Mentaal en fysiek ingestort

Het is 1,5 jaar geleden dat Marcel in de ziektewet belandde. “De overspannenheid heeft lang geduurd,” vertelt Marcel, “maar sinds vorige week ben ik officieel uit de ziektewet.” De instorting was destijds het gevolg van een heleboel dingen die samenkwamen. “Toen ik eerder terug moest komen van mijn reis, belandde ik in Nederland in de anderhalve-metersamenleving. Ik voelde me eenzaam nu het verboden was om met meerdere mensen te zijn en elkaar te knuffelen. Normaal was ik juist heel sociaal, stapte ik op iedereen af en wist ik overal vrienden te maken. Ik raakte in paniek bij het zien van de nieuwe situatie. En in plaats van om hulp te vragen, trok ik me steeds verder terug. Iedereen was zo bang dat ik me niet meer thuis voelde in de wereld.”

In die tijd vroeg Marcel ook nog eens veel van zichzelf. “Ik ben na mijn terugkomst meerdere keren verhuisd, begon aan een nieuwe baan en ging op mezelf wonen – ook nog ver bij familie vandaan. Doordat ik vooral vanuit angst en paniek handelde, plaatste ik mezelf continu in extreme situaties. Op een gegeven moment zat ik constant met spanning.” Het begon allemaal met pijn in zijn onderrug, maar werd steeds erger. “Op een gegeven moment kon ik zelfs niet meer 200 meter naar de supermarkt lopen”, verzucht Marcel. “Ik was aan huis gebonden en het voelde uitzichtloos.”

Niet meer hard werken, maar werken met het hart

Werken deed Marcel tot die tijd vooral omdat er nu eenmaal brood op de plank moest komen. Vanaf jonge leeftijd had hij geleerd om hard te werken. Eerst als bakker en later in diverse banen die nu eenmaal op zijn pad kwamen. Pas tijdens het reïntegratietraject ging hij zichzelf de belangrijke vraag stellen “Wat vind ik nu echt leuk?”. Zijn passie voor koken bracht hem bij vrijwilligerswerk als kok in een hospice. “Daar haalde ik veel voldoening uit, ook uit de gesprekken met de mensen. Het was bijzonder om te merken dat zoiets simpels als een maaltijd maken zoveel impact had en tot prachtige gesprekken leidde.”

Zo ontdekte Marcel dat een betaalde baan in de ouderenzorg hem wel iets leek. Inmiddels heeft hij hier een mooie baan in gevonden; werken met deze doelgroep ligt hem goed. “Ik heb veel geduld en vind het heel bijzonder om mooie, diepgaande gesprekken met oudere mensen te hebben. Soms vertellen dementerenden wel tien keer hetzelfde verhaal. Dat vind ik niet erg; ik vind het mooi iets voor hen te kunnen doen. Het leven is voor hen niet altijd makkelijk. Ik ben dan de deur naar mogelijkheden omdat ik iets kan wat zij door hun ziekte of ouderdom niet kunnen. Dat is prachtig.”

Een opeenvolging van mooie toevalligheden

Tijdens zijn herstelperiode kwam er nog iets moois op Marcels pad. Hij zag in een ruilgroep op Facebook iets bijzonders voorbijkomen: iemand bood een ticket voor de Doorbraakdagen van 365 aan. Zij kon zelf niet gaan en wilde haar ticket graag ruilen voor iets anders. Marcel vertelt: “Ik had nog nooit van 365 Dagen Succesvol gehoord. Maar de omschrijving klonk als iets wat ik op dat moment goed kon gebruiken. Ik was herstellende van overspannenheid. Een frisse wind door mijn leven was heel welkom. Ik besloot de vrouw een didgeridoo aan te bieden in ruil voor het ticket. Ze ging akkoord en ik beleefde een bijzondere tijd bij de Doorbraakdagen.”

Tijdens de Doorbraakdagen gebeurde er iets moois, zo beschrijft Marcel met vrolijkheid in zijn stem. “Ik had twee andere deelnemers verteld over de ruil. Eén van hen vertelde dat ze nog een didgeridoo had staan waar ze niets meer mee deed. Ze bood me die aan als cadeau. Ik had haar verteld dat het mijn droom is om van didgeridoo spelen te kunnen leven. Dat ze mij dat instrument gaf, betekende symbolisch heel veel. Het was alsof het universum me een knipoog gaf. Alsof de wereld me wilde zeggen: het komt wel goed, vertrouw erop en begin nu maar gewoon.”

