Bang voor een terugval

Iedereen die in een burn-out zit of heeft gezeten, herkent dit denk ik wel: die extreme angst voor een terugval. Doe ik het wel goed? Ik ben over mijn grens gegaan, help! Als het maar niet weer misgaat. Troost je, mijn coach vertelde me dat dit heel normale gedachten zijn. Als je eenmaal op die bodem van die eenzame put hebt gelegen, wil je daar gewoon nooit meer naartoe. Logisch. Maar hoe kun je zo’n terugval voorkomen?

Snel herstel? Doe maar niet 

Waar het bij mij achteraf gezien mis is gegaan, is dat ik vooral snel van die rottige burn-out af wilde zijn. Het hielp ook niet dat de bedrijfsarts optimistisch vertelde dat het herstel na een burn-out gemiddeld vier maanden duurt. Dus je snapt wel: toen ik na acht maanden nog steeds alleen maar moe was en opstond met paniekaanvallen, voelde ik een aardige druk om vooral snel beter te worden. Snel is echter het eerste woord dat je uit je hoofd moet bannen als je een terugval wilt voorkomen. Ik snap als geen ander dat je vurig wenst dat deze ellende niet lang meer duurt, maar ieder lijf en hoofd heeft nou eenmaal zijn eigen tempo. Respecteer dat. Laat jouw lichaam leidend zijn.

Doseren kun je leren

Ik ben zo’n type van alles of niets. Doseren? Daar deed ik niet aan. En dat heeft mijn herstel de eerste maanden aardig in de weg gestaan. Als ik me op een dag opeens iets beter voelde, ging ik meteen meer doen. Want hallo, ik wilde ook weer leven! Wat als dit goede dagje morgen weer voorbij zou zijn? Gek genoeg was dat ook altijd zo. Meestal moest ik daarna drie dagen bijkomen van mijn uitje en voelde ik me zwaar ellendig. Mijn coach gaf me een waardevolle tip: doe elke dag ongeveer hetzelfde. Geniet van een betere dag, maar ga niet opeens als een malle je hele huis poetsen of tot diep in de nacht naar die verjaardag. Doseer. En ze had gelijk. Met zo’n actie maak je alle reserves die je net een klein beetje hebt opgebouwd, meteen weer op. Zonde!

Herstel en werk 

Het is zeker niet zo dat het altijd het beste is om voor langere tijd helemaal niet te werken als je herstelt van een burn-out. Zo ben ik- op vier maanden na- al die tijd blijven werken. Minimaal hoor en ik bouw nog steeds heel gestaag mijn uren op. Het belangrijkste euvel dat ik tijdens mijn werk ervaar is mijn concentratievermogen. Dat is nog niet wat het ooit geweest is. Schakelen tussen verschillende taken is een drama. En dus probeer ik me zo veel mogelijk te richten op één taak per dagdeel. En mijn nieuwe mantra: pauze pauze pauze. Ik pauzeer ontzettend vaak. Mijn coach vertelde me dat je hersenen minimaal twintig minuten nodig hebben om in een herstelmodus te komen. Neem die tijd dus. Ga even wandelen, koken, alles behalve met je telefoon spelen. Daar rusten je hersenen dus niet van uit.

Heb vertrouwen in jezelf

Voor mij zijn dit de belangrijkste maatregelen die ervoor gezorgd hebben dat het steeds beter met me gaat. Ik raak nu ook minder in paniek als ik een keer een paar slechte dagen heb. Ik was zo gebrand op een terugval voorkomen dat ik bij elk dipje hysterisch jankend tegen mijn vriend zei: “Zie je, ik krijg een terugval, het gaat weer helemaal mis!” Gelukkig weet ik nu dat een dipje meestal niet betekent dat je weer in die diepe put belandt. Soms geeft je lichaam je gewoon even een flinke waarschuwing. Als je daarnaar luistert, klauter je vanzelf weer op. Je bent echt niet in een keer weer terug bij af. Heb vertrouwen! Dat is de laatste tip die ik je wil meegeven. Het komt echt goed. Niet vandaag, dan morgen.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!