Wat is een High Sensation Seeker?

De High Sensation Seeker (ook wel HSS) is een aparte subgroep binnen de mensen die hoogsensitief zijn. De meeste hoogsensitieve personen (zo’n 70%) zijn prikkelmijdend en hebben vooral behoefte aan rust en prikkelarme plekken en activiteiten. Maar er is ook 30% van de hoogsensitieve mensen die wel prikkelgevoelig is, maar tegelijkertijd steeds op zoek is naar prikkels die hen uitdagen, fijne gevoelens opleveren of zingeving bieden

Deze groep heeft alle eigenschappen van een hoogsensitief persoon, maar geniet meer van prikkels dan de rustzoekende hoogsensitieve persoon. 

Kortom: een High Sensation Seeker is op zoek naar stilte en rust én naar sensatie. Of zoals psycholoog Elaine Aron, die veel heeft geschreven over hoogsensitiviteit, het verwoordt: je staat met één voet op het gaspedaal en met één op de rem. Prikkels, nieuwe avonturen en contact met mensen laten je opleven. Maar aan de andere kant zit er een grens aan wat je aankunt en is je behoefte aan stilte en rust ook aanwezig.

Kenmerken van een High Sensation Seeker (HSS)

Wat typeert een High Sensation Seeker? Dit zijn de belangrijkste kenmerken van iemand die HSS is:

  1. Je bent hoogsensitief en dus gevoeliger voor prikkels van binnen- en buitenaf. Je verwerkt prikkels diepgaand en reageert sterker op prikkels die tot je komen.
  2. Je krijgt een kick van intense nieuwe ervaringen en avonturen (zoals extreme sporten, grote keuzes maken of andere activiteiten die een adrenalinestoot geven). Overigens doe je dit alles meestal wel doordacht en op een veilige manier.
  3. Je weet goed wat je wel en niet wilt. Ook heb je veel behoefte om op eigen benen te staan.
  4. Je hebt een sterke drang naar verandering en nieuwe dingen. Dat betekent bijvoorbeeld nieuwe dingen leren, nieuwe plekken bezoeken of regelmatig nieuwe mensen ontmoeten.
  5. Je hebt over het algemeen veel energie en wordt juist futloos als je weinig omhanden hebt.
  6. Je zit vol nieuwe ideeën en bent erg ondernemend.
  7. Je raakt snel verveeld en kan ook eerder onderprikkeld (of zelfs bore-out) raken. Je houdt niet van sleur. Je verliest bijvoorbeeld je interesse als er weinig afwisseling is of als je weinig nieuws leert. 
  8. Je bent snel enthousiast, bijvoorbeeld als je iets nieuws gaat ondernemen of een creatief plan hebt bedacht.
  9. Je vindt vrijheid heel belangrijk. Je houdt er niet van als anderen exact zeggen wat je moet doen.
  10. Als je energie hebt en je goed voelt, vind je het fijn om onder de mensen te zijn.
  11. Je voelt de behoefte om soms de voet van het rempedaal te halen door voor kortstondig genot te kiezen. Dat is bijvoorbeeld in de vorm van feesten, iets uitbundigs doen, alcohol of drugs of iets doen waar je adrenaline van krijgt. Overigens geven HSS’ers niet altijd aan die behoefte toe (vaak vanuit verantwoordelijkheidsgevoel) en doen ze dit soort dingen wel doordacht.
  12. Je houdt ervan om nieuwe dingen te leren en kunt daarbij creatief denken. Je ziet altijd kansen en mogelijkheden en weet eenvoudig dingen met elkaar te verbinden. 
  13. Vaak ben je ambivert: je hebt zowel duidelijke kenmerken van introversie (opladen van alleen zijn en rust) als van extraversie (opladen van contact met anderen). 
Podcast

Hoe kom je af van stress?

Hoe kom ik af van stress, hoe pieker ik minder, hoe volg ik meer mijn intuïtie of hoe stap ik uit de ratrace? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen van luisteraars die wij beantwoorden tijdens onze podcast. Luister jij al? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we mailen je wekelijks met nieuwe inspirerende podcast onderwerpen!

