtbaarder wordt en ik ondertussen waardevolle levenslessen opdoe. Om er maar een paar te noemen:

1. Het grote weten begint bij zelfonderzoek.

Waar word ik blij van? Heb ik belemmerende overtuigingen die me in de weg zitten? Angsten die overwonnen kunnen worden? Wat zijn mijn kernwaarden? Leef ik mijn eigen leven?

2. Vanuit een negatieve mindset kan nooit iets positiefs groeien.

Wat je uitstraalt, trek je aan, dus het gaat je enorm helpen als je vanuit je niet-ideale-positie je gewenste virtual reality al helemaal kunt beleven en je waardering kunt uitspreken voor dingen die wel al goed gaan (want die zijn er!). Of zoals Abraham Hicks zo mooi zegt: ”I appreciate where I am, while so very eager for what is coming!”

3. Het is ook wel lekker veilig zo.

Want als ik zeg dat ik niet weet wat mijn missie is, hoef ik er ook niet mee aan de slag. Draag ik geen verantwoordelijkheid om het te laten slagen. Alleen is niemand anders voor mijn volwassen leven verantwoordelijk dan ik.

4. Het formuleren van je missie is een keuze.

Het is voor de meeste van ons blijkbaar niet dat ene grote ding voor nu en altijd. Maar continue afstemming met; ‘Wat voelt nu goed, gezien waar ik nu sta?’ En als je niet dat ene grote ding blijkt te hebben, dan gaat het op een zeker moment om het maken van een keuze en daar dan voor gaan en kijken hoe die keuze uitpakt. Die bliksemschicht met het grote inzicht gaat waarschijnlijk niet komen.

5. Leer kiezen op gevoel: 

If it is not a hell yes, it is a hell no. En zo wordt keuzes maken ineens een stuk makkelijker.

6. Onderschat de impact van de mensen die je omgeven niet.

Als er continue tegen je gezegd wordt dat iets niet kan of niet verstandig is, is dat van invloed op de keuzes die je maakt. Omgeef jezelf dus met mensen die in je geloven en die je inspireren.

7. Indicaties tot een potentiële passie zitten vaak verstopt in kleine dingen.

Niet helder ‘what makes your clock tick?’ Onze interesses maken zich dagelijks op subtiele wijze kenbaar aan ons; Naar welke boekensectie loop je automatisch als je een boekenwinkel instapt? Welke artikelen lees je als een krant openslaat? Op wie ben je jaloers?

8. Je missie hoef niet perse ook meteen voor je inkomen te zorgen.

Ik heb de koppeling losgelaten dat ik direct mijn geld moet kunnen verdienen met mijn missie. Ik werd daar super gestrest van. Als einddoel behoud ik hem zeker, maar ik had de koppeling al dusdanig gelegd, dat ik mijn leven als mislukt beschouwde als ik dat niet voor elkaar kreeg. Die angel heb ik eruit gehaald. Voor nu heb ik nog werk dat mijn rekeningen betaalt en financiële stress voorkomt. En nu ik al meer helder heb wat ik leuk vind, en actief die elementen ook al in mijn huidige baan naar me toe trek, blijkt er al meer mogelijk dan gedacht. Zeker nog geen eindbestemming, maar een prima door-reis-station.

9. Have fun along the way!

Het hoeft allemaal niet zo zwaaaaaaaaar. Het leven wordt een stuk leuker als je in staat bent om ook je werk te zien als een spel om dingen te leren, kijken of je dingen voor elkaar kunt krijgen en opmerken waar je energie van krijgt.

10. Maar laat de belangrijkste nou die deur zijn die al wagenwijd openstond:  Het gaat meer om de reis, dan het behalen van het einddoel.

The fun of finding out, the exileration of creation (en daarom is Engels soms zo fijn). Mag ik nog één keer Abraham Hicks aanhalen?

Success is nót being done. Nót being complete. Success is still dreaming and feeling positive in the unfolding.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

Onze krachtige programma’s zijn gebaseerd op onze succesvolle methodiek en zijn gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.