Eenzaamheid

Ik denk van wel.
Er ligt 1 groter probleem ten grondslag aan al die ‘symptomen’.

Namelijk: eenzaamheid.
Of beter gezegd: niet-verbonden zijn.

Grote kans dat je nu denkt: hè?
Misschien voel je je helemaal niet eenzaam.
Misschien heb je leuke vrienden, een prima relatie en lijkt er niets aan de hand. Good for you, maar lees toch even door.

Eenzaamheid heeft wel duizend gezichten.

Onderzoeken van het ministerie van Volksgezondheid laten zien hoe eenzaamheid leidt tot meer suïcide, depressie en onzekerheid, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, Altzheimer en beroertes veroorzaakt en de levensverwachting verlaagt.

De Britse schrijver Johann Hari zegt: verslaving komt niet voort uit een behoefte aan prikkels. Het gaat niet om de alcohol, de drugs of het gokken. Verslaving komt voort uit een gebrek aan betekenisvolle relaties. Het is een manier om de leegte van eenzaamheid te vullen.

De Britse hoogleraar Noreena Hertz verklaart de populariteit van populistische politieke partijen die vechten tegen klimaatmaatregelen of migranten met eenzaamheid: eenzame mensen voelen minder empathie, kunnen zich moeilijk in de positie van anderen verplaatsen en zien hun omgeving als minder vriendelijk en betrouwbaar. Ze zegt: er is meer fascisme, wánt er is meer eenzaamheid.

De Duitse filosofe Hannah Arendt zei: eenzaamheid zorgt voor onverschilligheid. We raken vervreemd van onszelf, elkaar en de wereld. Door die vervreemding worden we angstig en moedeloos en stoppen we met zorgen voor de dingen die belangrijk zijn: de waarden die we delen, de rechten die we hebben, de planeet waarop we wonen. In de lijn van Arendt leidt dat gebrek aan verbinding tot klimaatverandering, de bio-industrie en oprukkend fascisme.

Het grote probleem van onze tijd is eenzaamheid.

Als we echt iets willen veranderen in de wereld, begint het met onszelf opnieuw leren verbinden. Met onszelf, met elkaar en met de planeet. Ontdek hoe jij je (opnieuw) kan verbinden met ons nieuwste boek: Zugether, compleet in het teken van de kracht van verbinding.

Verbinding = Geluk

Kortom: dé manier om je gelukkiger te voelen is door sterk verbonden te zijn met je omgeving. Nu je dit weet rijst de vraag: Hoe bereik je dat? Meer verbinding? In deze jachtige, stressvolle tijd lijkt iedereen steeds meer met zichzelf bezig. Zelfs met veel mensen om je heen kun je je alleen voelen. Daarom is er nu Zugether: Het boek over de kracht van verbinding, geschreven door David en Arjan. Wil je meer leren over verbinding met anderen en hoe je diepgaande relaties kan creëren?