De tegenstrijdigheden van een High Sensation Seeker

Misschien is je al opgevallen dat er veel tegenstrijdigheden zitten in een High Sensation Seeker. Dat is ook meteen waar veel HSS’ers zelf tegenaan lopen. Ze zoeken voortdurend naar de juiste balans tussen hun behoefte aan stilte en de behoefte aan prikkels. Misschien herken je wel een van deze uitdagingen:

  • Je houdt ervan om nieuwe plekken te ontdekken. Maar soms wordt het je ook te veel en wil je vooral even thuis zijn.
  • Als je dan weer te lang thuis zit en sleur dreigt op te spelen, voel je je rusteloos en wil je juist dingen ondernemen.
  • Je voelt een intense behoefte om steeds lekker bezig te zijn en dingen te ontdekken. Maar als je overprikkeld bent, heb je niet altijd de energie om aan die behoefte toe te geven. 
  • Je houdt van avontuur en de deur uit gaan, maar moet daarna vaak ook bijkomen van alle prikkels. Dat voelt dan stom, want “Het was toch leuk?!”.
  • Je zegt uit enthousiasme op veel dingen ‘ja’, om later – als je moe bent van een drukke week – spijt te hebben dat je ergens nog naartoe moet. Tegelijkertijd zit er dan ook altijd een stemmetje in jou dat nog net zo enthousiast is om te gaan als toen je ‘ja’ zei.
  • Aan de ene kant raak je sneller overprikkeld, bijvoorbeeld in een baan waarin je voortdurend aan staat. Aan de andere kant raak je ook eerder onderprikkeld als je baan te weinig uitdaging biedt of als er te weinig werk voor je ligt.

Kortom: balans zoeken is voor veel HSS’ers uitdagend. Gelukkig helpt het al als je weet dát je HSS bent en dat je die twee kanten in je hebt. Dan kun je beter inzien welke behoeften jij hebt en hoe je daartussen kunt balanceren.

Hoe vind je als HSS stilte én sensatie?

Hoe zorg je dat zowel je hoogsensitieve als je sensatiezoekende kant aan zijn trekken komt? Elaine Aron legt in haar boek Hoogsensitieve personen in de liefde uit dat het vooral belangrijk is dat je beide kanten accepteert en juist ziet hoe ze goed kunnen samenwerken. Door je sensatiezoekende kant kom je regelmatig in nieuwe avonturen terecht. Dankzij je sensitieve kant wordt het nooit onveilig en blijf je goed over dingen nadenken.

Dit zijn een paar tips die Elaine Aron geeft om de balans tussen stilte en sensatie te vinden:

  • Zorg dat je regelmatig buiten-je-comfortzone-dingen doet, maar houd daarbij je energietank in de gaten. Voel je je overweldigd? Dan is dit misschien niet het juiste moment.
  • Accepteer ook dat niet alles mogelijk is wat je HSS-kant het liefst zou willen. Soms kun je misschien niet alles doen en zeker niet alles tegelijk. Je wilt wel nieuwe avonturen beleven, maar bent daar te overprikkeld voor. Dat is soms rot en verdrietig. Maar probeer te kijken naar wat wel lukt en blijf jezelf toespreken dat er genoeg tijd is om dingen even voor je uit te schuiven.
  • Ga op zoek naar middenwegen, zoals wél naar dat feestje gaan maar dan na 2 uur weggaan. Of train met een personal trainer in plaats van in grote groepen. Of maak van je vakantie een mix van een drukke stedentrip en soms ook een rustig park of een buitenwijk bezoeken.
  • Check regelmatig in bij jezelf. Hoe voel je je? Hoe zit je qua energie? Waar heb je nu behoefte aan? HSS’ers kunnen zichzelf soms door hun eigen enthousiasme voorbij rennen. Een check-in helpt om te voorkomen dat je uit enthousiasme je eigen grenzen vergeet.
  • Bouw rustmomenten in, ook als je op het moment zelf (door adrenaline) denkt dat dat niet nodig is. Pas als je rust pakt, merk je soms dat je dat wel degelijk nodig had.
  • Houd signalen van onderprikkeling in de gaten. Merk je dat je vaak onderprikkeld bent, of dat nu is op werk, in je sociale leven, in relaties of op een ander vlak? Blijf daar dan alert op, geef het aan en zorg dat je meer vernieuwing en uitdaging kunt creëren. Bijvoorbeeld in de vorm van cursussen, nieuwe hobby’s, nieuwe mensen opzoeken of met je partner vaker dingen plannen die jullie niet eerder hebben gedaan.