Didgeridoo spelen op het podium

Marcel vond het zo’n mooie ervaring dat hij de microfoon pakte om de situatie te delen bij de Doorbraakdagen. “Ik vertelde dat ik leef van € 900 per maand, maar toch heel veel overvloed voel. Er waren zoveel bijzondere dingen op mijn pad gekomen.” En het werd nog mooier: “David bood me aan dat ik bij Miracle Roadmap didgeridoo mocht komen spelen op het podium én dat ik dan mocht meedoen aan Miracle Roadmap. Dat was bizar. Het was mijn droom om op een podium voor zoveel mensen te spelen. Nu ik het een paar keer had uitgesproken, werd die droom gewoon werkelijkheid én kreeg ik de kans om verder te gaan met dichter tot mezelf komen.”

Marcel MR

Dromen najagen: didgeridoo spelen én werken in de ouderenzorg

Lange tijd vond Marcel het lastig om zijn weg te vinden in een maatschappij waarin de verwachtingen voor zijn gevoel torenhoog liggen. “Hoe kan ik meegaan in de prestatiedruk zonder mezelf voorbij te lopen? Ik heb er nu weer mijn weg in gevonden. Het belangrijkste was om mijn verlangens in de praktijk te brengen. Ik wist al wel wat die verlangens zijn, maar 365 heeft me geholpen om daar ook naar te handelen en ze uit te spreken. Dat alles heeft me mijn mooie baan in de zorg én het professioneel didgeridoo spelen gebracht.

Hoe Miracle Roadmap Marcel daarbij hielp? “Ik zie het als een tunnel vol positiviteit en motiverende elementen. Het stimuleert je vooral om te handelen naar je dromen en verlangens, en reikt praktische tools aan om daarmee aan de slag te gaan. Daardoor kon ik buiten de kaders van de ziektewet denken en voorbij alle beperkingen dromen.

“Ik voel weer dat ik er mag zijn”

Eindelijk heeft Marcel het gevoel zijn eigen stem te kunnen inbrengen. “Ik durfde dat eerder niet goed. Nu laat ik mijn creatieve kant en gevoel voor humor meer zien. Ook voelt mijn empathische kant weer als een kwaliteit. Dat is een kant van mij die ik eerder niet toonde en die nu juist heel welkom is in mijn werk.” Marcel glundert: “Ik voel weer dat ik er mag zijn. Zelfs in een maatschappij die eerder nog als een enge plek voelde.”

Alles begint met je droom uitspreken

Toen Marcel net begon met Miracle Roadmap, zat hij heel diep en voelde de situatie vaak uitzichtloos. Een eerste mogelijke stap naar verandering leek er niet te zijn. “Maar,” zo benadrukt hij, “ik ben gaan leren dat alles kan als je maar ergens begint. Je moet gewoon een volgende stap zetten om verder te komen.” Hij doelt daarmee specifiek op didgeridoo spelen. Dat instrument bespelen was voor hem altijd iets therapeutisch geweest. “Als ik daarop speel, denk ik nergens over na. Ook als luisteraar komt de muziek echt bij je binnen. Het was mijn droom om het didgeridoo-spel naar mensen te brengen.”

Van die droom meer dan een droom maken, begon voor Marcel met simpelweg zijn droom delen. “Ik heb bij de Doorbraakdagen voor een grote groep mensen gezegd dat dit is wat ik doe en dat ik er enthousiast over ben. Toen kwam er een uitnodiging vanaf het podium en later zijn er nog zoveel meer deuren opengegaan. Volgend jaar ga ik bijvoorbeeld op meerdere festivals staan en ik heb ook op de set van een Nederlandse televisieserie gespeeld.” Hij concludeert: “Alleen al het uitspreken van je droom, geeft hem bestaansrecht. Als je dat eenmaal doet, is er vast iemand die een deur kan openen naar een volgende stap. Net zoals bij mij is gebeurd.”

Marcel Cacao

Wil jij ook een gelukkiger en meer vredig mens worden?

Marcel is blij dat opstaan voor zijn dromen en didgeridoo spelen hem Miracle Roadmap heeft gebracht. “Miracle Roadmap is een prachtig programma als je jezelf wilt ontwikkelen tot een gelukkig, gezond en vredig mens. Het helpt mij om een balans te vinden tussen een maatschappelijke bijdrage leveren en tegelijkertijd luisteren naar mijn eigen verlangens. Balans tussen wat ik kan geven en ook wat ik zelf nodig heb.”

Zijn dat thema’s waar jij ook graag mee aan de slag gaat? Doe jezelf de reis van je leven cadeau en neem ook deel aan ons 16-weekse programma Miracle Roadmap. Ga in magische live seminars en krachtige online sessies samen met David en Arjan, je eigen coach en een groep gelijkgestemden aan de slag om stappen te zetten naar het leven waar jij van droomt.

Lees meer over de Miracle Roadmap of stuur ons een WhatsApp berichtje. Dan kijken we samen of dit programma goed bij jou past.